Skocz do zawartości
  • 0

Tablica z Ospreya

Olt. Krafft

Pytanie

Napisano
Kiedyś luzem znalazłem w Internecie tablicę z Ospreya. Mianowicie, interesuje mnie pierwszy z prawej (oberleutnant z rowerem i mpi). Mam do tego rysunku kilka pytań:

1. Czy oficerowie młodsi nosili szelki? (tak jak tu)?
2. Czemu ten oto porucznik nie ma pasa brązowego, skórzanego z taką klamrą, tylko czarny pas dla szeregowców i podoficerów z klamrą GOTT MIT UNS? (rysunek najprawdopodbniej jest z kampanii francuskiej 40 r )

Z góry dzięki za pomoc

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kiedyś luzem znalazłem w Internecie tablicę z Ospreya. Mianowicie, interesuje mnie pierwszy z prawej (oberleutnant z rowerem i mpi). Mam do tego rysunku kilka pytań:

1. Czy oficerowie młodsi nosili szelki? (tak jak tu)?
2. Czemu ten oto porucznik nie ma pasa brązowego, skórzanego z taką klamrą, tylko czarny pas dla szeregowców i podoficerów z klamrą GOTT MIT UNS? (rysunek najprawdopodbniej jest z kampanii francuskiej 40 r )

Z góry dzięki za pomoc
Napisano
Przepraszam ale zapomniałem umieścić zdjęcia tej tablicy z Ospreya.Prosze modów o jakieś scalenie postów moich. Ota ona:

http://img132.imageshack.us/img132/8682/wehrmacht18zk.jpg
Napisano
Znalazłem dokładniejsze zdjęcie tejże tablicy. Wnioskuję iż jest to Leutnant z oddziałów cyklistów. Na 99% tablicach które widziałem, każdy oficer miał brązowy skórzany pas a ten ma ewidentnie pas dla szeregowców i podoficerów. Ktoś może to wyjaśnić?

http://img208.imageshack.us/img208/8866/ospreymenatarms311thegermanarm.jpg

z góry dzięki za pomoc
Napisano
Często na fotografiach widać oficerów ss którzy mają klamry prostokątne , myślę że w wh zdarzały się podobne sytuacje.
Pozdrawiam Skumin.
Napisano
Czyli zdarzało się że nosili brązowe skórzane pasy z szelkami czarnymi? Jakoś mi nie pasuje żeby Niemcy niekolorystycznie dobrali to :)

Moja propozycja kontaktu przez gg jest nadal aktualna. Cazsem warto pogadac z kims o podobnych zainteresowaniach :)

pozdrawiam
Napisano
wg mnie ta plansza raczej jest z walk" w Belgii -zdobycie fortow Eben Emal ( czy jakos tak) Nie tylko FJR szturmowały ten fort.
Na pierwsze pytanie mogę odpowiedziec -na froncie czest nosili pelny ekwipunek-duzo jest fotek .
Co do pasow ,koloru itp -brak danych ,w mojej bazie danych:)

pzdr T
Napisano
Szelki jak najbardziej, szczególnie tego typu (koalicyjki zarzucono ze względów bezpieczeństwa - łatwo rozpoznać podoficera)Zwróć uwagę, że szelki szeregowca wz.39 się różnią.
Pozdrawiam Skumin

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie