Skocz do zawartości

szczelina

jacobs

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 189
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Tak , tak wars Wleń na liście Grundmana istniał, pytanie tylko
czy szczelina to robota Grundmana, wiele na to wskazuje!
Zebraliśmy tu wiele ciekawych informacji o szczelinie, teraz tylko szukać i szukać i nie bać się tych agentów i notabli!
Mam jednak wrażenie wars że jednak coś by mozna napisać o tej sprawie...
pozdrawiam!!
Napisano
Kolego wars, jeżeli pozwolisz jeszcze jedno pytanie dotyczące szczeliny: według Ciebie ile dokładnie osób może znać lokalizację tego miejsca?
Pojawiają się czasami informacje że grupy z Jeleniej Góry dotarły do podobnego miejsca, do jakiejś komory w której są dziwne kable , reszta zagruzowana...
Pozdrawiam!!
Napisano
Witam!
Zaraz, zaraz... Wlenia nie było na liście konserwatora (mówię o tej zaszyfrowanej i znalezionej w ruinach urzędu konserwatorskiego i rozszyfrowanej przez Józefa Gębczaka). :]
Za tym, że szczelina" nie była robotą Grundmanna przemawia kilka szczegółów.
Ile osób może wiedzieć? A co ja wróżbita? Nie wiem. Kilka napewno.
Tak, tak... Co roku pojawia się informacja, że ktoś, gdzieś na coś trafił, widział kilometry podziemnych tuneli, a w nich złożonych skrzyń. Ba! Że są ciężarówki i motocykle, których reflektory się wciąż świecą! Trzymajmy się faktów, tak będzie lepiej.
Napisano

W artykule w OH" (03/2004) jest mowa o 2 kabrioletach marki Mercedes 170V (produkowanych w latach 1936-1943).
Załączam zdjęcie takiego.

Napisano

W polemice (list do redakcji w IOH" 01/2005 [06]) jest mowa, że obok dwóch V170 ma być jeszcze tzw. Guzzirada (zdjęcie w załączeniu), a nie jak twierdzą niektórzy Kettenkrad.

Napisano
Z mapą jaką Mieciu Bojko przedstawia, że ma być ze szczeliny" (z krwią?) też ciekawa sprawa. Na niej jest... m.in. Namysłów, Bierutów, Oleśnica, Syców, Rychtal, a więc tereny na wschód od Wrocławia!
Oczywiście to jeszcze nie dowód, że mapa nie pochodzi ze szczeliny", gdyż grupa która zostawiła przedmioty w schowku mogła dojechać do niego właśnie z tego rejonu.
Pozdr. wars98
Napisano
Witam Wszystkich.
Przeczytałem z uwagą to co napisaliście-na temat tzw.skrytek.Chce opisać jak doszło do ogołocenia jednej z nich.Miało to miejsce na początku lat 90 w Jedlinie Zdroju,był to teren nalerzący kiedyś do kopalni,a w latach 80 produkowali tam elementy betonowe (mniejsza z tym).jak wiele zakładów w tamtym czasie, zkładzik popadł w tarapaty finansowe,władze miasta miały problem-az tu nagle pojawia się inwestor (chyba nie musze pisać z kąd)z super propozycją budowy rowaru".Cały teren nie został wykupiony prze inwestora"a tylko wydzierzawiony (po co ponosić zbędne koszta)a cała inwestycja polegała na plątaniu się paru miejscowych, zatrudnionych przez inwestora"to rozwalili jakiś budyneczek tam coś wykuli,w innym miescu coś rozkopali.Władze się troszke zaczeły denerwować ze miało być tak pięknie,a tu kompletnie się nic nie dzieje.I tu się zaczynają jaja,niemiec stwierdził ze woda nie nadaje się do produkcji piwa (szybko się zreflektował)i postawił ultimatum,browar powstanie jak władze doprowadzą wode (odcinek paru km).Pewnego dnia przyjechały dwa Tir-y przywoząc na platformach dwa zbiorniki (starocie ze złomu)stały pare dni na placu, az pewnej nocy odjechały ale nie puste,miały na platformach ładunek który był oplandekowany.Oczywiście nikt juz nigdy nie zobaczył inwestora"a wysiłki miasta zeby go odszukać się niepowiodły.(hahaha)Miasto natomiast się wzbogaciło,o nieznane pomieszczenia pod jednym z budynków :-)
Co tam się znajdowało-nigdy się niedowiemy.Dotarłem do starego górnika który opowiedział mi ze pod koniec wojny prawie cały teren kopalni był zastawiony róznej wielkości skrzyniami,(kopalnia posiadała swoją bocznice koleją)zapomniałem dodać ze teren był ogrodzony,oświetlony-i pilnowany przez wartowników (ale cały ten skład nie był otoczony jakąś wielką tajemnicą)Moze dziwić tylko fakt ze pewnej nocy wszystko z placu znikło.
To tylko jedna historia-terenów które mają ich wiele,miejsc które do dzisiaj są super ezpieczne", wszyscy prawie biegiem gonią do pobliskiego Riese"-no bo tak właśnie miało być.I nie miałem tu na myśli skrytek".
Pozdrawiam.
Ps.Wiem ze koledzy profesjonaliści"nie zostawią na mnie suchej nitki :-)i prosze się nie czepiać ortografi-bo mam taki mały defekt,i to nie jest zalerzne odemnie :-(
Napisano
ciekawe, hehe, może ten Niemiec znalazł jeszcze swoj prywatny pistolet, który zostawił 60 lat temu. Jeżeli prawdziwe to sensacyjne.
Napisano
Witam!
Zastanawiam się wars jak tak patrzę na te pojazdy które umieściłeś na forum w jaki sposób znalazły się one w szczelinie. Z wszelkich informacji o lokalizacji tego miejsca wynika ze szczelina znajduję się w terenie górzystym, leśnym gdzie pojazdy nie mogłyby wjechać, choć ten na gąsiennicach kto wie! Podobno taki stoi w szczelinie!
Co do artykułów Mieczysława Bojki: na pewno wiele nowego wniosły do sprawy, piszesz o jakiejś mapie ze szczeliny, a więc dziennikarz dotarł do swiadków bądz pośredników...to ciekawe!
Wars mam taką oto propozycję:
spróbujmy jeszcze bardziej rozwinąć temat szczeliny w taki oto sposób:
zaprośmy do tej dyskusji ludzi którzy coś o tym wiedzą, przecież piszą o tym na różnych forach np. kudi,undegrand, kruku, może nawet kolegę Bojkę!
spróbujmy wymienić poglądy w jednym miejscu może wyjdzie z tego całkiem fajny temat!!
Co ty na to wars?
Może stałbyś się moderatorem takiej dyskusji??
Pozdrawiam!!
Napisano
Chodzi mi o Glinice,miejsce niedaleko tunelu kolejowego Jedlina-Wałbrzych.Urzędasy napewno się pochwalą,swoim osiągnięciem",juz to widze.Usłyszysz stek bzdur dlaczego browar nie powstał i tyle.Ale jak poświęcisz troszke czasu to usłyszysz to samo co ja.Jakby tu napisać zeby nikogo nie urazić?Napisałem to co udało mi się wiele lat temu ustalić- i naprawde nie zalerzy mi czy ktoś wierzy czy nie!Bo dostałem niezle po kicie,jak odkopaliśmy sztolnie nad tunelem od strony Wałbrzycha-ile to pomyj na nas wtedy wylano?!Więc od jakiegoś czasu dostałem amnezji i mało co pamiętam,no czasami tak jak dzisiaj coś mi się przypomni :-)Ale latka lecą i z pamięcią coraz gozej.hehe
Pozdrawiam
Napisano
Czyżby Wilkołak to M.A.? No chyba nie D.K.? :]]
Glinica? Ha! Dzięki za info. Powęszę! ;)
A może to nie amnezja tylko skleroza?? Miejmy nadzieję, że nie...
Jacobs. Do szczeliny" miała prowadzić droga, a więc w grę wchodzi jakaś kopalnia lub kamieniołom??
Kudi i reszta pewnie śledzą naszą dyskusję (jak ich znam...). :]
Pozdr. wars98
Napisano
To zapraszamy serdecznie do dyskusji Kudiego i resztę" jak ich nazwałeś , spróbujmy jeszcze podyskutować na ten temat!!
Wars: powiadasz droga do szczeliny prowadziła tak?
A mamy jakąś leśną drogę w okolicach Wleńa prowadzącą do jakiś wyrobisk kopalnianych??
Jeszcze raz zapraszam znawców tematu przez duże Z do dyskusji!!
Pozdrawiam!!
Napisano
Jacobs. Wskazałem na Górę Gniazdo. Masz mapę tego rejonu? Najlepiej w skali 1:10.000. Przyjrzyj się. A sam znajdziesz kilka takich ciekawych miejsc.
Pozdr. wars98
Napisano
wars: to co z tym panelem dyskusyjnym o szczelinie? pomyśl, byłoby fajnie gdyby ludzie którzy dużo o tym wiedza spotkali się na tym forum w tym temacie i wymieniliby poglądy!
wspomniałem o kudim bo ma gość dużą wiedzę ty też, są też inni, poprowadziłbyś taką dyskusję, może w końcu dopadniemy prawdę???
pozdrawiam. jacobs
Napisano
stara gwardia" - ZGŁASZAĆ SIĘ!! A tak poważnie , chłopaki pomyślcie o takim panelu!! Wierzę że to posunie całą sprawę do przodu!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie