nz Napisano 20 Marzec 2006 Autor Napisano 20 Marzec 2006 jonach Siennicy znalazłem oto cos takiego. Były sugestie,ze moze pieciec(?)ale nic w sumie nie wiadomo.Moze ktos co wie na ten temat?Z jakiego okresu moze pochodzic? Moze ktos znalazl cos podobnego i jest bogatszy w wiedze.Z gory dzieki
getton Napisano 21 Marzec 2006 Napisano 21 Marzec 2006 Po pierwsze nz nie powiedziałeś wszystkiego,bo...fotka ma podpis: kopia_rscn0797". Czyżbyś wiedział, że to kopia? A więc pewnie wiesz i jaka?Uważam ponadto iż to jednak nie plomba, choć bardzo podobna...
nz Napisano 20 Marzec 2006 Autor Napisano 20 Marzec 2006 jonach Siennicy znalazłem oto cos takiego. Były sugestie,ze moze pieciec(?)ale nic w sumie nie wiadomo.Moze ktos co wie na ten temat?Z jakiego okresu moze pochodzic? Moze ktos znalazl cos podobnego i jest bogatszy w wiedze.Z gory dzieki
nz Napisano 20 Marzec 2006 Autor Napisano 20 Marzec 2006 .. i druga strona.Ta głowka jest wypukla,jakby dokleiona.
mietek Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 Stawiam na ze to plomba, brak jednej czesci. Byly skladane i zagniatane, np zamykajac worek czy skrzynie. Jak to plomby.
zaku Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 Plomba na 100% i podaje przykład jakby mogła wyglądać w całości.pozdro ZaKu
nz Napisano 21 Marzec 2006 Autor Napisano 21 Marzec 2006 Czujnosc godna uwagii,niezły trop hahaha,zeby zmniejszyc zdjecie zrobilem jego kopie i stad automatyczny podpis:).Bo jakbym zle zmniejszyl oryginal znowu musialbym robic fotke...A plomba jest jak najbardziej oryginalna,znaleziona w zeszlym roku:).Więc ponawiam prosbe,bo jestem poprostu ciekaw ile to ma lat:)
getton Napisano 21 Marzec 2006 Napisano 21 Marzec 2006 No to średniowiecze.Dokładnie to chyba nikt Ci nie określi, chyba że ktoś władcę po tych gałach i uśmiechu pozna...albo ma taka w lepszym stanie...
kopijnik2 Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 oprócz plomb, podobną formę miały pieczęcie monetarne.sprawdźcie czy przypadkowo krążek nie składa się z wielu warstw metalu (co najmniej 2)ta pierwsza jest piękna i stara
kopijnik2 Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 spojrzałem za późno.na 2 fot wyraźnie brakuje otoczenia" centralnie wystającej części. to jest ta 2 warstwa.
nz Napisano 21 Marzec 2006 Autor Napisano 21 Marzec 2006 Dzięki... no i oczywiscie rozumiem ,ze trudno okreslic dokladnie.Z przodu ten widniejacy symbol tez mi nic nie mowi.Szukalem w paru źrodlach ,ale nic nie znalazlem.Mimo wszystko mała rzecz,a cieszy:).Pozdr.
nz Napisano 21 Marzec 2006 Autor Napisano 21 Marzec 2006 ...moze ktos cos jeszcze wie na temat tej plomby?
Pytanie
nz
jonach Siennicy znalazłem oto cos takiego. Były sugestie,ze moze pieciec(?)ale nic w sumie nie wiadomo.Moze ktos co wie na ten temat?Z jakiego okresu moze pochodzic? Moze ktos znalazl cos podobnego i jest bogatszy w wiedze.Z gory dzieki
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.