pepe Napisano 9 Lipiec 2003 Autor Napisano 9 Lipiec 2003 W wolnym tłumaczeniu ( podpisu pod zdjęciem ). Jezeli jest ktos zainteresowany . Mogę wstawic inne.
Gość Napisano 9 Lipiec 2003 Napisano 9 Lipiec 2003 WitamW mniej wolnym tlumaczeniu wodzowie"Pozdrawiam
Gość Napisano 9 Lipiec 2003 Napisano 9 Lipiec 2003 Masz więcej takich fotek. Interesuję się KL G-R i jego filiami. Jeśli to nie tajemnica to jakie jest Twoje źródło jeśli chodzi o fotki. GG4627418
proteus Napisano 9 Lipiec 2003 Napisano 9 Lipiec 2003 wiadomo ze wiele osob jest zainteresowanych tym obozem bo przeciez te wiezieni tam ludzie budowali i drązyli najwazniejsze i najbardziej tajne konstrukcje na Dolnym Ślasku. Więc jeśli kolega ma więcej takich fotek to prosimy o upublicznienie w naszej galerii.
kruku Napisano 9 Lipiec 2003 Napisano 9 Lipiec 2003 WitamOczywiscie rowniez jestem zainteresowany mozliwoscia obejrzenia i wykorzystania zdjec do pracy :). Do Proteusa - Gross Rosen to nie oboz w ktorym tylko pracowano w sztolniach !!. Nalezy zachowac pamiec o nim nie dlatego ze wiezniowie z jego fili wykopali kilka dziur w ziemi a dlatego ze bylo to miejsce kazni setek tysiecy wiezniow. W Gross-Rosen obozie ginely codziennie dziesiatki osob z glodu, przemeczenia czy popelnianych na nich zbrodniach. W obozie tysiace osob popelnialo z rozpaczy i braku widokow na przezycie samobojstwa. Dlatego redakcja O. nie zajmie sie tematem obozu w Rogoznicy ? Przeciez jest to niewielka odleglosc od Wroclawia, a i materialy w wiekszosci macie pod lapa w Walbrzychu. kruku
proteus Napisano 9 Lipiec 2003 Napisano 9 Lipiec 2003 Drogi kolego Kruku.Nikt nie neguje strasznych warunków w obozie czy zagłady wielu istnień ludzkich. Myślę, że nasi czytelnicy są świadomi do czego słuzyły obozy zagłady. Miesięcznik Odkrywca jest poświęcony zagadnienią poszukiwania skarbów i tajemnic historii w tym poszukiwanią militariów, dokumentów czy relacji na temat tego co zostało ukryte czy to fizycznie na naszych ziemiach czy zatajone w inny sposób. Zagadnieniami matyrologi zajmuje się w sposób fachowy i dokladny IPN. Wydaje on wiele publikacji na ten temat. podobnie samo muzeum w Rogoźnicy publikowało i nadal wydaje materiały na temat obozu a takze prowadzi prace archiwalne i badawcze. Naszym punktem odniesienia do sprawy Gross-Rosen jest wykorzystywanie więźniów obozu i podobozów do prac związanych nie tylko z sztolniami w g, sowich ale także w wielu innych miejscach. I nikt nie neguje że była to praca straszna i dla wielu kończyła sie śmiercią. Odkrywca dokumentuje i opisuje własnie te miejsca w których więźniowie gineli przy pracy czy w skutek chorób lub zbrodni. Ale ze względu na profil gazety interesuje nas to co po tej pracy pozostało. W końcu są to własnie pomniki zbrodni.
PATRON Napisano 9 Lipiec 2003 Napisano 9 Lipiec 2003 Witam,Proteus : a może zacznijcie przepisywać opracowania np wydawane przez innych to może będzie co czytać ???:-))) Może właśnie wymyśliłeś coś naprawdę konstruktywnego???? Proponuję to rozważyć , bo nie jest najlepiej....PZDR - PATRONPs. Sorry za uszczypliwość ale nie mogłem się powstrzymać.
kruku Napisano 9 Lipiec 2003 Napisano 9 Lipiec 2003 Proteus: Oczywiscie ze O. zajmuje sie tematyka o jakiej piszesz. Jednak zwroc uwage ze zaczynanie przygotowywania tematu (obojetnie jakiego) od konca jest uciekaniem od powaznych prac badawczych. I nie dotyczy to konkretnie GS i KL GR. Wiem, ze czesc mlodych osob nie jest zainteresowana zagadnieniami obozow koncentracyjnych, jednak gazeta, ktora pisze o GS i sztolniach powinna chodziaz w jakis sposob przygotowac material nawiazujacy do historii powstania obozu KL i dlaczego akurat ten oboz odebral istotna role w budowie Riese. Wiem, ze do tego rodzaju prac potrzeba checi i wiedzy z tematu. Dlatego nawet nie nalegam na podobna publikacje w O. Z mojej strony moge zapewnic ze podobny material niebawem znajdzie sie dla zainteresowanych osob na serwisie internetowym mojego autorstwa.kruku
poldi Napisano 9 Lipiec 2003 Napisano 9 Lipiec 2003 A tak swoją drogą to ciekawe czy te sukinsyny żyją gdzieś w Niemczech lub Ameryce Płd?Mam nadzieje że Ruscy albo Nasidali im w czape.Pozdrawiam Poldi
kruku Napisano 10 Lipiec 2003 Napisano 10 Lipiec 2003 Poldi: Niestety nie wszyscy zostali osadzeni i straceni. Istnieje grupa (w tym lekarze obozowi) ktora uniknela kary smierci. Kilka osob uniknelo wogole procesu otwierajac po wojnie praktyki lekarskie!!, kilka osob wyszlo po paru latach na wolnosc, a kilka (takich jak np. Mengele) caly czas uciekalo i ucieka przed sadem. W niemczech do dnia dzisiejszego istnieja zaklady, ktore podczas wojny przyczynily sie do ludobojstwa. Firma ktora projektowala w Oswiecimiu krematoria funkcjonuje do dzisiaj. Ale szczegoly niedlugo beda do przeczytania:).Pozdrawiamkruku
pepe Napisano 10 Lipiec 2003 Autor Napisano 10 Lipiec 2003 Inne fotki z pamiatkowego albumu z K.L GR"
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.