Skocz do zawartości
  • 0

Łuska z okolic Gdyni.

Dziki

Pytanie

Napisano

Dzisiaj byłem na wykopkach an terenie gdyńskich umocnień koło Chwarzna. Znalazłem łuskę i kilka pocisków (zaraz potem się musiałem zmywać bo lunął deszcz). Problem w tym, że nie wiem co to za łuska bo raczej słabo się znam. Wiem tylko, że Polska i z wojny.
Kaliber między 7 a 8 mm.
Wysyłam fotki.
Może ktoś pomoć?

PS.
Obok tego miejsca była cała masa popalonego drewna, łuska nei ma zbitej spłonki - pewnie ognisko rozpalali :)
Jak przestanie padac dokonam ponownych wykopków :)

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
ad1: łuska od Mauzera, polska z 1938 roku, Norblin.
ad2: pierscień prowadzący od pocisku artyleryjskiego. Jest z miedzi uszczelniał pocisk z lufą, te wgłębienia skośne to ślady gwintu z lufy.
Napisano
Witam!!!

Dziki widac ze dopiero zaczynasz :)
Kawałów pierścienia uszczelniajacego wykopuje sie mase szczegolnie w miejscach konkretnego ostrzalu artyleryjskiego.
Wkurw.a mnie to czasami gdy kopie monetki i mam piekny sygnal a tu ten badziew wychodzi :)

Z powazaniem vonadamski
Napisano
Ale dziwi mnei to że ta łuska ma jakby pierścień, wybrzuszenie po stronie pocisku. Mam drugą z takimi samymi oznaczeniami, ale jest całkowicie prosta - lecz bez tego wybrzuszenia naokoło.

vonadamski ---> Tak, dokładnie - dopiero zaczynam. Mam wykrywkę od dwóch dni :) I strasznie mnei to wciąga, dlatego wiesz to są takie pytania amatora, bo nie mogę szukać przecięz wg haseł jak nie wiem co to jest. A nie ma galerii znalezisk... Ja to rozpoznaje grubsze rzeczy jak czołgi i broń palną :)
Napisano
Witam
Tak jak zauwarzyłeś sa do okoła miejsca gdzie znalazłes łuske slady ogniska a łuska ta nie została zdetonowana" w karabinku lecz pod wpływen wysokiej temperatury no i brak zbitej spłonki.
A swoją droga fajnie ja rozdeło, czesto znajdowałem rozsadzone pociski niemieckie to były rozdęte i rozerwane, dobry był ten polski mosiądz:)
Pozdrawiam
Napisano
red alf ---> Właśnie to mnei zdziwiło, ten pierścień/rozdęcie jest totalnie symetryczne i wogóle wygłądało mi na firmowe ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie