Skocz do zawartości

CHOLERYK

warszawiak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam jeden z cmentarzy cholerycznych znajdował się w okolicy dzisiejszych ulic Starzyńskiego i Namysłowskiej .Na skrzyżowaniu tych ulic powstał w 1872r.
Napisano
W 1908r. przy rozbudowie węzła kolejowego odkryto pochowane tam szczątki i złożono je we wspólnej mogile istnieje ona do dziś pomiędzy nasypami kolejowymi.
Napisano
Witaj.To raczej niemożliwe,ale obiło mi się o uszy że kwaterowali tu saperzy którzy rozminowywali Warszawę,więc może mieli tutaj swoje miejsce ćwiczeń,Zomowcy mieli też koszary,zakłady mięsne,wiem jeszcze że na wale siedzieli we wrześniu 44 żołnierze z Warszawskiej Brygady Kawalerii LWP.pozdro.
Napisano
O tym cmentarzu pisze m.in Michał Pilich w ksiązce Ulice Nowej Pragi" w jednym rozdziale, wydanej przez wydawnictwo veda w 2003 r. A propo czy macie info historyczne o tym cmentarzu cholerycznym przy malborskiej na Bródnie? Wiem że stoi tam do dzisaj krzyż z epitafium . Zdaje sie że lezą tam ofiary epidemii z okresu wojny ze szwedami tzn wojny północnej? Jak na tym terenie robiono prace ziemne pod budowe szkoły nr 308 to czesto jako dzieciak pamietam walające sie kości w wykopach i jakies inne fragmenty.
Napisano
wulfgar mieszkasz na Bródnie?,Bo ja mieszkam na Krasnobrodzkiej pozdro.Za pawilonem na pętli jest pomnik,który jest podobno pozostałością cmentarza.pozdro.
Napisano
Ja z kolei spotkałem sie z relacją , że cmentarz był (być może inny) w miejscu basenów na Namysławskiej , a poligon był w miejscu w którym obecnie jest stacja rozrządowa ( pod mostem Grota) za małolata wyciągałem tam jakieś duperele.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie