skumin Napisano 21 Luty 2006 Autor Napisano 21 Luty 2006 Jakoś tak mi przyszło do głowy . Co sądzicie Panowie o poszukiwaniach w starych studniach , kilka razy spotkałem się w wspominieniach, że właśnie tam wrzucano różne ciekawe rzeczy - najszybciej, najłatwiej itd.Może za pomocą magnesiku na sznureczku i emocje równe połowowi ryb gwarantowane.Jeśli Macie jakieś doświadczenia chętnie poczytam.Pozdrawiam Skumin
Boruta Napisano 22 Luty 2006 Napisano 22 Luty 2006 Np. tutaj:http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=3795#3820Pozdrawiam
mat Napisano 22 Luty 2006 Napisano 22 Luty 2006 Witam.Ojciec mi kiedyś opowiadał,że jeszcze w latach 60-tych wyczytał w gazecie o znalezieniu właśnie na dnie studni ciała żołnierza niemieckiego w umundurowaniu.Nie pamiętam gdzie to było , ale napewno na terenie naszego kraju.Nigdy nie wiadomo co na dnie takiej studni może leżeć.Pozdrawiam.
mat Napisano 22 Luty 2006 Napisano 22 Luty 2006 Dowiedziałem się właśnie,że to było w okolicach Białegostoku.
skumin Napisano 22 Luty 2006 Autor Napisano 22 Luty 2006 Fajne , mam w okolicy parę miejsc, gdzie nie ma już domów ale jak to często bywa pozostają studnie i piwnice , jak cuś wyłowie to wrzucę zdjątka, no chyba, że wpadnę do środka i nie wrzucę.Pozdrawiam Skumin
idiota Napisano 22 Luty 2006 Napisano 22 Luty 2006 Heh, wchodziłem już do kilku studni, ale jak na razie bez militarnych efektów :(Sporo studni było po wojnie czyszczonych i pogłębianych.Ale neodymek to dobry i łatwy pomysł :)pozdro
Ortel Napisano 6 Marzec 2006 Napisano 6 Marzec 2006 Miałem okazję nie dawno brać udział o oczyszczaniu studni przy remontowanym starym siedlisku na Mazurach. Akurat w tym przypakku było w sumie super. Poza kupą gruzu i innego świństwa były:2 garnki niemieckie z niezłymi fasunkami, skrzynka na ammo do MG + taśmy,ładne mosiężne łuski od haubicy 105 mm. w sporej ilości, metalowy pojemnik na pocisk - nie wiem ale chyba od 88 mm. Także naprawdę przyzwoity wynik. Z tym że studnia była bez wody - i było to bardziej jej odgruzowywanie niż przyjemne wyciąganie fantów z wody.
cyklon666 Napisano 27 Marzec 2006 Napisano 27 Marzec 2006 Pompa zanurzeniow-3 godzinkiPodwujna drabina, lina do pasa,wodery,lina do wiadra , saperka i 4 godzinki wybierania szlamu.A na dnie....?Berthier altyleryjski mod1907-15łoże z ebonitem do mp40 oraz magazynek do niego z pestkamiI tak wyglądała moja ostatnia studnia
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.