Skocz do zawartości

Zdjęcie naszego samoloty część 5

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 322
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Do Horneta
Aby samolot był wpełni zidentyfikowany powinne być znane trzy numery:
boczny tu 4
wojskowy tu 8.110
i podskrzydłowy tu L-?
Takich wpełni zidentyfikowanych jedenastek jest tylko dziewięć. Ta mogła być dziesiąta gdyby numer pod prawym skrzytydłem, na zdjęciu zamieszczonym przez Bodzia 11 kwietnia był czytelny.
Napisano
Witam

Prawdopodobnie P11c , nr 8.110 ze 152 Eskadry Myśliwskiej Stanisława Brzeskiego, posiadała numer podskrzydłowy L-64.
Ale jest to rzeczywiście numer domniemany.Przynajmniej na tą chwilę.Prawdopodobnie rozwiązanie tej zagadki tkwi także w Archiwach w Londynie.Na przykład w relacjach pisemnych pilotów.Wiadomo natomiast na pewno że szachownice były zamalowane i nie widoczne z dołu.

Pozdrawiam
Napisano
Wiosną 1939 dokonano zamiany podskrzydłowych numerów dwucyfrowych na trzycyfrowe. Rozkazu tego nie wykonano tylko w niektórych szkołach lotniczych. Z tego co wiem przeszukanie archiwów w tej materii nic nie dało, choć niewatpliwie obowiazywał jakiś system nadawania nomerów, ktory czeka na rozszyfrowanie. Co do pilotów i ich relacji to dobrze jeśli pamiętali numer boczny.
Nasz samolot ma pod lewym skrzydłem widoczną literę L, a więc pod prawym musi być numer. Najprawdopodobniej trzycyfrowy.
Napisano
Witam!!!
Bodziu pierwsze zdjęcia przedstawiają szybowiecKranich"
i kolejne (szt.3)szybowiec Grunau Baby II.Z informacji mi
dostępnych zdjęcia raczej są powojenne-paręKranich-ów" i
GB-II ,tych w wiekszej ilości pozostawił okupant wycofując się z terenów polskich w 1945 roku.Postaram się po numerach ustalić,gdzie te szybowce latały.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie