Jarek75 Napisano 11 Marzec 2006 Autor Napisano 11 Marzec 2006 Witam, znalazłem ten krzemień na świeżo zaoranym polu. Wygląda na siekierkę ale jest bardzo mały 9x4 cm.Obok było dużo odłamków krzemienia. Czy to rzeczywiście toporek? Pozdrawiam.
olin Napisano 14 Marzec 2006 Napisano 14 Marzec 2006 siekierka wydaje mi sie ze z krzemienia swieciechowskiego, nie jest gladzona wiec cos wczesniejszego od neolitu
berdan Napisano 14 Marzec 2006 Napisano 14 Marzec 2006 zapytaj R51 - on jest dobry w te archeologiczne klocki...
pig123 Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 dobrze bylo by to zgość do najbliszego konserwatora zabytków albo do innego ogrganu publicznego ... a jak nie to anonimowo nawet wysłac list z opisem miejsca i zabytku na adres Instytut Archeologii Uniwersytetu Warszawskiego czyli Krakowskie Przedmieście 26/28, Szkoła Główna, 00-927 Warszawapamietajac ze to wszystko dla dobra naroduPozdrawiam PIG123@o2.pl
kasha Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 to nie toporek, ale siekierka .. ALE ŁADNA!!! i NIE USZKODZONA... neolit srodkowy lub młodszy.. pokaż jesli mozesz te inne krzemienie to ogadamy
kasha Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 jeszce drobny komentarzyk... Ciesz sie chlopie ze znalazles cala nie uszkodzana skiekierke.. to naprawde rzadkie, zwazywszy na fakt ze nasi praojcowie nie pozbywali sie tak cennych przedmiotów jak dobra nie zuzyta siekierka ( to jkby teraz ktos wyrzucił dobry telefon komórkowy.. hihi). Jesli znalazles koło siekieki kawalki krzemienia... to zapewne natrafiles na rozorany grób. Poszukaj ceramiki w ten sposób bedzie mozna dokladniej datowac ten ładny zabyteczek.
Jarek75 Napisano 11 Marzec 2006 Autor Napisano 11 Marzec 2006 Witam, znalazłem ten krzemień na świeżo zaoranym polu. Wygląda na siekierkę ale jest bardzo mały 9x4 cm.Obok było dużo odłamków krzemienia. Czy to rzeczywiście toporek? Pozdrawiam.
ja20 Napisano 7 Kwiecień 2006 Napisano 7 Kwiecień 2006 a ja mam pytanie.czasem właśnie przypadkowo jeśli trafi się na takie rzeczy gdzie i komu to zgłosić?nigdy mi osobiście się nie trafiło ale jak bym trafił to gdzie powinienem się zgłosić?wiem że ważne jest zgłasznie takich rzeczy a jestem zupełnie początjującym odkrywcą i nie chciał bym robić czegoś ze szkodą dla histori.lepiej jest zgłaszać takie rzeczy anonimowo czy osobiście?czy mogą być jakieś konsekwencje jeśli znajde coś takiego i zgłosze.chodzi mi o to czy nie będe np. posądzony o rozkopywanie stanowisk archeologicznych?pozdrawim wszyskich archeologów.
Jarek75 Napisano 18 Maj 2006 Autor Napisano 18 Maj 2006 Wow! dawno tu nie zaglądałem, nie spodziewałem się, że ktoś jeszcze odpowie ;] Siekierkę znalazłem dziecięciem będąc (8 lat) służyła do zabawy w Indian. Dopiero później zorientowałem się, że to może być jakieś prehistoryczne narzędzie. Tego pola już nikt nie ora ale w wakacje może wrzucę kilka zdjęć odłamków krzemienia z tego miejsca. Pozdrawiam, Jarek.PS. Dla zainteresowanych - miejsce znaleziska: Gmina Stąporków ;)
Jarek75 Napisano 18 Maj 2006 Autor Napisano 18 Maj 2006 Mała poprawka :P [Pola nikt nie orze*] ups :P
hakas Napisano 17 Marzec 2006 Napisano 17 Marzec 2006 ciężko dokładnie określić co to jest. Widać , że jest to obrobione. Może to być niedokończony grot strzały. lub zbroik oszczepu. Pozdrawiam Hakas
Pytanie
Jarek75
Witam, znalazłem ten krzemień na świeżo zaoranym polu. Wygląda na siekierkę ale jest bardzo mały 9x4 cm.Obok było dużo odłamków krzemienia. Czy to rzeczywiście toporek? Pozdrawiam.
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.