Skocz do zawartości

Pociski ppanc 2 Pr

beny

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Znalazłem kilka pocisków z armatki 2 funtowej ,ponieważ z tyłu widoczny jest tylko smugacz i ani śladu zapalnika.Jestem prawie pewien że pociski te nie zawierają żadnego materiału wybuchowego ale nie chcę ich brać dopóki nie mam pewności.W związku z tym proszę o info jakie rodzaje ammo były stosowane w tych armatkach i ewentualnie linki.Z gory dzięki za pomoc i proszę o nie zamieszczanie komentaży w stylu życie ci nie miłe" itp.

pzdr
Napisano
Jeśli to pociski ppanc, to mogą mieć materiał wybuchowy i tylny zapalnik który tobie się wydaje że jest smugaczem, zostaw to i nie kalecz sobie życia,przy małych kalibrach zapalniki robiono bardzo czułe ze względu na małą wagę pocisku.Daj sobie spokój,dobra rada.
Napisano
Kolego cbndm tak się składa że wiem trochę na temat zapalników używanych w pociskach ppanc ,nigdy również nie slyszałem żeby zapalniki bezwładnościowe były bardziej czułe w małych kalibrach, i nie ma obawy żebym pomylił smugacz z zapalnikiem (nie widzę żadnego podobieństwa między tymi rzeczami).
Przede wszystkim nikomu dotąd nie stala się krzywda od wiedzy, a ja nie jestem gówniarzem dłubiącym w niewypałach. Pozdrawiam i liczę na posty wnoszace coś do tematu
Napisano
Maxikasek dzieki za ciekawy link niestety nie znalazłem nic
na temat tych pocisków, udało mi się za to znależc taką stronkę http://www.defence.gov.au/uxo/UXO_Website/types_of_uxo/artillery/artillery_2_6pounder.htm

znalezione przezemnie mają bićie AP i wyglądają jak ten na samym dole.

pozdrawiam
Napisano
Też kiedys takie coś znalazłem z tyłu smugacz a pocisk cały z metalu bez żadnego materiału w środku wiem to stad ze jeden był pęknięty na pół i był cały metalowy pozdrawiam
Napisano
Naprawdę Wielkie Dzięki kolego ,pociski są faktycznie z jednego kawałka stali czekam na odpowiedż z tej stronki aby mieć całkowitą pewność.
Napisano
witam.
To znalezisko nie stwarza wiekszego zagrozenia dla zycia.(pod warunkiem,że nie opuści się go na nogę)
Wyglada na pocisk,dzialający na cel(pancerz) swoją energią kinetyczną,nie zawsze go przebijając.Częściej wewnątrz pancerz defragmentuje,rażąc załogę.
Nie wiem do końca jak ze smugaczem?!
UWAGA NA FOSFOR!!! zapala się w zetknięciu z tlenem.
Pozdrawiam pozytywnie zakręconych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie