Skocz do zawartości

Dunkierka

pedro

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Burza i Wicher były starszymi konstrukcjami niz np Grom i Błyskawica, nie znam sie na okretach jak pisałem wczesniej
kiedys wyczytałem ze konstrukcje 3 kominowe były w momencie wybuchu 2 Wś przestarzałe co nie przeszkadzało im brac udziału w walkach pozdro
Napisano
Ilośc kominów naprawde nie ma znaczenia.Liczyło się wszystko co potrafiło utrzyma się na wodzie a jeśli jeszcze mogło się poruszac o własnych siłach i zabrac jakiekolwiek uzbrojenie to już się nadawało do słuzby konwojowej badż dozorowej.Niszczycieli angole mieli stosunkowo mało więc nawet zastrzyk 3 naszych niszczycieli(właściwie powinno by kontrtorpedowców)był powaznym zastrzykiem dla Royal Navy.Dlatego między innymi wydzierzawili od amerykanów 40 starych niszczycieli(czterokominowych)z których chyba tylko ze trzydziesci nadawało się do służby a reszta poszła na cześci(dokładnie nie pamietam więc moge się mylic)i dlatego zaczęli budowa popularne niszczyciele eskortowe(Kujawiak Ślazak )gdzie nie było już klasycznej broni torpedowej a tylko silne uzbrojenie p-lot i broń przeciw okrętom podwodnym.
Pozdrawiam
Napisano
Nie twierdze że że ilosc kominów ma znaczenie, chodzi bardziej o wydajnosc i sprawnosc turbin oraz ich moc
np .Grom miał turbiny o mocy 54000 KM przy 2 kotłach, a Wicher tylko 35000 KM przy trzech kotłach,oczywiscie zgadzam sie ze liczyło sie wszystko co potrafiło pływac i miało uzbrojenie, moje okreslenie przestarzały odnosi sie do rozwoju mysli technicznej w tamtych latach pozdro
Napisano
A propo wydzierżaienia 40 starych niszczycieli od jankesów
nic za darmo w zamian angole przekazali jankesom jakis atol wysepek tylko nie pamietam jakich biznes is biznes :)
pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie