Skocz do zawartości
  • 0

Czy to jest element granatu?

wilzken

Pytanie

Napisano

Witam, tak jak w temacie, mam pytanie. Czy ten kamyk jest elementem jakiegoś granatu?
Wymiary: szerokość w najszerszym miejscu ok. 30mm, wysokość ok. 20mm, średnica otworu z jednej strony ok. 8mm, z drugiej ok.12mm, otwór jest stożkowy. Kamień znalazłem parę lat temu w Niemczech (koło Ludwigshafen) podczas pracy w winnicy.

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
To jest kamienne!!!
Czy sadzicie ze Niemcy siedzieli i wiercili kamienie?
Kulki do pociagania trzonkowcow to byla porcelana, ksztaltowane, wypalane.
Jaki cel mialo by wiercenie kamienia?

Podobne stosowano tez jako obciazniki sieci rybackich, no i ozdoby.
Napisano

Witam, tak jak w temacie, mam pytanie. Czy ten kamyk jest elementem jakiegoś granatu?
Wymiary: szerokość w najszerszym miejscu ok. 30mm, wysokość ok. 20mm, średnica otworu z jednej strony ok. 8mm, z drugiej ok.12mm, otwór jest stożkowy. Kamień znalazłem parę lat temu w Niemczech (koło Ludwigshafen) podczas pracy w winnicy.

Napisano
Znalazłem to ok. 12 km od najbliższego zbiornika wodnego (Ren). Może ktoś wrzuci tu dla porównania fotkę porcelanki od trzonkowca (ja osobiście jeszcze takiej nie widziałem).
Napisano
Witam,mi się wydaje że to może być jakaś ozdoba,paciorek,lub coś podobnego,moze się mylę...
kolega znalazł kiedyś takie paciorki w strumieniu,byly bardzo stare.
Napisano
Takich i większych kamyków używano w sadach (rzędowych) do kształtowania drzewek. Wieszało się to na końcu gałęzi, żeby rosła w szerz, a nie w zwyż. Teraz stosuje się ołowiane.
Być może w winnicach też sie takich używało, lub wcześniej był tam sad.
pozdro
Janusz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie