Skocz do zawartości

Czyszczenie elementów parcianych

skumin

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy próbowaliście czyścić paski parciane rozgrzaną mąką ziemniaczaną, gdzieś kiedyś przeczytałem o takiej metodzie i wypróbowałem - efekt rewelacyjny kolor się ożywia i naprawdę czyści i co bardzo ważne, unikamy moczenia fantu.
Pozdrawiam Skumin

Przepraszam za opóźnienie , ja zrobiłem to tak :
Na patelni rozgrzałem mąke ziemniaczaną (tylko nie za długo żeby się nie przypaliła)
Następnie posypałem pasek parciany tak aby pokrył się około milimetrową warstwą rozgrzanej mąki , następnie odczekałem jakieś 3-4 min i przetarłem miękką szczoteczką - Efekt był natychmiastowy paseczek rozjaśnił się.
Oczywiście w przypadku innych zabrudzeń, jak plamy z tłuszczu itp. ta metoda jest nie skuteczna , ale na odkładąjacy się latami kurz to rewelacyjna metoda.
Pozdrawiam Skumin.

Niestety pasek, który czyściłem nie miał żadnych pieczątek więc nie powiem na sto procent czy nie ruszy pieczątek , ale nie jest to zbyt inwazyjna metoda i nie powinno ruszyć , najlepiej wypróbować na jakimś współczesnym paseczku z pieczątką.
A zapomniałem , na koniec warto mieć pod ręką odkurzacz , żeby delikatnie zebrać resztki mąki.
Pozdrawiam Skumin.

Kiedyś próbowałem takim preparatem do usuwania rdzy z tkanin, w malutkich buteleczkach , nie pamiętam nazwy - Dostępny w sklepach chemii gospodarczej - rdza ustąpiła , ale trzeba wszystko wykonywać bardzo , bardzo delikatnie..ja usuwałem rdzę z niemieckich szelek parcianych, znalezionych na strychu w ładnym stanie. Niestety miejsca w okolicy skorodowanych części metalowych załapały trochę tej zarazy. Po oczyszczeniu wszystko co brzydkie ładnie zeszło.
Pozdrawiam Skumin

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie