Hornet Napisano 24 Kwiecień 2006 Autor Napisano 24 Kwiecień 2006 Znane zdjęcie -już było na forum,ponownie na E-bay
Hornet Napisano 25 Kwiecień 2006 Autor Napisano 25 Kwiecień 2006 fajne zdjęcie Żubra ze stronki internetowej(ru)
Hornet Napisano 25 Kwiecień 2006 Autor Napisano 25 Kwiecień 2006 zdjęcie z prasy-rok 1938 grudzień,Łoś na wystwie w Paryżu
bodziu000000 Napisano 26 Kwiecień 2006 Napisano 26 Kwiecień 2006 Axe, przykro mi bardzo, ale tego zdjęcia nie mam w lepszej jakości, i nie wiem kto je kupił. Nie mam również czasu aby przejrzeć inne zdjęcia tego samolotu.
axe Napisano 30 Kwiecień 2006 Napisano 30 Kwiecień 2006 Do HornetaAby samolot był wpełni zidentyfikowany powinne być znane trzy numery:boczny tu 4wojskowy tu 8.110i podskrzydłowy tu L-?Takich wpełni zidentyfikowanych jedenastek jest tylko dziewięć. Ta mogła być dziesiąta gdyby numer pod prawym skrzytydłem, na zdjęciu zamieszczonym przez Bodzia 11 kwietnia był czytelny.
1AIR1 Napisano 1 Maj 2006 Napisano 1 Maj 2006 WitamPrawdopodobnie P11c , nr 8.110 ze 152 Eskadry Myśliwskiej Stanisława Brzeskiego, posiadała numer podskrzydłowy L-64.Ale jest to rzeczywiście numer domniemany.Przynajmniej na tą chwilę.Prawdopodobnie rozwiązanie tej zagadki tkwi także w Archiwach w Londynie.Na przykład w relacjach pisemnych pilotów.Wiadomo natomiast na pewno że szachownice były zamalowane i nie widoczne z dołu.Pozdrawiam
axe Napisano 2 Maj 2006 Napisano 2 Maj 2006 Wiosną 1939 dokonano zamiany podskrzydłowych numerów dwucyfrowych na trzycyfrowe. Rozkazu tego nie wykonano tylko w niektórych szkołach lotniczych. Z tego co wiem przeszukanie archiwów w tej materii nic nie dało, choć niewatpliwie obowiazywał jakiś system nadawania nomerów, ktory czeka na rozszyfrowanie. Co do pilotów i ich relacji to dobrze jeśli pamiętali numer boczny.Nasz samolot ma pod lewym skrzydłem widoczną literę L, a więc pod prawym musi być numer. Najprawdopodobniej trzycyfrowy.
Hornet Napisano 3 Maj 2006 Autor Napisano 3 Maj 2006 Witam!!! Bodziu pierwsze zdjęcia przedstawiają szybowiecKranich" i kolejne (szt.3)szybowiec Grunau Baby II.Z informacji mi dostępnych zdjęcia raczej są powojenne-paręKranich-ów" i GB-II ,tych w wiekszej ilości pozostawił okupant wycofując się z terenów polskich w 1945 roku.Postaram się po numerach ustalić,gdzie te szybowce latały.
Hornet Napisano 3 Maj 2006 Autor Napisano 3 Maj 2006 RWD-8 SP-AYO,pięknie widać elementy łoża silnika itp.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.