WojtaSS Napisano 15 Marzec 2006 Autor Napisano 15 Marzec 2006 Witam, w wakacje bede w Berlinie i chcialbynm cos z brazny odwiedzic czy mozecie mi polecic jakies muzea, wystawy etc....?
maxim026 Napisano 16 Marzec 2006 Napisano 16 Marzec 2006 jest takie miejsce na WIKEL SZTRASE 25/b HESZ BAR , milego zwiedzania :)))
fanatyk6 Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 nie. kiedys planowalem wyjazd do berlina z rodzinka to widzialem na mapie to muzeum. ale do wyprawy nie doszlo. moze wpisz w google berlin+luftwaffe museum. moze cos znajdziesz.pzdr
danieloff Napisano 21 Marzec 2006 Napisano 21 Marzec 2006 W odnowionym budynku Bundestagu zachowano ku przstrodze" ścianę, na której są oryginalne napisy wykonane przez radzieckich żołnierzy. Taka ciekawostka, warto zobaczyć, budynek parlamentu jest przeważnie dostępny do zwiedzania, ze szklanej kopuły i tarasu piękne widoki Berlina, lepsze już tylko z wieży telewizyjnej. Ja zwiedziłem jeszcze Muzeum Starożytności, niedaleko Uniwersytetu Humboldta.
bartl Napisano 28 Marzec 2006 Napisano 28 Marzec 2006 Możesz pójść do bunkra hitlera teraz tam zrobili jakieś muzeum czy coś w tym stylu, są organizowane wycieczki do schronów bunkrów a nawet do takich z czasów zimnej wojny wiem bo sam byłem, w informacji turystycznej należy zapytac a tam już cię nakierują dalej gdzie co i jak.Jeśli potrafisz po niemiecku skontaktuj się z jakąś grupą która chodzi po berlińskich bunkrach znalazłem w internecie kilka takich osób.Jak już skończysz zwiedzanie w dzień to proponuję przejść się do klubu jest kilka w berlinie takich króre zostały przekształcone z bunkrów , w tej chwili niepowiem ci gdzie się mieszczą ale po to jest informacja turystyczna i tam możesz się dowiedzieć gdzie się mieszczą jaka w nich leci muza i tym podobne, byłem w jednym takim to miał aż 4 piętra w dół normalny bunkier jeszcze ze starymi napisami z czasów wojny a w środku techno jak cholera i chyba z 2 tysiące ludzi , niezły klimat.Mieszkam w szczecinie więc do berlina mam tylko 100 km i często tam jestem.Gwarantuję że jak trafisz na odpowiednie tropy i odpowiednie osoby będziesz chodził po berlinie bardzo długo.pozdrawiam
kot05 Napisano 8 Kwiecień 2006 Napisano 8 Kwiecień 2006 Najbardziej proponuje to: http://www.dtmb.de/Rundgang/indexJS.htmlMuzeum techniki, w ktorym sa bardzo ciekawe zbiory samolotow z IIws itd. W Deutsche Luftwaffenmuseum bylem, ale nie proponuje, dlatego ze niema tam prawie nic orginalnego z IIws. Sa tam wiekszosc repliki i nowsze samoloty. Do Reichstagu tez mozna wejsc, ale musisz liczyc z dluga kolekjka do wejscia (kontroly....). Sa te sciany ale niezbyt duzo mozna tam zobaczyc...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.