Skocz do zawartości

Soveregin Gt parę pytań.

Damian22

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cześć wszystkim poszukiwaczom. Mam zamiar kupić wykrywacz metali minelab Sovereign GT oszczędzam na niego już drugi rok i chcę dowiedzieć się o nim jak najwięcej, dlatego proszę kolegów poszukiwaczy o odpowiedzi na moje pytania. Za wszystkie z góry dziękuje.
1.Z jakiej maksymalnej głębokości wykopywaliście monety, guziki itp. Konkretne przykłady z pracy w terenie.
2.Podobno jest to ciężki sprzęt, czy umieszczenie puszki z elektroniką pod łokciem poprawia wyważenie.
3.Iron Mask to tylko bajer czy naprawdę działa, czy szukanie wśród żelaznych śmieci kolorków jest skuteczne.
4.Co to znaczy dyskryminacja wybiórcza Notch, w tym wykrywaczu są dwie dyskryminacje?
Poza tym proszę jeszcze o ogólne wrażenia z użytkowania tego sprzętu. Za wszystkie odpowiedzi dziękuje i pozdrawiam.
Napisano
1. Nie sadzę , że ktoś chodzi na wykopki z linijką.
2. Tak jest to ciężki sprzęt , a umieszczenie elektroniki pod łokciem poprawia jego wyważenie , ale nadal pozostaje ciężki ( ale do wszystkiego się ponoć można przyzwyczaić)
3. Ogólnie Minelaby to wykrywacze skuteczne.
4. Funkcja Notch to eliminacja grupy niepożądanych przedmiotów , np. zawleczek od piwska , niektórzy polecają , a niektórzy jak chociażby dobry wujek Proscan wyraznie odradzają:
http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=213150#214578

pzdr.
Napisano
Witam,
mnie również interesuje ten sprzęt, w związku z tym czy ktoś spośród szczęśliwych posiadaczy może powiedzieć, czy:
1. i jak reaguje na duże żelastwo na dyskryminacji, czy je wycina całkiem, czy trzeszczy, czy sygnalizuje jako kolor?
2. czy ma all metal i jeżeli pod cewką znajdzie się (oby nie) duży niewybuch z miedzianym pierścieniem wiodącym, to czy można wstępnie zidentyfikować zagrożenie na podstawie wielkości powierzchni generującej sygnał?
3. czy dobrze sygnalizuje mały kolor obok żelastwa?
4. czy ma identyfikację tonową?
5. czy można skutecznie wyciąć dyskryminacją drobne żelazo?
6. czy precyzyjne zlokalizowanie znaleziska cewką DD jest trudne?
Pozdrawiam,
SZZ
Napisano
Soveregin nie ma identyfikacji tonowej. Wprawny użytkownik rozróżni jednak zmiany w mocy lub barwie sygnału. Np. szukając na dyskryminacji usłyszymy charakterystyczne rzaski" gdy cewka znajdzie się nad żelastwem. Można to wyeliminować podkręcając dyskryminację, ale czasami się przydaje. Można też szukać na tzw. sygnale wiodącym, tzn. ustawić ręcznie pokrętło strojenia do gruntu tak, aby słyszeć cały czas delikatny sygnał. Jego nieznaczne wachnięcia pozwalaja np. zlokalizować nawet drobne monety z całkiem niezłych głębokości, ale w tym przypadku potrzebne są również dobre słuchawki.
Napisano
Przy cewkach DD na początku precyzyjne namierzanie znaleziska może sprawiać pewien problem ale jak wszystko to tylko kwestja wprawy i doświadczenia.

pzdr.
Napisano
Danieloff,

O jakim wykrywaczu piszesz ? Sovereign ma identyfikację tonową, nie ma natomiast strojenia do gruntu (bo nie potrzebuje).

pzdr.

proscan
Napisano
Dla mnie te zmiany modulacji dźwieku to nie jest identyfokacja tonowa, taka, jak np. jest w Bounty Hunterach (3 rodzaje dźwieku w zależności od rodzaju metalu). Rzeczywiście, na dyskryminacji pokrętło strojenia powinno być w pozycji FIX, więc nie ma potrzeby strojenia.
Napisano
Witam
Minelab jest super sprzętem.ALE TA WAGA!!Ja czasami chodze na wykopki po 12 godzin.Mimo że ze mnie kawał chłopa" wydaje mi się że z Minelabem nie dałbym rady...Oczywiście nie dotyczy Minelabów serii X-TERRA.
Pozdrawiam
Zwierz
Napisano
Cześć,
danieloff, pracując w trybie DISC Sovereign GT funkcje TRACK/FIX/PINPOINT są nieaktywne, więc dlaczego Twoim zdaniem powinno być ustawione na FIX?
W instrukcji o tym nie ma.
By skompensować wpływ gruntu GT wykorzystuje filtrację cyfrową.

TRACK/FIX/PINPOINT te ustawienia pracują tylko w trybie ALL METAL. Pinpoint niestety też tylko w trybie AM.
Identyfikacja tonowa..
http://members.tripod.com/%7Ejimyce/sounds.html
Moim zdaniem ta modulacja" całkiem dobrze identyfikuje tonowo:)
Pozdrawiam
Darek
Napisano
IRON MASK w teście działał wzorowo, niedługo zobaczymy jak to będzie wyglądało w terenie.
Zamierzam stosować mimo iż podobno zmniejsza nieco zasięg.
Darek
Napisano
Waga:
Ja przesiadłem się z lekkiej Ultry i różnica jest spora.
Jest faktycznie ciężki, ale to wrażenie podobno szybko mija.( i pewnie tym szybciej im więcej fantów pod cewką:))
Przeniesienie puszki pod łokieć to moim zdaniem konieczność, a nie możliwość. I nie rozwiązuje sprawy wyważenia do końca. Jest lepiej, ale tylko lepiej.
Problem wyważenia rozwiązuje (opinie zasłyszane) prosta sztyca..za dodatkową, słoną opłatą:(
Darek
Napisano
Może jeszcze ktoś z kolegów mi wytłumaczy jak to jest z żerdzią górną i uchwytem do żerdzi głównej. Czy można na przykład zamontowć sam uchwyt w celu poprawy wyważenia wykrywacza? Pozdrawiam.
Napisano
Ja mam SOVEREIGN ` a ELITE (bez iron mask) Miałem wczesniej ultre, gareta ace 250 - zostają w tyle jak maluch za bmką :) Czasami SOVEREIGN chwyta tak gleboko monete wielkosci grosza SAP ze nie chce mi sie kopac bo mysle ze to puszka lub cos duzego kolorowego....!
Linijki nie mam ale napewno, patrzac po saperce nieco ponad 30 cm %^&. Przesuniecie elektroniki pod Łokieć załatwia sprawe wagi i ewentualnej nie wygody. JA NA WAGE MINELAB SOVEREIGN PATRZE POZYTYWNIe - ZMUSZA MNIE do prowadzenia cewki blisko gleby! Masywne cewki MINELABOW nie boja sie krzkow! POZDR.
Napisano
Rozmawiałem z przedstawicielem Minelab w PL. Powiedzial mi ze Sovereign , Quattro mp i Explorer 2 maja zblizone zasiegi!!! Zdziwiło mnie to nie powiem ! Różnią się tylko dodatkowymi funkcjami i bajerami no i wyswietlaczem. CO wy na to?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie