Skocz do zawartości

Fort w Duńkowicach

M-i

Rekomendowane odpowiedzi

Czy może ktoś coś wie o forcie w Duńkowicach koło Radymna (nie mylić z fortem nr XI Duńkowiczki z twierdzy Przemyśl). Przypuszczam, iż to był (nie widziałem go) fort z okresu I wojny światowej, gdy Austriacy zbudowali umocnione przedmoście na Sanie w rejonie: Zagrody, Michałówka, Duńkowice. Może ktoś penetrował ten teren, bo pewnie można gdzieniegdzie spotkać resztki okopów z tego okresu.

Fort ten (?) jest wykazywany na trasach turystycznych:

http://student.pwszjar.edu.pl/~antolczyk_monika/turystyka.html,

nawet na oficjalnej stronie starostwa powiatowego w Jarosławiu:
http://www.starostwo.jaroslaw.pl/index.php?link=turystyka

Witam. Też jestem ciekawy czy istnieje taki fort. Wiem jedynie że w Duńkowicach przy drodze na Charytany są dwa bunkry Linii Mołotowa. Może dla tych co układali te trasy turystyczne nie ma różnicy pomiędzy fortem a bunkrem :). W każdym razie w internecie ciężko znaleźć informacji na temat austryjackich umocnień w okolicach Radymna i Jarosławia.

Zajrzałem do: T. Bereza, P. Chamiec, J. Grechuta, W cieniu Linii Mołotowa", Rzeszów 2002 i niestety nic na ten temat nie znalazłem. Szeroko jest opisana obrona strażnic w Michałówce, Łazach, Wysocku, jest opisany bunkier drewniano-ziemny w Michałówce, ale nic o dwóch betonowych w Duńkowicach nie ma. Nie ma ani słowa, że istniały

W końcu znalazłem. Prace rozpoczęto w marcu 1941 r. W punkcie oporu Duńkowice-Piaski" zrealizowano dwa betonowe schrony bojowe. Betoniarnia i kierownictwo robót znajdowało się na terenie folwarku w Duńkowicach. Prace były prowadzone przez strojbatalion.

• 9 months later...
  • 3 years later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie