Gość Napisano 27 Czerwiec 2003 Napisano 27 Czerwiec 2003 Czwartkowa wycieczka rowerowa po pod koszalińskiej wiosce przyniosła mi ciekawy fant, mianowicie korpus MG 131 w stanie db +. Z rozmowy z jednym z rolników (pod wiejskim ośrodkiem kultury") dowiedziałem się, że po wojnie na jego ojca polu leżał samolot i coś z niego zostało w stodole. Z MG chłopi wymontowali wszystkie ruchome części, ale nie udało im się odkręcić chłodnicy z lejkiem i zdjac oksydy - i dobrze. Mam pytanie do fachowców w tej dziedzinie, gdzie w samolocie znajdował się ten karabin i w jakich typach samolotów były montowane?
bjar_1 Napisano 27 Czerwiec 2003 Napisano 27 Czerwiec 2003 No witam.Gratuluję trafienia! A tak przy okazji ja też mam MG-131 ,szkoda tylko,że bez tłumika płomieni.Jak uda mi się zrobić fotkę to zamieszczę na forum.Karabiny te używane były m.in. jako uzbrojenie Bf-109 chyba od wersji F-2 (od marca 1941r.) W Messerschmittach zamontowane były (2 szt.)nad silnikiem-w tym miejscu gdzie wcześniej były MG-17.Samoloty uzbrojone w MG-131 miały charakterystyczne ąble" przed kabiną,po obu jej stronach.Oprócz Bf-109 uzbrojone m.in. w te pukawki były:He-177-wieżyczka na grzbiecie kadłuba i w ogonie, Hs-129 w kadłubie, w różnych wersjach Ju-88,Ju-188,Me-210,Me-410,He-111 i kilkunastu innych...pozdrowionka
Gość Napisano 27 Czerwiec 2003 Napisano 27 Czerwiec 2003 A wśród tych innych może być i Twoje ingo" - czyli Foka 190 w większości wariantów myśliwskich.pozdr i gratuluję,M
mietek Napisano 30 Czerwiec 2003 Napisano 30 Czerwiec 2003 Po zaopatrzeniu w podstawe naziemną trafił do jednostek ladowych Luftwaffe i Volksturmu.
bjar_1 Napisano 30 Czerwiec 2003 Napisano 30 Czerwiec 2003 Hm...Mietek powiem ci szczerze ,że o tym MG131 na podstawie naziemnej to nie słyszałem. Ale mój jest na 100% wymontowany z rozbitego samolotu ,pewnie z Bf-109. Szkoda tylko że nie ma tłumika płomieni ,reszta jest,w tym wszystkie bebechy wraz z zamkiem. Może ktoś wie jak wyciągnąć zamek z tej maszynki w celu edukacyjno-poglądowym? A oprócz tego-to niezły kawał żelastwa.
mietek Napisano 30 Czerwiec 2003 Napisano 30 Czerwiec 2003 Ja niestety tylko czytałem, a chętnie bym zobaczył jak to wyglądało (choćby na fotce). Podobnie były przerabiane 151 oraz działka 20mm (stanowiska takowych, sądząc po łuskach stalowych 20mm to znalazłam).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.