Skocz do zawartości

65 PP

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam czy może ktoś z was posiada informacje na temat 65 pp. O ile się orientuje pułk ten pochodził z grudziadza,a niedaleko mnie miał punkt mobilizacyjny w 1939.Prezentuje półmisek który tam znalazłem.Chodzi mi głównie o jego szlak bojowy we wrześniu. Pozdrawiam kubas

Napisano
65 Starogardzki Pułk Piechoty - Grudziądz, II batalion w Gniewie. W 1939 pułk w składzie swojej dywizji [16PDP] miał przydział mobilizacyjny do Grupy Operacyjnej Wschód armi Pomorze. Rozpoczął mobilizację alarmową 24 sierpnia. Po mobilizacji dywizja zajmuje odcinek obrony na rzece OSIE od GRUDZIąDZA do ujścia rzeki LUTRYNY. Wszedł do walki 1 wrzesnia.
W pierwszym dniu walk uwidoczniła się znaczna przewaga strony niemieckiej, zwłaszcza w broni pancernej.
2 września 1939 roku dowódcą 16 PDP zostaje płk Zygmunt BOHUSZ-SZYSZKO. Przygotowywał plan przeciwuderzenia na Niemców od Mełna w kierunku wnioski Słup do Osy i wzdłuż rzeki w bok walczącego nieprzyjaciela" do jego realizacji jednak nie doszło.
Po planowanym odwrocie, od 9 września 16 PDP walczyła w ramach operacji nad Bzurą.12 września dywizja zdobywa ŁOWICZ, ale otrzymuje rozkaz odwrotu na północny brzeg BZURY i przejścia do obrony na odcinku MALASZYCE – ZABOSTÓW. 14 września żołnierze ponownie zdobywają ŁOWICZ, okupując swój sukces bojowy dużymi stratami w ludziach i sprzęcie.
Wieczorem 16 września 16 PDP otrzymuje rozkaz przegrupowania się w rejon CZERNIEW - KIERNOZIA.
Tylko 65 pp i dwóm batalionom 64 pp udaje się przebić w kierunku IŁOWA z 17 na 18 września.W nocy z 18 na 19 września 1939r. dywizja zostaje rozbita w PUSZCZY KAMPINOWSKIEJ.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie