artur23_2005 Napisano 14 Luty 2006 Autor Napisano 14 Luty 2006 Witam serdecznie.Poszukuję wszelkich informacji na temat ilości zachowanych takich oto monet.Zwracam uwagę ,że chodzi o rocznik 1936 ,którego wybito nie wiecej niż 75 000 szt.
getton Napisano 23 Luty 2006 Napisano 23 Luty 2006 Sam sobie odpowiedziałeś: zachowało się nie więcej jak 75 tys. sztuk.Pozdrawiam.
artur23_2005 Napisano 23 Luty 2006 Autor Napisano 23 Luty 2006 Tyle to i ja wiem.Wiecej ich nie może byc.Chyba,że doliczymy ilosć zrobionych kopii.Ale nie wiem czy wiesz,że ilosc monet sie zmniejszała na skutek ich zużycia,przetopienia i innych niefortunnych wypadków.Równiez pozdrawiam...
getton Napisano 24 Luty 2006 Napisano 24 Luty 2006 No fakt...część pewnie zgubił okoliczny element po libacji w karczmach, ale znaleźli je współcześni poszukiwacze z wykrywaczami metali, więc stan się zgadza...Nie gniewaj się, to był oczywiście żart.Ile jest faktycznie egzemplarzy, tego nikt nie wie (chyba że sam Bóg, ale to go pewnie najmniej interesuje). Nawet akcja typu wpisujcie się, nic nie da, a oficjalnych rejestrów nikt nie prowadzi (niewypał PRL-u).Więc reasumując: oficjalna wersja to wersja Katalogowa i tego się wszyscy trzymają np.Załóżmy że współczesną monetę 1 groszową z danego rocznika wybito w ilości 10 mln sztuk. Ty ściągnąłeś je z rynku i wrzuciłeś do pieca hutniczego 9 mln 999 tys. 999 sztuk zostawiając sobie jedną, to i tak ci nikt nie uwierzy, tylko będzie to moneta jedna z 10 istniejących milionów...niestety. Ciesz się że ją masz i tyle.Pozdrawiam.
Boruta Napisano 24 Luty 2006 Napisano 24 Luty 2006 To też nie do końca prawda, liczy się też ilość w obiegu kolekcjonerskim i każde pojawienie się większej liczby nowych egzemplarzy obniża cenę i rzadkość.Pozdrawiam
getton Napisano 24 Luty 2006 Napisano 24 Luty 2006 Dzięki Boruta za uzupełnienie mojej wypowiedzi. Jednak odniosłeś się do prawa popytu i podaży, a autorowi tematu chodziło o ile jest takich dziadków" chyba...Bo pojawienie się kolejnych egzemplarzy to nic innego jak robienie konkurencji dla Mennicy Państwowej.Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.