Skocz do zawartości
  • 0

Co oznacza to tajemincze słowo?

skumin

Pytanie

Napisano
Witam, od niedawna jestem na forum i zastanawia mnie tajemnicze słowo pojawjające się na forum - Demirug- bardzo chętnie bym poznał znaczenie tego określenia.
Jako, że jest to pewna forma identyfikacji zamieszczam pytanie na tym forum.
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Skumin

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Demiurg ma kilka znaczeń- wyraz pochodzi od greckiego demiourgos" w starożytnej grecji tak nazywano rekodzielników, np. garncarzy,kowali. U Platona; boski budowniczy świata, nadający wiecznej, ale bezkształtnej materii określony kształt. Na przykład u Hegla okreslenie to służy do nazwania procesu myślowego pojmowanego jako niezależna siła". Przenośnie demiurg" oznacza; siła twórcza, twórca.
Pisząc np zakłada z pewnością demiurga" chodziło o zakłada z pewnością stwórcy"- dodam, że było to stwierdzenie dosyć sarkastyczne. Czy wszystko jasne? Polecam słownik wyrazów obcych, albo podręcznik licealny do Języka Polskiego. Ogólnie polecam czytanie książek.
Pozdrawiam
Napisano
Bardzo dziękuje za błyskawiczną odpowiedź, teraz mogę spać spokojnie no i za poradą biegnę do najbliższej księgarni aby zwiększyć swoje zasoby szawkowo-regałowe (niestety słowniki są ciężkie i zapłaciły swoją cenę...pod oknem mam skup makulatury).
Pozdrawiam Skumin

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie