skumin Napisano 12 Luty 2006 Autor Share Napisano 12 Luty 2006 Nie wiem czy próbowaliście czyścić paski parciane rozgrzaną mąką ziemniaczaną, gdzieś kiedyś przeczytałem o takiej metodzie i wypróbowałem - efekt rewelacyjny kolor się ożywia i naprawdę czyści i co bardzo ważne, unikamy moczenia fantu.Pozdrawiam Skumin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 12 Luty 2006 Share Napisano 12 Luty 2006 Witam!Może jakieś przepis? :-)Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TIX Napisano 13 Luty 2006 Share Napisano 13 Luty 2006 talk podobno pomaga :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 13 Luty 2006 Share Napisano 13 Luty 2006 Możecie napisać więcej o swoich sposobach?Dokładnie co i jak robić...Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skumin Napisano 14 Luty 2006 Autor Share Napisano 14 Luty 2006 Przepraszam za opóźnienie , ja zrobiłem to tak :Na patelni rozgrzałem mąke ziemniaczaną (tylko nie za długo żeby się nie przypaliła)Następnie posypałem pasek parciany tak aby pokrył się około milimetrową warstwą rozgrzanej mąki , następnie odczekałem jakieś 3-4 min i przetarłem miękką szczoteczką - Efekt był natychmiastowy paseczek rozjaśnił się.Oczywiście w przypadku innych zabrudzeń, jak plamy z tłuszczu itp. ta metoda jest nie skuteczna , ale na odkładąjacy się latami kurz to rewelacyjna metoda.Pozdrawiam Skumin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 15 Luty 2006 Share Napisano 15 Luty 2006 Ciekawy sposób, chyba spróbuję. A czy nie naruszy on tuszowych pieczątek?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skumin Napisano 15 Luty 2006 Autor Share Napisano 15 Luty 2006 Niestety pasek, który czyściłem nie miał żadnych pieczątek więc nie powiem na sto procent czy nie ruszy pieczątek , ale nie jest to zbyt inwazyjna metoda i nie powinno ruszyć , najlepiej wypróbować na jakimś współczesnym paseczku z pieczątką.A zapomniałem , na koniec warto mieć pod ręką odkurzacz , żeby delikatnie zebrać resztki mąki.Pozdrawiam Skumin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 15 Luty 2006 Share Napisano 15 Luty 2006 A znacie jakieś sposób na czyszczenie plam z rdzy?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skumin Napisano 15 Luty 2006 Autor Share Napisano 15 Luty 2006 Kiedyś próbowałem takim preparatem do usuwania rdzy z tkanin, w malutkich buteleczkach , nie pamiętam nazwy - Dostępny w sklepach chemii gospodarczej - rdza ustąpiła , ale trzeba wszystko wykonywać bardzo , bardzo delikatnie..ja usuwałem rdzę z niemieckich szelek parcianych, znalezionych na strychu w ładnym stanie. Niestety miejsca w okolicy skorodowanych części metalowych załapały trochę tej zarazy. Po oczyszczeniu wszystko co brzydkie ładnie zeszło.Pozdrawiam Skumin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.