Skocz do zawartości
  • 0

ogniwo gąsienicy- od czego?

desmo_sm

Pytanie

Napisano

Witam serdecznie chciałem pokazać moje takie oto znalezisko, wykopana na głębokości około 70cm, było tych ogniw tam 4, do tego dodatkowo są takie jakby łopatki na gorszy teren dokręcane od spodu. Z dołka wyciągneliśmy także resztki jakiegoś plecaka z brezentu z amunicją mosin, pepesza. Czy można prosić o identyfikację?

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tak, to jest ogniwo od ciężkiego ciagnika artyleryjskiego Woroszyłowiec... :) (Ew. starszego Komintern)
Szczegóły jutro.
Napisano

Witam serdecznie chciałem pokazać moje takie oto znalezisko, wykopana na głębokości około 70cm, było tych ogniw tam 4, do tego dodatkowo są takie jakby łopatki na gorszy teren dokręcane od spodu. Z dołka wyciągneliśmy także resztki jakiegoś plecaka z brezentu z amunicją mosin, pepesza. Czy można prosić o identyfikację?

Napisano
Co pewien czas pojawiają się na tym forum różna ogniwa ze wschodu, których rozpoznanie sprawia problem. Rzecz w tym, że Rosjanie mieli wiele różnego gąsienicowego sprzętu pomocniczego czy budowlanego, a z jego znajomością raczej kiepsko.
Wielkość tych konkretnych ogniw wskazywałaby na ciężki sprzęt. Jednak wg mnie na 90% nie jest to ogniwo od żadnego sprzętu bojowego (czołgów i dział samobieżnych ISx, czołgów KW itp.)

Pzdr,

jotes
Napisano
dzięki serdeczne jotes, uspokoiłeś mnie że nie jest to jakieś współczesne ogniwo o jakiegoś deta itp...:) Zresztą skąd by się tam wzięły takie ogniwa jak tam same transzeje i od groma niewypałów p-panc., granatów rosyjskich, a do tego znalazłem jeszcze tam srebrne 20 kopiejek z 1916 roku:)
Napisano
No rzeczywiście! A tam na prawo leży to właśnie ogniwo!
Jak z Archiwum X!!!
Przepraszam za mały żarcik! Szacuneczek dla dociekliwych.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie