kokesh Napisano 27 Luty 2006 Autor Napisano 27 Luty 2006 Kiedyś na forum ktoś zamieścił to zdjęcie z pytaniem gdzie to mogło być ? Stary most w Białobrzegach Radomskich na Pilicy zniszczony we wrześniu 1939 r zdjęcie pochodzi najprawdopodobnie z okresu okupacji widać z boku most pontonowy który służył prawie przez całą okupacje .A tak apropos czy ktoś może chodzi z wykrywką w tym rejonie ?
kokesh Napisano 27 Luty 2006 Autor Napisano 27 Luty 2006 Gdyby ktoś miał jakieś stare zdjęcia tych okolic np. Białobrzegi ,Sucha ,Promna Falęcice....byłbym bardzo wdzięczny.
tosh Napisano 28 Luty 2006 Napisano 28 Luty 2006 witamczy aby na pewno most w Bialobrzegach pozostal zniszczony przez caly okres okupacji i nie byl normalnie uzytkowany?przytocze fragment z Pozdrowcie Gory Swietokrzyskie" Chlebowskiego o zatrzymaniu Czarki":Lukowy most na skutej lodem rzece widac juz z daleka. Wolniutko, aby wozu nie rzucilo na balustrade, wyjezdzaja na betonowe pasmo. Przeswit miedzy slupami konstrukcji ciezarowka zdaje sie wypelniac bez reszty. po drugiej stronie zelbetowego szpaleru widac szybko zblizajacy sie samochod.(...) Zza kazdego filara konstrukcji mostowej wychynelo ich po dwoch, trzech-milczacych, zwalistych, w zielonych szynelach az do ziemi i kwadratowych helmach, z pistoletami maszynowymi w rekach."Niescislosc w ksiazce ?pozdrawiam
tosh Napisano 28 Luty 2006 Napisano 28 Luty 2006 a tutaj jeszcze link do ciekawego zdjecia z drugiego brzegu pilicyhttp://www.szukamypolski.com/gap/details.php?image_id=8731&sessionid=98318e0d912d2043392b622884bfa803pozdrawiam
kokesh Napisano 28 Luty 2006 Autor Napisano 28 Luty 2006 Dziadek mojego szwagra odbudowywał ten most po wojnie ,tak twierdzi szwagier ,na 1-szym zdjeciu widać jedną nitke a na drugim już dwie do przeprawy w jedną i drugą strone oddzielne ,można sie domyślać że niemcy dobudowali druga ze względu na większy ruch,łatwiej było o drugi pontoniak niż naprawe betonowego mostu . Dzisiaj wjerzdżając na most od strony Grójca widać podjazd pod stary pontoniak a przy niskim stanie wody można zobaczyć wystające z wody kołki ,lecz może ktoś jeszcze coś dorzuci do tematu , może ktoś miejscowy .
samun1 Napisano 1 Marzec 2006 Napisano 1 Marzec 2006 Znalazłem kilka zdjęc tego mostu ,myślę że to ten sam?Pozdrawiam.
kokesh Napisano 1 Marzec 2006 Autor Napisano 1 Marzec 2006 samun1, wielkie dzieki za zdjęcia ,serdecznie pozdrawiam .
MilKam88 Napisano 20 Sierpień 2016 Napisano 20 Sierpień 2016 Trochę odgrzeję kotlecika, ale nie chcę zakładać nowego wątku :) W tym roku most w Białobrzegach będzie obchodził jubileusz - 80 lecie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.