toperz Napisano 19 Marzec 2006 Autor Napisano 19 Marzec 2006 Prosze o pomoc w zidentyfikowaniu nieśmiertelnika mojego dziadka.Napisy wybite to-687/III Łódz-M1 1912
markoniec Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 Wkradł się mały błąd, ot poprawka:RKU - Rejonowa Komenda Uzupełnień - a nie jak podałem Komisja,687/III - nr karty ewidencyjnej (liczba głównej księgi ewidencyjnej) łamany przez pierwszą literę nazwy powiatu lub numer komisariatu.Jeśli posiadasz książeczkę wojskową, numer L.Gł.Ks.Ew. powinien być wpisany na 3 stronie oraz na karcie mobilizacyjnej lub zaśw mob.Na posiadanym przezemnie zaświadczeniu mobilizacyjnym widnieje pieczątka: Powiatowa Komenda Uzupełnień WARSZAWA - MIASTO IIZaśw. wydano kapralowi zameldowanemu w W-wie, a więc M1 w twoim przypadku może oznaczać iż w mieście znajdowało się więcej RKU dla mieszkańców zameldowanych w Łodzi. Jest to zrozumiałe ze względu na wielkość miasta.Mam jeszcze jedno pytanie, po literze M jest jedynka 1, czy I rzymskie?Pozdr, M.
toperz Napisano 19 Marzec 2006 Autor Napisano 19 Marzec 2006 Prosze o pomoc w zidentyfikowaniu nieśmiertelnika mojego dziadka.Napisy wybite to-687/III Łódz-M1 1912
Pytanie
toperz
2 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.