Skocz do zawartości

Rutus

past

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jutro bede mial Rutusa!!!!Zobaczymy jak sie spisze w terenie a potem ocenimy
Napisano
Test? hihihi. Proszę przeczytać sobie, na stronie ProScan'u, w części angielskojęzycznej, test przeprowadzony przez Charles'a Conger'a. Człowiek, który wie co testuje, wie jak to przetestować, wie jak przedstawić wyniki i wyciągnąć z nich wnioski. To coś z poszukiwanieskarbow to ... relacja z zabawy wykrywaczem w lesie z uwzględnieniem aspektów przewagi SevisCo nad pocztą i uzasadnieniem użycia tanich baterii. Żałosne to może nie, ale niewiele lepiej. Zawsze to jakiś początek. Trzeba mieć nadzieję, że dalej będzie lepiej.
Napisano
A może ktoś powiedzieć, jak się ta wykrywka spisuje w terenie? Warto za tą cenę? Test czytałem, ale chcę jeszcze zapytać na forum...
Napisano
Człowiek o tym nicku #$@%^&!)(*. (taka ksywa w komiksach oznacza ostre przekleńswo) dwa posty wyżej upaja się swoją inteligencją a tak naprawdę to nic nie wie.

Gratulujemy znajomości jęz. angielskiego co dało szansę na czytanie testu innej piszczałki.

Kolega z poszukiwanieskarbów.com zamieścił prostą ocenę możliwości wykrywki taką jakiej oczekuje każdy eksplorer. Wywody z użyciem potrójnej całki Reimana to dobre dla doctorów na uczelniach. Oni mogą sobie poczytać takie uczone wypociny i walnąć szybką partię szachów z udziałem konika.

Większość z nas to normalni ludzie i chcmy mieć proste opinie i testy.
Napisano
Jednym z celów stawianych w szkole podstawowej jest nauka tak zwanego czytania ze zrozumieniem". Umiejętności tej nie zdobywa się na czytaniu komiksów. Koledze również gorąco polecam zapoznanie się z przywoływanym wyżej testem, gdyż ustrzeże to kolegę przed pisaniem oczywistych bzdur.

Test Congera jest właśnie testem użytkownika, przeprowadzony przez (jak wynika z zawartości) wyjątkowo kompetentną osobę. Nie ma tam ani grama pseudonaukowego bełkotu, chociaż na taki na pewno byłoby Pana Congera stać - w którymś miejscu bowiem przyznaje się do wykształcenia technicznego. Uwaga o całce Reimana świadczy, że kolega pisze po prostu o czymś, czego nie zna.

Przywołałem ten test, ponieważ jest przeprowadzony WZORCOWO. W pięciostopniowej skali oceniam go na 6. W porównaniu z nim, testu z poszukiwanieskarbow, nie da się ocenić wyżej niż na 3 (naciągane). Jest opis dwunastogodzinnego kiszenia cewki w wiadrze, a zachowanie wykrywacza w terenie jest opisane jednym ogólnikowym zdaniem. Wspomniane jest coś o fantastycznym pinpointingu" ;) i co nieco o dyskryminacji.

Gdyby kolega jednak zapoznał się z testem Congera, to wiedziałby chociażby, że dotyczył on trzech wykrywaczy. W związku z tym nie wiem jak określić pisanie o czymś, czego się na oczy nie widziało. Może upajanie się własną inteligencją?

Ja nie mam nic przeciwko testom prostym, pod warunkiem że przekazują wystarczającą ilość informacji, a w tym przypadku tego powiedzieć się nie da.

W zasadzie można na koniec zapytać kto tu tak naprawdę nic nie wie?

Uwagi o partii i szachów" itp pozostawiam bez komentarza, ponieważ nie mnie one wystawiają świadectwo.

Ja rozumiem osobiste zaangażowanie kolegi (w zasadzie dziwi mnie brak wypowiedzi kolegi ikt"), więc na koniec dobitnie wyjaśniam: ja nie mam żadnego osobistego stosunku do tego wykrywacza (w zasadzie to niedobrze, bo po przeczytaniu testu jakieś zdanie powinienem sobie wyrobić). Nie podoba mi się test zamieszczony na poszukiwanieskarbow. Skrytykowałbym test każdego wykrywacza przeprowadzony w ten sposób.
Napisano
Witam,

Charlie Conger jest czlowiekiem zajmującym się zawodowo oceną i porównywaniem sprzętu elektronicznego, więc nie należy się dziwić, że zrobił swój raport profesjonalnie. Bacchus - autor testu Rutusa - jest młodym człowiekiem, a to był jego pierwszy tego typu tekst.

Należy więc patrzeć przez ten pryzmat i mieć nadzieję że jakość testów będzie się polepszała. Mi się nawet podobał (np. ładne opracowanie graficzne) poza tym że był za bardzo emocjonalny i za mało konkretów.

Test Congera rzeczywiście można traktować jako pewnien wzorzec. Przyjął on jasne kryteria oceny i warunki testów, a potem się tego trzymał.

W naszych warunkach należałoby najpierw ustalić co ma być testowane (wyjaśnić przy tym o co chodzi - np. test pinpointa - czy osoba mająca kilkanaście lat, bo dla takich chyba glównie Rutus jest przeznaczony, wie co to jest pinpoint?) a potem to badać.

Dla zaintersowanych mogę wysłać test Congera za darmo w formacie pdf po polsku. Jak będe miał czas, to umieszcze go też na mojej stronie.

Pozdrawiam wszystkich uczestnikow tego sporu,

proscan

Napisano
Brak moich wypowiedzi na temat mojego wykrywacza nie powinien chyba nikogo dziwić.Regulamin forum jest jasny i nie chcę robić rzeczy których mi tu z zasady nie wolno ( reklama jawna i niejawna ). Poza tym często na tym forum wyskakiwały awantury na temat wyższości produktu zachodniego nad polskim, które były prowadzone w conajmniej nieparlamentarny sposób , czego chcę uniknąć.
pozdrawiam NIKT czyli RUTUS
ps' mój nick nie jest wprowadzaniem nikogo w błąd tylko powstał daleko przed wypuszczeniem tego wykrywacza na rynek.
pozdrawiam.
Napisano
Cytat:
Brak moich wypowiedzi na temat mojego wykrywacza nie powinien chyba nikogo dziwić.Regulamin forum jest jasny i nie chcę robić rzeczy których mi tu z zasady nie wolno ( reklama jawna i niejawna ).

A to ciekawe.
W http://www.odkrywca-online.pl/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&ktory=14417&id_forum=0&wi=14595#14595
tego typu dylematów etycznych nie obserwowano. Godna pochwały przemiana moralna.
Napisano
Do #$@%^&!)(*. -- Może poczytaj sobie dokładnie forum. Rutus (Nikt) nie sprzedaje tego na zdjęciu tylko innego.Nie wymieniam nazwy bo Bocian czuwa .
Napisano
-- Może poczytaj sobie dokładnie forum. Rutus (Nikt) nie sprzedaje tego na zdjęciu tylko innego.--

A może ty sobie poczytaj i dowiedz się co sprzedawał w okresie, z którego pochodzi zdjęcie?

Napisano
od trzydziestu lat zajmuje sie poszukiwaniami, pracowalem na roznym sprzecie, zawsze staralem sie zeby to byl najlepszy i zawsze tak wychodzilo, ze najlepszy to byla samorobka. ale to nie jest tak wazne. wazne jest zeby wiedziec gdzie szukac.fabryczne odrozniaja sie tylko pieknym wygladem i i odpowiednio wysoka cena a przeciez zasada dzialania wszystkich wykrywaczy jest taka sama.
Napisano
Powiem tylko tyle w odpowiedzi na post powyżej:

kolega się myli.

Te droższe wykrywacze naprawdę znacznie różnią się od tych tańszych. Wiem coś o tym :-)

I jest to większa różnica niż Fiat 126p i Mercedes Klasy S.

Może tylko w przypadku omawianych w teście Congera wykrywaczy rożnica technologiczna nie jest wyczuwala (audi, mercedes, bmw).

Maluchem też da się jechać, ale jak się ktoś przekona jak się jeździ czymś lepszym to już nigdy nie wsiądzie do malucha.

pozdrawiam,

proscan

PS

Z tych trzech ja bym wybrał zdecydowanie Mercedesa. Jednak.
Napisano
Co do wypowiedzi @#$% :
To zdjecie to przypadek , po prostu nie miałem innego,i nawet jeśli ktoś napisze,że robię wykrywacze z skrzynek od śledzi i ruskich lamp naftowych to nie zamierzam na takie pisemka" odpowiadać.I nie bedę.
co do wypowiedzi proscana:
niestety zgadza się .Ostatnio męczyłem najlepszego minelaba i jest to rzeczywiscie doskonałe narzędzie do poszukiwań.
pozdrawiam.
Napisano
Do #$@%^&!)(*. Właśnie czytałem .Proponuje to co kolega innym , czytanie ze zrozumieniem . Projektować a , sprzedawać to pewna różnica.I czemu jesteś tak wrażliwy na cyklopa i jego odmiany ?Może konkurencja ? Zobacz dokładnie kto sprzedawał i sprzedaje cyklopa .
Napisano
Po raz absolutnie ostatni, bo dyskusja całkowicie odeszła od tematu.

---I czemu jesteś tak wrażliwy na cyklopa i jego odmiany ?Może konkurencja ? Zobacz dokładnie kto sprzedawał i sprzedaje cyklopa.---

No właśnie - czytanie ze zrozumieniem. Gdzie ja powiedziałem chociaż jedno złe słowo na temat Rutusa lub Cyklopa? Nigdzie! Tak samo nigdzie nie powiedziałem ani jednego dobrego słowa. Nie miałem żadnego z tych wykrywaczy w rękach i dopóki to nie nastąpi, wypowiadał się nie będę. Gdyby kolega czytał ze zrozumieniem zauważyłby dwie rzeczy w moich wypowiedziach.
Pierwsza: nie podoba mi się test wykrywacza. Nie ma żadnego znaczenia jaki był to wykrywacz - nie podoba mi się test.
Druga: zachowania z przeszłości kolegi ikt" nie czynią tak oczywistymi zapewnień o unikaniu kryptoreklamy czy autoreklamy. Nie on pierwszy i nie ostatni - daje się to zrozumieć i nie ma co iść w zaparte (zresztą kolega sam ten wątek, nie wiem po co, sprowokował). I tylko tyle - nie mam cienia śmiałości dokonywać ocen pod żadnym innym względem, bo nie mam do tego wystarczających przesłanek.

Na tym koniec. Pytam - kto tu i na jakim punkcie jest przewrażliwiony?

Jeżeli dyskusja wróci do meritum - test wykrywacza jako taki, i będę miał coś na ten temat do napisania - to napiszę. W dalszych przepychankach dotyczących wykrywacza i osoby jego twórcy udziału brał nie będę.
Napisano
Pracuje wykrywaczem Polskim od 3lat. Nie znam zachodniego wykrywacza ktory wyciagnie , szable z 80 cm a monete O 35mm z40cm w ziemi.Gdzie srednica sondy wynosi 27cm. Nie ma takiego sprzetu ktory by wszyskich ,zadowolil i kazdego z osobna. POZDRAWIAM ALL
Napisano
panowie może spece" zajmujący się profesjonalnie sprzętem określą jak powinien wyglądać test , a testujący postarają się spełniać te wymagania ????
Jakieś normy próbował wprowadzić a raczej zaimportować Darek Kowalik na swojej stronie ale teraz tam raczej cicho :-((
Napisano
Test: Zakop puszke po piwie na glembokosc 80cm ustaw poz. ALL metal {wszyskie metale} jesli wykrywacz da z ciszy wyrazny sygnal to sprzent jest ok.Ja zaliczam sie do tej grupy co sprawdza kazdy dwizdek. Dlatego mam troche cikawostek A jsli chce pobiegac polesie to nie zabieram wykrywacza.Co do cudow techniki,jesli ktos kuma troche fizyki to wie ze nie ma nic za darmo bo co mozna powiedziec o wykrywaczu ktory zasilany jest BAT.9V i to 6F22.Na wykopki jezdze MALUCHEM $ Mercedesa balbym sie zostawic w lesie. POZDRAWIAM ALL.
Napisano
Może na początek przydała by się po prostu definicja ( gorsza lub lepsza ) dobrego wykrywacza ? Bo jeśli ktoś kopie wszystko, każdy złomik to dla niego najlepszy jest po prostu samoróbka PI tylko z duzym przykopem, dl kogoś kto poluje na denarki taki wykrywacz byłby bezużyteczny.dlatego proponuję:
dobry wykrywacz to taki który pozwala użytkownikowi ( max. teoretycznie dobremu) z jak największą skutecznością znaleść to czego szuka."
Naprawdę przemyślćie to , dodajcie odejmijcie i wtedy będzie dobra podstawa do dalszych rozważań.
pozdrawiam

Napisano
a moze ktos wreszcie napisze jak ten rutus sie sprawuje, i czy moze porownac go z hs3, bo narazie na tym szukalem, pozyczonym niestety. i zamierzam kup[ic hs3, czy zamienie siekierke na kijek?

poradzcie mi prosze a ie kluccie sie :>
Napisano
sprostowanie do postu powyzej (mojego)

zamiezam kupic rutusa, i czy nie bedize tak, ze zamienie siekierke (hs3) na kijek (rutus)? :>

toak to mialo byc :>
Napisano
NIe ma nad czym się zastanawiać - pozostań przy smętku!. Rutusa kupił znajomy,naczytał się onim na forum poszukiwaczy" , ale po tygodniu używania udało mu się go odsprzedac i kupił używanego hs-3. Wniosek....nasuwa się sam!
pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie