Skocz do zawartości
  • 0

bagnet azjatycki?

mietek

Pytanie

Napisano

Nie wiem co to za bagnet.
Choc wydaje mi sie ze NIE jest to:
turecki (inny zaczep na pochwie), ani czechoslowacki eksportowy (brak nitow na jelcu).
Czyli jaki to moze byc?
Czy popularny?
Kupiony w UK.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No coz taki jestem:)
Tymbardziej ze w linku jaki podales jest pare niescislosci, np symbol opisany jako arsenal Tokyo, jest to arsenal Kokura.
Napisano tez ze bagnet bazuje na mannlichera, tymczasem w mannlicherach austro-wegierskich ostrze bylo odwrotnie osadzone.
Warto by gdzies potwierdzic info zawarte na tym www.
Napisano

Nie wiem co to za bagnet.
Choc wydaje mi sie ze NIE jest to:
turecki (inny zaczep na pochwie), ani czechoslowacki eksportowy (brak nitow na jelcu).
Czyli jaki to moze byc?
Czy popularny?
Kupiony w UK.

Napisano

Ten powyzej byl na ostrzu, zas ten obok jest od gory rekojesci, choc fotka wyszla fatalnie.

Jakies pomysly co to za sztuka i w jakim jezyku sa napisy?

Napisano
Uff, co osoba to opinia:)
Zrobie maly eksperyment, spytam znajomych z Pakistanu i Iranu czy odczytaja, przynajmniej ten rejon sie wyeliminuje. Popatrze czy kogos z Tajlandii da mi sie znalezc.
Napisano
Tajlandia!!! Fakt alfabet? podobny, pamietam z wizytowek ludzi z Tajlandii jakie mam z jakiejs konferencji.

Czy wyprodukowany w Wlk.Brytanii? Jest do LeeEnfielda?
Jakie armie go uzywaly jeszcze?

Wersje oksydowana znalazlem na:
http://home.arcor.de/haegar88/imagepages/Thailand-Siam%20M1902%20.html

Dla mnie wyglada strasznie mauzerowsko, do LeeEnfielda nijak nie podobny. Indyjskie do LeeEnfielda byly inne, przynajmniej te dlugie.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 15:29 28-02-2006
Napisano
Juz mam przetlumaczone (z tajskiego):

Na rekojesci: nr 17862 i jakis znak
Na ostrzu: rok 121 (wg tajskiego kalendarza), co faktycznie po przeliczeniu jest 1903 rokiem (1782+121)

PS
Napis na ostrzu oczywiscie wstawilem na zdjeciu odwrotnie

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 17:09 22-01-2007
Napisano
Japoński arsenał posługujący się znakiem czterech połączonych kół w roku 1936 został przeniesiony z Tokyo do Kokury. Trzeba wiedzieć, w którym roku został wyprodukowany bagnet, by prawidłowo określić miejscowość jego powstania.]
Pozdrawiam,
Piotr.
PS.
Bagnet jest Tajski (wcześniej, do roku 1974 to państwo nazywało się Syjam)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie