Skocz do zawartości

Studnie a poszukiwania

skumin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jakoś tak mi przyszło do głowy . Co sądzicie Panowie o poszukiwaniach w starych studniach , kilka razy spotkałem się w wspominieniach, że właśnie tam wrzucano różne ciekawe rzeczy - najszybciej, najłatwiej itd.
Może za pomocą magnesiku na sznureczku i emocje równe połowowi ryb gwarantowane.
Jeśli Macie jakieś doświadczenia chętnie poczytam.
Pozdrawiam Skumin
Napisano
Witam.Ojciec mi kiedyś opowiadał,że jeszcze w latach 60-tych wyczytał w gazecie o znalezieniu właśnie na dnie studni ciała żołnierza niemieckiego w umundurowaniu.Nie pamiętam gdzie to było , ale napewno na terenie naszego kraju.Nigdy nie wiadomo co na dnie takiej studni może leżeć.Pozdrawiam.
Napisano
Fajne , mam w okolicy parę miejsc, gdzie nie ma już domów ale jak to często bywa pozostają studnie i piwnice , jak cuś wyłowie to wrzucę zdjątka, no chyba, że wpadnę do środka i nie wrzucę.
Pozdrawiam Skumin
Napisano
Heh, wchodziłem już do kilku studni, ale jak na razie bez militarnych efektów :(
Sporo studni było po wojnie czyszczonych i pogłębianych.
Ale neodymek to dobry i łatwy pomysł :)
pozdro
  • 2 weeks later...
Napisano
Miałem okazję nie dawno brać udział o oczyszczaniu studni przy remontowanym starym siedlisku na Mazurach. Akurat w tym przypakku było w sumie super. Poza kupą gruzu i innego świństwa były:2 garnki niemieckie z niezłymi fasunkami, skrzynka na ammo do MG + taśmy,ładne mosiężne łuski od haubicy 105 mm. w sporej ilości, metalowy pojemnik na pocisk - nie wiem ale chyba od 88 mm. Także naprawdę przyzwoity wynik. Z tym że studnia była bez wody - i było to bardziej jej odgruzowywanie niż przyjemne wyciąganie fantów z wody.
  • 3 weeks later...
Napisano
Pompa zanurzeniow-3 godzinki
Podwujna drabina, lina do pasa,wodery,lina do wiadra , saperka i 4 godzinki wybierania szlamu.
A na dnie....?
Berthier altyleryjski mod1907-15
łoże z ebonitem do mp40 oraz magazynek do niego z pestkami
I tak wyglądała moja ostatnia studnia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie