Skocz do zawartości
  • 0

Co to jest?

nz

Pytanie

Napisano

jonach Siennicy znalazłem oto cos takiego. Były sugestie,ze moze pieciec(?)ale nic w sumie nie wiadomo.Moze ktos co wie na ten temat?Z jakiego okresu moze pochodzic? Moze ktos znalazl cos podobnego i jest bogatszy w wiedze.Z gory dzieki

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Po pierwsze nz nie powiedziałeś wszystkiego,bo...fotka ma podpis: kopia_rscn0797". Czyżbyś wiedział, że to kopia? A więc pewnie wiesz i jaka?
Uważam ponadto iż to jednak nie plomba, choć bardzo podobna...
Napisano

jonach Siennicy znalazłem oto cos takiego. Były sugestie,ze moze pieciec(?)ale nic w sumie nie wiadomo.Moze ktos co wie na ten temat?Z jakiego okresu moze pochodzic? Moze ktos znalazl cos podobnego i jest bogatszy w wiedze.Z gory dzieki

Napisano
Czujnosc godna uwagii,niezły trop hahaha,zeby zmniejszyc zdjecie zrobilem jego kopie i stad automatyczny podpis:).Bo jakbym zle zmniejszyl oryginal znowu musialbym robic fotke...A plomba jest jak najbardziej oryginalna,znaleziona w zeszlym roku:).Więc ponawiam prosbe,bo jestem poprostu ciekaw ile to ma lat:)
Napisano
No to średniowiecze.
Dokładnie to chyba nikt Ci nie określi, chyba że ktoś władcę po tych gałach i uśmiechu pozna...albo ma taka w lepszym stanie...
Napisano
oprócz plomb, podobną formę miały pieczęcie monetarne.
sprawdźcie czy przypadkowo krążek nie składa się z wielu warstw metalu (co najmniej 2)
ta pierwsza jest piękna i stara
Napisano
Dzięki... no i oczywiscie rozumiem ,ze trudno okreslic dokladnie.Z przodu ten widniejacy symbol tez mi nic nie mowi.Szukalem w paru źrodlach ,ale nic nie znalazlem.Mimo wszystko mała rzecz,a cieszy:).Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie