Skocz do zawartości
  • 0

Blaszka SS ? Oryginał?

getton

Pytanie

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
nie chcę się za bardzo wtrącać, bo się nie znam na oryginał/kopia, ale potwierdzam słowa andossa- parę tysięcy blach się pewnie przez jego ręce przewinęło . Pozdrawiam andoss.
Napisano
No właśnie. Nie kwestionuje zdania kolegi, że to podróba, ale zauważyłem, że na tym forum częste są demiurgiczne stwierdzenia, bez podania powodu, który zaważył na wydaniu sądu. Ja także z niecierpliwością oczekuje ekspertyzy kolegi. Może otrzymamy kilka nowych wskazówek jak odróżniać ordynarną lipę" od oryginału.
Pozdrawiam
Napisano
Nie znam się na kodach na blachach SS, ale jeśli to 1.Gen.Kp.SS.Pi.E.Pt, to jest chyba jakiś bełkot. Pi" to saperzy, SS miało sporo jednostek saperów (szczególnie górskich), może to, co odczytałem jako Gen" to Geb" (Gebirgs), ogólnie nie znam się na tym najlepiej, ale podejrzany jest również ten zapis, Gen" to skrót dla Gendarmerie", czyli żandarmerii, ale żandarmeria i saperzy na jednej blaszce? Albo jedno albo drugie. Co oznacza skrót Pt" nie mam zielonego pojęcia, E" to Ersatz". W życiu nie zaryzykowałbym kupowania takiej podejrzanej blaszki
Pozdrawiam
Napisano
Gen. to będzie od genesen czyli ozdrowieńczy.
Tam jest jeszcze L" na końcu czyli BTL (batalion). Na górnej wygląda jak PTL a na dolnej BTL, hehe zakręcona trochę ta blaszka.
Napisano
Reasumując mamy:

Pierwszy ozdrowieńczy Korpus SS saperów Batalionu rezerwy

No to nawet ciekawe...
Komu chciałoby się wymyślać takiego dziwoląga?
Gdybym miał coś samemu wydziurgać w czystej blaszce, to wybrałbym chyba coś mniej pokręconego, tak aby nikt nie miał wątpliwości...

Co do jakości napisów, to niestety nie zawsze blachy są jak z pod igły...
Napisano
No tak, pewności nie ma i chyba nie będzie...
Rzeczywiście, nie korpus tylko kompania, ale chyba też Gen to nie ozdrowieńczy tylko generalny tak jak : General Gouvernement (generalna gubernia), a więc czytam:

Pierwsza Generalna Kompania SS Batalionu Saperów Rezerwy

Była taka jednostka w ogóle?
Napisano
General Gouvernement to G.G.
Gen. to na pewno ozdrowieńczy.
Gdzieś na północy polski jest gościu który za dwie czyste blaszki obi" jedną z napisami, może to jego produkcja.
Na pochybel podrabiaczom :-)
Napisano
Forum ma to do siebie, że często wypowiadają się ludzie, którzy nie mają zielonego pojęcia o temacie. Niestety w tym przypadku jest podobnie. Blaszka jest ordynarną LIPĄ i nie za bardzo chce mi się udowadniać dlaczego, na rynku widziałem już kilka znaków tożsamości z różnych formacji bitych tą czcionką, z charakterystycznym niedobitym S". Tylko Laik może sądzić że kupi sobie blaszki LAH i np D F" bite tą samą czcionką i są one oryginalne. Następna sprawa to odpryski korozji w obrębie liter, świadczą o nabiciu liter na wżerach. brak śladów noszenie. itd. po prostu BRAK SŁÓW
Napisano
heheheheheheheheehhe
:)
Przytoczona przez kolegę : generalnym ozdrowieńczym batalionie saperów SS" coś takiego nigdy nie istniało :) to czysta fantazja któregoś z kolegów który odczytywał blaszke :), nie uważam się za specjalistę ale na znakach tożsamości troszkę się znam, na pewno nie tak jak Alek R. ale tak ordynarną lipę odróżnić potrafię. A przez ręce przewinęło mi się kilka tysięcy znaków tożsamości z tego kilkaset SS i na pewno nie były to lipy :). co do tego iż Może się więc zdarzyć, że Unteroffizier z jakiejś kompanii LAH wybijał blachy numeratorami z identycznymi czcionkami jak powiedzmy inny Unteroffizier z GD" to mocno bym dyskutował bo to że numerator jest podobny to się zdarza ale nie jest to ten sam numerator!!!! a ten jest akurat bardzo charakterystyczny bo ma błąd np w literze S". Co do wżerów to proszę się dobrze przyjrzeć literze G". a w razie niejasności polecam okulistę :). pozdrawiam Andoss
Napisano
Pewnie jest tak jak napisał kolega andoss, jednak uzasadnione pytanie R51 nie powinno pozostać bez odpowiedzi, bo w końcu chodzi też o pogłębianie naszej wiedzy jak i czujność na takie ordynarne jak nazywacie lipy".
Koślawość liter lub niedobicia o niczym nie świadczą. Polecam choćby ten wątek:

http://aukcja.interia.pl/phorum/read.php?f=270&i=91403&t=91403

Natomiast oświećcie mnie co to za tajemnicza nazwa ozdrowieńczy"...
Napisano
Że taka jednostka nie istniała to jest oczywiste. Oczywiste jest także że to podróba. W dobrym tonie byłoby jednak wytłumaczyć, czemu się tak uważa. Mikropęknięcia na cynku widoczne są dopiero, gdy patrzy się gołym okiem, a tutaj widziałeś tylko piksele. Nie piszę ile widziałem blaszek" i że ie były to podróbki" bo po pierwsze nie pamiętam takich głupot, po drugie nie jestem do końca pewien, czy niektóre z nich nie były podróbkami. Niestety nie takie szpece jak Ty nabierały się na podróby. Polecam nie wpadać w samouwielbienie i wykrzesać z siebie więcej pokory.
Pozdrawiam
Napisano
koślawość liter czy niedobicie czy uszkodzenie czcionki nie ma znaczenia, widziałem już znaki tozsamości wybijane śrubokrentem albo nożem, chodzi o to że ta czcionka jest bardzo charakterystyczna i tym samym zestawem numeratorów wybito kilka innych blaszek SS z zupełnie różnych dywizji. ozdrawiam Andoss
Napisano
Dobrze wiem że ie takie szpece jak Ty nabierały się na podróby" ale na pewno nie na takie!!!! Co do pokory to jest wskazana ale nie w momencie gdy mamy do czynienia z ewidentną lipą!!! I nie chodzi tu o mikropęknięcia w cynku bo takie rzeczy to się ogląda pod 20 krotnym powiększeniem ale o nabite litery na wżerach!!!
Napisano
A więc zagadka rozwiązana. Czuję się ozdrowieńczy a raczej oświecony...he,he...
Nasuwa się jedna mała refleksja: trzeba mieć ogromne doświadczenie, materiał porównawczy itp. aby móc się tym w ogóle zajmować. Jak dobrze że jest forum...
Kolega wiedział że Gen to ozdrowieńczy...no Panowie przyznać się, kto takie coś wydziurgał? Ha,ha...
Dziękuje i pozdrawiam.
Napisano
Radzę zachować ostrożność. Blacha jest cynkowa, a pustych cynkówek" wychodzi z ziemi najwięcej (ja sam wydobyłem ich kilkaset). Wygląda jakby ktoś ją wsadził do kwasu (nigdy tak nie czyście wykopanych cynkówek"), to też popularna metoda podstarzania. Bicia są głębokie i wyrażne, to jednak o niczym nie świadczy. Sprawdż dokładnie jednostkę. Osobiście nie jestem fanem kupowania blach, a kupowania przez Allegro w szczególności...
Pozdrawiam
Napisano
Dzięki R51.
A mógłbyś zidentyfikować potencjalną oryginalność (poprawność) napisów?
Czy SS nie powinno być pisane piorunami? Itp.
Napisano
SS może być pisane runami lub normalnymi literami, tu nie ma reguły. Ja mam tylko jedną połówke SS pisaną tylko dużymi literami, reszta jest bita dużymi i małymi. Osobiście skłaniam się że to niestety fals.
pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie