grzeb Napisano 9 Marzec 2006 Autor Napisano 9 Marzec 2006 Mieszkam na terenach dawnego pogranicza niemiecko -polskiego - chodzi mi o rok 1939 (obecny powiat złotowski w woj. wielkopolskim). Czy macie informacje na temat d. granicy na tym terenie ? Chodzi mi o oznaczenie granicy, słupki graniczne itd.
vaderian Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 WitamNiestety nie wiem w których miejscach występowały słupy (jestem ietubylec")ale granica przebiegała od północy na rzecze Łobżonka, pod Rudnem (Ruden) skręcała w strone jez. Ostrowite, dalej na południe między Gajkiem a Walentynowem do jez. Wielkiego dzieląc je na pół.No i tyle moich wiadomości.Tu masz mapę - http://www.mapy.eksploracja.pl/viewpage.php?page_id=1PozdrawiamVaderian (Łódź)
Q3N Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 Tutaj masz pare fotek słupki graniczne kochbunkry w lesie obok .Miejsce niedaleko Sycowa.
Q3N Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=249010#249010
Kowal7 Napisano 10 Marzec 2006 Napisano 10 Marzec 2006 Witam! Q3N gdybyś mógł daj mi jakiś konkretniejszy namiar na te kochbunkry. Czasem jeżdże do Wrocka, więc chętnie bym obejrzał po drodze...Poozdrawiam!
piotr k Napisano 10 Marzec 2006 Napisano 10 Marzec 2006 w okolicach Piły wyglądały jak na załączonym obrazku (ten jest z Kaliiny, dzisiejszej dzielnicy Piły)
KRUSZYNA Napisano 10 Marzec 2006 Napisano 10 Marzec 2006 Znam kilka miejsc w lasach(powiedzmy ogólnie Nadleśnictwa Wolsztyn);-),gdzie można znaleź zapomniane słupki kamienne z wykutymi z jednej strony literkami P,z drugiej D.Niestety nie dysponuję zdjęciami.Czasami są to już tylko miejsca po nich.Jeden widziałem jako ozdobę w ogrodzie między iglakami,właściciel wie co to jest i dzięki temu pewnie go zachowa.pozdrawiamkruszyna
grzeb Napisano 10 Marzec 2006 Autor Napisano 10 Marzec 2006 Chciałbym jedno sprostować - chodzi mi oczywieście o b. granicę niemiecko - polską, a nie jak podałem granicę polsko - niemiecką, bo przcież teren obecnego powiatu złotowskiego leżał w granicach b. III Rzeszy. Miejscowość Podróżna (gmina Krajenka) leżała po stronie niemieckiej, a m. Bądecz po stronie polskiej (stan do 1939 r.). Między tymi miejscowościami biegła granica i zlokalizowane były tam strażnice oraz urzędu celne (niemieckie i polskie). O ile budynki straży i urzędu celnego w Bądeczu istnieją do dnia dzisiejszego, to ich odpowiedniki w Podróżnej zostały zniszczone (chyba celowo). O tych czasach z okresu międzywojennego był publikowany w latach 80 - tych XX w. w Tygodniku Pilskim" cykl artykułów pt. Granica w ogniu" (polecam zainteresowanym).
Q3N Napisano 10 Marzec 2006 Napisano 10 Marzec 2006 U mnie dalej te budynki stoja nie tkniete przez wojne.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.