luger Napisano 10 Luty 2006 Autor Napisano 10 Luty 2006 Co to za armata i jaki może mieć związek z polskimi żołnierzami?
luger Napisano 10 Luty 2006 Autor Napisano 10 Luty 2006 Myślę że chodzi o I wojnę. Armatę znalazłem na terenie polskiej parafii katolickiej w Nowym Jorku. Jednak niktnie pamięta na czego pamiątkę ją tam ustawiono.Pozdrawiam L.
KRUSZYNA Napisano 11 Luty 2006 Napisano 11 Luty 2006 http://www.landships.freeservers.com/7.7cm_fk16_info.htmNiemieckie 7,7cm Feldkanone 16.Napewno było zdobywane i użytkowane przez powstańców wielkopolskich.pozdrawiamkruszyna
luger Napisano 11 Luty 2006 Autor Napisano 11 Luty 2006 Dzięki za odpowiedź, super link wyczerpujący temat. Wiedziałem, że już ją wcześniej gdzieś widziałem ale nigdy bym nie pomyślał, że to niemiecka armata.Z ciekawostek, na terenie wojskowej bazy Fort Hamilton, odkryłem" ganz neue nebelwerfer kal. 15cm. Niestety robienie zdjęć nie wchodziło tam w rachubę:)POzdrawiam L.
KRUSZYNA Napisano 11 Luty 2006 Napisano 11 Luty 2006 Co do tej Feldkanone7,7cm to szukam takiej,aby wzieła udział w inscenizacji walk Powstania Wielkopolskiego w moim miasteczku.Powstańcy takie zdobyli,ale Nowy Jork to troszkę daleko ;-).pozdrawiamkruszyna
Pytanie
luger
Co to za armata i jaki może mieć związek z polskimi żołnierzami?
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.