strazakwaffe Napisano 16 Marzec 2006 Autor Share Napisano 16 Marzec 2006 Byłem z tym w muzeum i zapytałem-ale usłszalem jak nabierają powietrza w płuca i taaaaaaaaaahyyyyyyymmmmmyyyyyyyyyooooooooootegoooooooonooooooooooooeeeeeeeeee-przyjc pan za miesic-pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
strazakwaffe Napisano 16 Marzec 2006 Autor Share Napisano 16 Marzec 2006 ze chińskie to wiem-pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hydro Napisano 16 Marzec 2006 Share Napisano 16 Marzec 2006 Kiedyś na giełdzie staroci widziałem takie, a sprzedawca twierdził że to XIX wiek. Podobno wcześniej też takie były. Sam znalazłem podobną w miejscu gdzie wychodziły monety z XVI-XVII wieku. Datowanie może być szerokie (kilka wieków). Też bym chciał żeby ktoś ten temat szczegółowo wyjaśnił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
strazakwaffe Napisano 16 Marzec 2006 Autor Share Napisano 16 Marzec 2006 z okresu ostanich 200 lat mają inny druk bardziej ostry-widziałem je u zaprzyjaznionego-numizmatyka-pozdro-ale tez jestem ciekaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 16 Marzec 2006 Share Napisano 16 Marzec 2006 Strażak, poszukam - może coś znajdę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 17 Marzec 2006 Share Napisano 17 Marzec 2006 zabawa polega na rozpoznaniu 4 znaków na każdej monecie4x4=161/16 wykonana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 17 Marzec 2006 Share Napisano 17 Marzec 2006 Ta też była dosyć prosta ao"na każdej z pozostałych monet (3) występuje ten znak(przynajmniej powinien)ao" będzie ostatnim - czwartym znakiem identyfikującym monetęjeśli chcecie pomóc poszukajcie ao" na pozostałych trzech.czyli sytuacja wygląda tak: x x x x x x yuan bao x x x x x x x xoczywiście wiemy, że wszystkie ostatnie będą ao"ale monety są poobracane jedynie 2 jest zidentyfikowana i zorientowana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
strazakwaffe Napisano 17 Marzec 2006 Autor Share Napisano 17 Marzec 2006 jezu kochany jak ty w tym sie oriętujesz ????-jestem pełen uznania-pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 18 Marzec 2006 Share Napisano 18 Marzec 2006 ide na macajewaw poprzednim moim poście jest błąd (zauważony)a więc jeszcze raz od nowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 18 Marzec 2006 Share Napisano 18 Marzec 2006 1 cztery znaki na monecie2 kierunek czytania góra-dół-prawo-lewo3 ostatni znak ao", występuje na każdej monecie--------------------------------Jeżeli na foto znajdziemy na każdej monecie podobną plamę"to będzie ao" - po wyszukaniu należy ustawić" każdą monetę aby ao" było na godzinie 9co zostało wykonane na pow. skanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 18 Marzec 2006 Share Napisano 18 Marzec 2006 skoro wiemy że ao" jest na 9 - to można je tam dopisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 18 Marzec 2006 Share Napisano 18 Marzec 2006 to co zostało napisane w 2 ostatnich postach jest prawdziwe i pewne------------------------------------------------od tej pory wkraczamy na obszary mniej pewne w związku z małą czytelnością znaków.Lecz nie myślcie że od tej pory daje sobie pozwolenie na lanie wody.Otóż wiem, że na 3 pozycji (godz 3) mogą być tylko 3 znakiw tym jeden jest bardzo rzadko spotykany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 18 Marzec 2006 Share Napisano 18 Marzec 2006 mówimy znakach możliwych na poz 3: Thong i Nguyeni zaczynamy interpretować te plamy na każdej monecie(poz 3)Wyróżnikiem na który warto zwrócić uwagę jest zgrubienie środkowej części daszka", zakładam, że w znaku z płaskim daszkiem to zgrubienie nie powinno wystąpić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 18 Marzec 2006 Share Napisano 18 Marzec 2006 w wyniku tego zabiegu zakładamy, że mamy do czynienia zmonetami : X X Thong Baoukład zegarowy: 1 6 Thong Bao Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 18 Marzec 2006 Share Napisano 18 Marzec 2006 chwila relaksuzałożenia analizy:1 podobny stan monet uzasadnia przypuszczenie, że mają zbliżony wiek (ważne)2 czteroznakowe nazwy opisują panującego" - może odnosić się to do dynastii (przynajmniej tak to rozumiem)3 znak ao" w analizie ustawia" kolejność odczytu - do datowania bezpośrednio nic nie wnosi-----------------------------------------monety w tej formie były bite ok. 900 lat-----------------------------------------oglądając takie monety można zauważyć zmianę w precyzji rysunku, przejście od brązu do mosiądzu - w tym przypadku sprawiają wrażenie miedzianych.I dobra. Dalszy ciąg nastąpi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 18 Marzec 2006 Share Napisano 18 Marzec 2006 A swoją drogą, zbieraj monety w lepszym stanie.Bo mi oczy wysiadają.:))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
strazakwaffe Napisano 18 Marzec 2006 Autor Share Napisano 18 Marzec 2006 kopijnik2 -juz nic nie rozumię a moze ty tak sie troche wymądrzasz ??ale moze ktoś z was da tu fotki swoich monet do porównania obojętnie czy mają 50 lat czy 500-a moze jest na forum Chińczyk mówiący po Polsku-pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
strazakwaffe Napisano 18 Marzec 2006 Autor Share Napisano 18 Marzec 2006 VASILI -piękne monetki ale tu chodzi o chińszczyzne-pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 18 Marzec 2006 Share Napisano 18 Marzec 2006 cze vasiliwidzę, że masz wyniki ale coś nie w temacie albo fota taka słaba, że nie mogę dojrzeć ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 18 Marzec 2006 Share Napisano 18 Marzec 2006 osinowy kołek - do duchówkto ma lepsze skany ?lepszych strażak nie masz?bo coś z netu ściągnę ale już po identyfikacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 18 Marzec 2006 Share Napisano 18 Marzec 2006 tuen hoa nguyen bao1 6 3 9zaczynamy interpretować te plamy na każdej monecie(poz 3)"w tym wypadku Nguyen" ___________________Northern Sung, 990-994 wg klucza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 18 Marzec 2006 Share Napisano 18 Marzec 2006 http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=253635#253678zidentyfikowałem coś z forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
strazakwaffe Napisano 19 Marzec 2006 Autor Share Napisano 19 Marzec 2006 ale ja dalej nie wiem ile to ma lat ????-pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
strazakwaffe Napisano 19 Marzec 2006 Autor Share Napisano 19 Marzec 2006 dziekuje za zaufanie bo sądząc po ilościach wejśc -obdażacie juz mnie jakimś zaufaniem jezeli chodzi o tematy-mam nadzieje ze sie nie zawiedziećie-pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 19 Marzec 2006 Share Napisano 19 Marzec 2006 no strażakwaffemasz szczęścieanaliza analizą ale jak się znajdzie zidentyfikowany obiekt to już łatwiej :)w wyniku tego zabiegu zakładamy, że mamy do czynienia zmonetami : X X Thong Baoukład zegarowy: 1 6 Thong Bao"w przypadku monety nr 2 nieuzasadnionyokazuje się, że było więcej znaków mogących występować na poz 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.