Skocz do zawartości

Media a grupy rekonstrukcyjne

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 115
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Panie Fiodor pisząc o nazywaniu ich naziolami nie miałem pana na myśli.Miałem na myśli innych użytkowników w tym temacie ale i w temacie w którym była właśnie kłótnia o pacyfikację(jak juz pisałem mi tez to się nie podobało).Cieszę się iz dyskusja powróciła do normalnego powodu a tak wyrażane poglądy Panie Fiodor brzmią o wiele lepiej niż pieniackie posty co poniektórych użytkowników.Co do wyplenienia nazioli z rekonstruklcji historycznej jestem w 100% za.

pozdrawiam
Sanshin
Napisano
Chcąc nie chcąc stałem sie rzecznikiem jednej z grup wiec niech to już tak zostanie.

Panie Mostpegaza:
1. Ryciny Rona Volstada zostały usunięte ze strony grupy Die Rote Windmuhle. Za to pozostaje mi jedynie przeprosić ich autora który jednak nie jest tu stroną dyskusji.

2. Grupa Die Rote Windmuhle ma w swych szeregach producenta umundurowania wiec siłą rzeczy szybko dowiedziała się o powsataniu grupy Ostatni Bastoion. I wtedy ziścił się Pański sen i DRW zaproponowała pomoc w umundurowaniu sie i wyposażeniu OB. OB odrzucił tę pomoc i wykorzystał bez pozwolenia regulamin mundurowy (chyba w podziękowaniu). Po co w takim razie komuś takiemu pomagać?

Co do samych nazioli w rekonstrukcji... Myśle że tak naprawdę prawie ich nie ma a termin ten jest używany do zdyskredytowania niewygodnych osób przez takich twardogłowych prowokatorów jak pik. Tego pana i jego starcia z kilkoma osobami obserwuje przez kilka for ale to temat na osobny wątek. Nazioli nalezy szukać w Młodzierzy Wszechpolskiej, NOP czy choćby w grupach pseudokibicow-skinheadow ktorzy na meczach stoją w podrabianych bluzach Pitt-Bulla z transparentami.
Dla mnie naziol w rekonstrukcji nie będzie czerpał wręcz sexualną przyjemność z zakładania faktycznej szmaty która w niewielkim stopniu będzie przypominać jakikolwiek mundur, byleby miała orła ze swastyką. To da mu poczucie bycia nadczlowiekiem. Natomiast profesjonalny rekonstruktor będzie dążył do doskonałości swojego umundurowania i ekwipunku oraz dbałości o detale.
Niestety Ostatni Bastion swoim wyglądem i opisem na stronie jest bliżej naziolstwa niż profesjonalnej rekonstrukcji. Przykro mi ale ja tak to widzę.
Akurat tutaj kwestie finansowe nie są moim zdaniem wytłumaczeniem bo temat jest tak kruchy że jesli ktoś sie juz na niego decyduje, to powinien go wykonywać profesjonalnie. Inaczej musi sie liczyć z posadzeniami o niezdrowe fascynacje.

Podsumowujac to wlasnie wygląd członków GRH Ostatni Bastion jest przyczyną tego że ich pomysły są krytykowane podczas gdy profesjonalna Pomerania może je realizować bez konsekwencji a nawet liczyć na uznanie za wcielanie ich w życie.
Napisano
Vilkaloki mowisz rozsadnie, wlasciwe zgadzam sie z toba w 99% , chcialbym tylko bys wskazal mi ktora czesc umundurowania badz jej brak sklania cie do stwierdzenia iz OB blizej do naziolstwa niz rekonstrukcji? szelki bgs, czy slynny juz plaszcz szwajcarski? czy cos innego?

pozdro kloss
Napisano
No to po kolei panie Vilkaloki.
Grupa Die Rote .... owszem, gdy dowiedziała się o powstaniu grupy zaproponowała pomoc w umundurowaniu. Ale przecież drogi kolego nie za darmo. I co z tego że zaproponowała. Nie tylko ona jedna. Każdy chce dzis zarobić na rekonstrukcji. Portal Alle..gro jest pełen wyposarzenie dla rekonstruktorów. A Twoje tłumaczenie szanowny kolego wygląda na zemstę za to że u was nic nie kupilismy. I to was gryzie. Nie dalismy wam zarobić i dlatego te wyskoki na nas i nasze ciuchy, które jak twierdzi wielu są na poziomie sredniej krajowej.
O regulaminie nie będe wspominał bo i tak wyszło na jaw że wy też skąd sciągneliscie.
Apropo strona stowarzyszenia jest obecnie poddawana korekcie i nie jest dostepna dla widowni.
A najbardziej mnie rozsmieszyło stwierdzenie, że wygląd odzwierciedla to czy ktos jest nazistą czy nie.
Panie Vilkaloki, po czym pan to poznaje. Szósty zmysł, czy jakas nowa teoria rasowa?
Napisano
Szanowny Panie Kikifas niech pan każdego nie mierzy swoją miarą. W mailu do was nie było ani słowa o pieniadzach tylko o pomocy w zdobyciu umundurowania i wyposażenia. A jak byście się dogadywali z ludźmi do których byście zostali skierowani to już wasza broszka a nie nasza. Zaproponowano Panu pomoc a nie usługi i jeśli pan nie rozumie subtelnej różnicy to przykro mi.

Krytyki waszego wyglądu było dość już w poprzednim wątku a teraz jako że robicie update strony to wszystko czego można się było przyczepić zniknie więc niech Pan nie cwaniakuje tutaj dwoma fotkami. Niech Pan nie myśli że ktoś jest naiwny.

Ot życzę dalszego dobrego samopoczucia i wysokiego mniemania o sobie bo coż więcej wam zostaje...
Napisano
Dziękuję panu Vilkaloki za wyjaśnienia i przyjmuję je. Poza jednym faktem. Mam bliskiego kolegę z okolic krakowa ktory lubuje się w sklejaniu modeli a że (jak to ktoś kiedyś napisał) malownicza różnorodność niemieckiego sprzętu w okresie II w.ś. przyciąga modelarzy" to specjalizuje się wlaśnie w takich modelach. Nie jest zrzeszony, nie wystawia modeli na wystawach (czyli amataor). Więc co? Naziol! No normalnie jak nic całą gębą naziol! A poza tym wciąż czekam na to aż ktoś się przyzna do opisanego wcześniej traktowania kandydatów.
Napisano
Jedno pytanie. Profesjonalizm = zawodowstwo. Czy jeżeli mówi się o profesjonaliźmie Pomeranii możemy mówić że robią oni to (rekonstrukcję) zawodowo? Znaczy co? Zarabiają pieniądze? Jako stowarzyszenie zwykłe (bez osobowości prawnej)? Toż to przestępstwo!!!
Napisano
A tak abstrahując od dyskusji o O.B. to jak oceniacie cykl artykułów o GRH w MMSKomandos"? Moim zdaniem to fajna sprawa na przybliżenie tego hobby wszystkim zainteresowanym tematyką militarną.
Napisano
Nie tylko w Komandosie" ukazuje się taki cykl tylko że są to tytuły kupowane w większości przez pasjonatów militariów a im chyba nie trzeba reklamować czegoś co w taki czy inny sposób znają. To jak reklama mebli w piśmie branży meblarskiej.
Napisano
No cóż myslę że tutaj już nic nie można zmienić bo ludzie nie chcą się zmienić. Radykalne poglądy, zero ustępstw. Szkoda gadać. Dyskusja trwa tydzień. Tydzień wylewania pomyj. I cztery dni za mało żeby się przyznać do winy. Napisałem do pana Qadro (jak się okazało dość rzeczowego człowieka) i dowiedziałem się że nie ja jeden chciałem poznać imię tej grupy która traktuje w opisany wcześniej sposób kandydatów. Nie napiszę tu jaka to grupa i mało tego nie napiszę nawet czy taka informacja zostala mi udzielona. I niech to będzie największym przekleństwem tych ludzi. Niech na każdej imprezie po kres dni ich działalności zastanawiają się czy widzowie podczas imprezy nie szepcą sobie do ucha o ci aroganccy z zadartymi nosami do góry". Niech to się za nimi ciągnie jak przeklęństwo i niech ściga ich na każdym kroku jak pacyfikacja" teraz sciga O.B. Wobec takich zjawisk mogę napisać śmiało: to koniec Polskiej rekonstrukcji. Na widowiska będę jeździć za granicę.

DOBRANOC!

I niech ostatni zgasi światło...
Napisano
Zanim przedarłem się przez te wszystkie wątki - to kawa mi wystygła. :))

I tak pozostaje po tym wszystkim konkluzja: Panowie róbmy swoje"

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie