Skocz do zawartości

okopy-czym kopano?

bestler

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jedna z takich maszyn jest w Muzeum Wojsk Inżynieryjnych we Wrocławiu http://www.militarni.pl/?lang=1&cat=98&galeria=117&PHPSESSID=5c25d4bda67adb70fdc63235a8220385
Napisano
cywile czsto byli do takich zabaw zapraszani ,za free oczywiscie ,no oczywiscie lopatami ,szuflami kopali -widły odpadają z oczywistych powodow :)
Napisano
Moja babka kopała okopy w Morsku koło Zawiercia(woj.śląskie)z tego co mi opowiadała ludzie zostali zmuszeni do kopania okopów.Czym kopali?No pewnie że łopatami,szuflami,sztychówkami i innym sprzętem łopatopodobnym.Nie była to praca komfortowa i lekka z uwagi na to iż niemcy byli uzbrojeni i okopy musiały mieć swoją głębokość!!!!
Napisano
No masz racje i to porządnym butem!!Jedni chcieli się przypodobać i ochronić własne dupy,a drudzy mieli rozkazy i byli najeźdzcą!!Sie rozumie moją babke aż do dziś w krzyżu łamie!!
Napisano

A moze jakiś znawca sie wypowie na jaką głębokość były kopane okopy i czy miały ustalony jakis krztałt u mnie w lesie zachowały sie takie oto okopy (rys.).

Napisano
Sąsiad opowiadał o pamiętnych wykopkach we wrześniu 39r ,kopał rowy przeciwczołgowe,czołgi obiechały je oczywiście bokiem a odciski i bąble sąsiad wspomina do dzisiaj .
Napisano
U mnie gdy juz ruskie zaczeli ofensywe styczniowa kopano pełno okopów dla ludzi do kopania zmuszano wielu ludzi w także powstańców warszawskich kturzy byli w moim miescie przetrzymywani.
Napisano
Wzdłuż Nidy kilometrami biegł szeroki na minimum cztery głęboki na dwa rów przeciwczołgowy. Już od czerwca 1944 kopała go miesiącami miejscowa ludność, jeńcy, jak i sami niemcy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie