Skocz do zawartości
  • 0

CO TO ZA HEłM??

VASILI

Pytanie

Napisano
sory ze nie ma foty ale narazie nie moge umieścić powiedzcie mi tak na oko jaka formacja miała hełmo takich oznaczeniach: hełm jest niemiecki ciemnozielony.. ma tarczkę z jednej strony z flagą niemiec czarny-zółty-czerwony z drugiej strony na białej tarczce słabo widać czarną wronę niestety nie widze juz czy ma sfastykę pod pazurami.. prosiłbym o identyfikację wydaje mi się ze to luftwaffe bo oni mieli czarne wrony... ale na 100%nie wiem prosiłbym o poprawe POZDro

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
O ile się nie myle to niemiecki wz 35. Jakiś orzeł widoczny, wygląda na kalkomanie. Hełm wielokrotnie przemalowywany. Brak wyściółki. Pokaż tą rójkolorówkę" z drugiej strony.
Pozdrawiam
Napisano
nie był malowany ani razu.. to oryginalna farba a te ciemne miejsca między frabą to drobne wżery.. i rdza pod którą nie ma już farby... zaraz podeśle jego 2 zdjęcie..
Napisano
Wydaje mi się, że farba położona została NA WŻERY, czyli jest póżńiejsza niż hełm, ale widzę tylko zdjęcie, więc mogę się mylić.
Pozdrawiam
Napisano
cos mi się wali z pocztą... wyśle 2 zdjęcie jak coś z tym zrobie.. w wżerach nie ma farby tylko rda.. został znaleziony na strychu... u dziadka miał na sobie warstwę rdzy .. ddziadek mówił ze znalazł to na froncie przy jakimś niemcu..
Napisano
ten hełm jest zsypaną tzw kaszą.. drobniutkie wżery oczywiscie nie wszędzie w ich miejscu nie ma farby tylko jest rdza mi się jednak wydaje ze jest to hełm z wojny. nie wie pan jakiej formacji??
Napisano
Wygląda na oryginalny, spójrz na rójkolorówkę" z drugiej strony i jeśli widzisz tam barwy granat (lub czerń), czerwień i biały - nie zaś jak twierdziłeś żółty, to jest to stanadardowa kalkomania z hełmów niemieckich. Będzie to typowy hełm noszony przez niemieckiw wojska lądowe. Gratulije znaleziska.
Pozdrawiam
Napisano
tak jednak to biały kolor.. nie przyglądałem sie mu dokładnie ale teraz widze.. DZIęKI ZA INFORAMACJE podeśle jeszcze 2 fote pozdro
Napisano
Hełm ma tarczkę z barwami RFN? Orzeł czarny? Może to hełm kompani reprezentacyjnej Bundeswehry? No bo z takimi tarczkami to na pewno z wojny nie pochodzi.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie