sherman Napisano 20 Marzec 2006 Autor Share Napisano 20 Marzec 2006 Witam! Poszukuje informacji o dewizji Großdeutschland. Kiedy została założona, jakiego sprzętu uzywała itp.Za pomoc z góry dziękuje :)Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vilkaloki Napisano 20 Marzec 2006 Share Napisano 20 Marzec 2006 Każdy by chciał mieć wszystko podane na tacy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sherman Napisano 20 Marzec 2006 Autor Share Napisano 20 Marzec 2006 Szukałem w internecie ale mało znalazłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
das_reich Napisano 20 Marzec 2006 Share Napisano 20 Marzec 2006 Großdeutschland> początkowo jako elitarny pułk Gr.Panc. został użyty do sforsowania Mozy. Była to doborowa jednostka wehrmachtu porównywalna pod względemwartości bojowej i wyposażenia do jednostek SS. Historia tej jednostk od 40' do 45' obejmowała służbę wyłącznie na 1 linii frontu. żołnierze tej dywizji, a póżniej Korpusu Pancernego musieli być równego wzrostu, walczyli zawsze jako odrębna jednostka, a na rękawie kazdego grenadiera wyszyta była nazwa. Jednostka ta wywodzila sie z od Berlińskiego Pułku Gwardii z lat ssiedemdziesiotych XIXw w latach dwudziestych utrzymywała porzadek w stolicy. W czasie pokoju zadaniem pułku było przeprowadzanie defilad 3 razy w tygodniu w rytm orkiestry grającej Deutchland uber Alles(nie wiem czy dobrze napisałem)oraz uroczysta zmiana przy bramie branderburskiej.Pułk wystawiał również kompanię honorową w czasie wizyt zagranicznych dygnitarzy w Niemczech. Poododział należący do Großdeutschland nazwany Fuhrer Begleit zapewniał hitlerowi ochronę osobistą.Nie będe pisał szlaku bojowego bo chyba kżdy powinien ją znać:::::::::PP))))::P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vilkaloki Napisano 20 Marzec 2006 Share Napisano 20 Marzec 2006 Najlepiej zaopatrzyć się w monografie Grossdeutschland wydanictwa Militaria. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 20 Marzec 2006 Share Napisano 20 Marzec 2006 Z tym że ta książka jest raczej ciężko dostępna na rynku polskim. Przez przypadek jestem w jej posiadaniu, więc jeśli szanowny kolega Sherman nic nie znajdzie na stronce lexikon-der-wehrmacht (taki adres) to kilka podstawowych ciekawostek, które różniły zuhów z GD od innych wojaków Wehrmachtu podeślę jutro.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 21 Marzec 2006 Share Napisano 21 Marzec 2006 Podstawowym wyróżnikiem żołnierza GD była taśma z nazwą jednostki przyszyta na prawym przedramieniu 15 cm od krawędzi rękawa licząc od wyższej krawędzi tej taśmy. Miał to byc dystans równy wysokości zamkniętej menażki.Taśmy na przedramieniu wprowadzone zostały w 1939 roku, pierwszy ich model posiadał wyszyty srebrną nicią, gotyckimi literami napis Grossdeutschland na ciemnozielonym tle. Drugi model naszywki (wprowadzony w maju 1940 r.) posiadał ten sam rodzaj czcionki i kolor podkładu, jednak róznił się inskrypcją, która teraz brzmiała Inf. Rgt. Grossdeutschland". Model ten szybko zastąpiony został pierwszym z ostatecznych modeli taśmy (z końca 1940 r.), koloru czarnego, na którym gotycka czcionka zastąpiona została czcionką gotycką odręczną", taśma ta wyszywana była srebrna nicią. Naszywka ta wykonana była z wielką pieczołowitością i noszona była przez żołnierzy stanowiących obstawę szefa. Najpowszechniejszym rodzajem naszywki była ta wyszywana maszynowo srebrnoszarą nicią na czarnym tle, gdzie krój czcionki określany jest jako latin".Nie każdy żołnierz GD musiał nosić taką naszywkę, choć prawo do jej noszenia było elementem inicjacji nowych członków dywizji.Tyle na dziś odezwę się jutroPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 21 Marzec 2006 Share Napisano 21 Marzec 2006 Tu owa najpopularniejsza naszywka GD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vilkaloki Napisano 21 Marzec 2006 Share Napisano 21 Marzec 2006 Wypada powiedzieć że dla sznytu często noszoną ją znacznie wyżej niż 15 cm... czasem prawie pod łokciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 22 Marzec 2006 Share Napisano 22 Marzec 2006 Dzisiaj kilka słów o pagonach. Jak widać także one wyróżniały żołnierza GD. Skrót GD wyszyty był na pagonie, lub wykonany z metalu doczepiony do niego. Metalowe znaczki GD z pagonów wykonywano w różnych rozmiarach, aby na pagonie zmieścić mogły się także dystynkcje stopni. Kolor logo GD zależny był od specjalności danego żołnierza, np. żołnierz dział szturmowych miał GD wyszyte czerwoną nicią. Aby odróżnić dwa I.R. wchodzące w skład GD ich członkowie na pagonach nosili odpowiednio cyfry 1 i 2. Cyfry były wyszywane, lub wykonane z metalu i wpinane w pagon.Tyle podstawowych informacji o pagonach i taśmach naramiennych GD, podstawowych wyróżnikach tej dywizji. Jutro coś o uzbrojeniu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sherman Napisano 22 Marzec 2006 Autor Share Napisano 22 Marzec 2006 Wielkie DZIĘKI za te info R51 :)pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 23 Marzec 2006 Share Napisano 23 Marzec 2006 Nie ma sprawy. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bocianju_87 Napisano 19 Listopad 2007 Share Napisano 19 Listopad 2007 mam pytanie: na ktorym rękawie prawidlowo powinna byc naszyta naszywka ktora jest ukazana wyzej na zdjęciu? na zdjęciach widzialem albo na prawej albo na lewym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 19 Listopad 2007 Share Napisano 19 Listopad 2007 Ja do tej pory na zdjęciach archiwalnych widziałem wyłącznie na prawym rękawie naszytą wstęgę z nazwą dywizji Grossdeutschland".PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 19 Listopad 2007 Share Napisano 19 Listopad 2007 raczej tylko na prawym na lewym ss-mani nosili Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 19 Listopad 2007 Share Napisano 19 Listopad 2007 feldwebel GD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 19 Listopad 2007 Share Napisano 19 Listopad 2007 GD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal7589 Napisano 20 Listopad 2007 Share Napisano 20 Listopad 2007 Mam pdf-a o Großdeutschland jedyny problem że jest po angielsku, jeżeli jesteś zainteresowany mogę ci podesłać link do strony skąd można ją pobrać!Pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 20 Listopad 2007 Share Napisano 20 Listopad 2007 Ja jeszcze dorzucę swoje trzy grosze - serię zdjęć Oberstleutnant'a (podpułkownika) Olwig'a von Natzmer'a. Przede wszystkim ładnie widać wstęgę z nazwą jednostki (również na rękawie podoficera za jego plecami). Po za tym zwraca uwagę prywatnie szyta bluza polowa podpułkownika z wykładanym kołnierzem i kieszeniami jak w bluzie M42.PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 20 Listopad 2007 Share Napisano 20 Listopad 2007 foto 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 20 Listopad 2007 Share Napisano 20 Listopad 2007 foto 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 20 Listopad 2007 Share Napisano 20 Listopad 2007 foto 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.