Skocz do zawartości

Proch w nabojach

Klaus BOLS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
znalazłem naboye z mausera. W wiekszości zniszczone. czysciłem je, wysypywałem proch, i chciałem spytać, jaki kształt ma proch w naboyach?? zawsze myślałem ze jest normalny sypki proch, a w tych nabojach ten proch jest jakiś taki pałeczkowaty. Wykruszają mi sie takie jakby rysiki z ołówka. A wiec w nabojach był proch w takim stanie skupienia??
Napisano
Znajdz ksiazke Uzbrojenie lotnictwa polskiego 1918-39" tam masz zdjecia roznego rodzaju prochu. Sa: plytki prostokatne i okragle (wypukle), preciki -krotkie i preciki dlugie. moga byc grafiowane (czyli w kolorze grafitu:) i nie - pomaranczowe, szare, zielonkawe.
Czesc ktotkich precikow ma dziurki przez srodek.
Napisano
Witaj Bols.W moim przypadku w ammo od mausera proch miał wygląd małych kwadratowych blaszek,a ammo od mośka proch miał kształt małych walcowatych pręcików.A ammo od pepeszówki to rzeczywiście wygląda jak drobny proch.pozdro Darek.
Napisano
1 wojenne moski 7,62mm -proch w postaci kwadracikow ( cos jak w mauserkach7,92mm ),w lebelkach 8mm chyba tez kwadraciki o ile dobrze pamietam,dawno nie dokonywałem sekcji zwlok amo :)- od czasu ,kiedy snieg zaległ...
Napisano
hihihi w zeszłą zime wsadziliśmy z kumplem puszke pełna prochu (on mówił że wydłubał to z pocisków)do tunelu w górze sniegu, i odpalili:D:D:DD ojjj ładny był wybuch:D:D pochwalcie sie waszymi skłonnościami pirotechnicznymi, może coś podłapie i wykorzystam:D:D
Napisano
 prochu powstałeś w proch się obrócisz"
a więc ostrożnie z ogniem :) he he he
kształt i kolor granulatu wg. lektury jest różny, a jeśli chodzi o pokazy pirotechniczne to wyczytałem, że w spalaniu beztlenowym jest to ogromna siła.
pzdr
Bar_Naba
Napisano
Witam!

(...)
Cronos, próbowałem napisać jakiś komentarz do Twego postu. Jednak tu nic konkretnego nie idzie wymyślić.
Wracaj do gimnazjum...

Szkoda słów...

Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
Witam ponownie!

Faktycznie, różnica wieku może niewielka, ale zostaje mentalność (...)

Chciałem napisać jakiś esej, poćwiczyć przed maturą, ale nie będę się na pewne tematy dogłębnie wypowiadał. Jeszcze mnie ktoś wysadzi...

Cronos, daj sobie z tym spokój, szkoda życia.

Dobranoc.

Pozdrawiam, Łukasz
Napisano

Witam.
Załączony szkic i opis pochodzi z ksiażki S. Toreckiego Broń i amunicja strzelecka LWP". Zgodnie z informacjami tam zawartymi w pociskach możesz spotkać proch bezdymny w postaci tzw. ziaren prochowych o ściśle określonej geometrii, uformowany w procesie produkcyjnym z masy prochowej. Uformowana masa prochowa przypomina swym wyglądem masę rogową koloru jasnożółtego, ciemnozielonego lub ciemnoszarego.
A tak swoją drogą to czasami trafiają się prochy wykonane z trotylu (14,5 mm PTRD) i te potrafią nieźle narozrabiać.
Pozdr. Andy.

Napisano
Co takiego ? Prochy wykonane z trotylu ? To ,ze sa one w postaci zóltych walcow nie znaczy ,ze jest to trotyl!
Napisz jeszcze cos zabawnego KamAndy !
Napisano
Witaj Pik78.
Wiem, że Twoje zadanie to mieszać na tym forum, ale nie dam się sprowokować. Podałem źródło informacji i jak chcesz to podyskutuj z autorem. Przecież Twoja wiedza jest nieograniczona.
Pozdr. Andy.
Napisano
Jak się ma wszystkie palce i oczy to się tego nie docenia, tak twierdzi taki jeden znajomek który nie ma. Ma za to wspaniałe szklane oko bo jak twirdzi miał szczęście i stracił tylko jedno.
Wojtek
Napisano
Tiaaa,Trotyl ? Szkoda ,ze nie Hexogen ,a co z plastycznymi mat wybuchowymi ? Nie wazne czy mieszam czy nie ale po co pisac jakies dyrdymały ,wyssane z palca,po jaką cholere straszyc dzieciarnię ?
Napisano
Proponuję nie dyskutować z małolatami dzieciarnia niech się najpierw uczy puki ma czym odwracać strony książek
lub naciskać klawisze klawiatury.
Napisano
Niektóre wypowiedzi to są dobre...

Ludzie, co wy piszecie??
w zeszłą zime wsadziliśmy z kumplem puszke pełna prochu (on mówił że wydłubał to z pocisków)do tunelu w górze sniegu, i odpalili:D:D:DD ojjj ładny był wybuch"
Toż to przyznanie się do robienia i testowania bomb!! Człowieku!!! Zastanów się co piszesz!!

pik 78 - po jaką cholere straszyc dzieciarnię ?"
Wiesz, po jaką?? Żeby mieli wszystkie palce. Żebyśmy nie musieli czytać na Forum o tym, że komuś w piwnicy coś wybuchło. A w końcu po to, żeby w gronie poszukiwaczy nie było domorosłych pirotechników" - bo rzuca to cień na normalnych poszukiwaczy!

Kudłaty - Dopóki komus paluchów nie urwie to będzie dalej pierdzielił, że wszystko jest bezpieczne." - święte słowa. Brawo!!

Grzesiek
Napisano
do Łukasza Wonsa i innych... nie jestem ograniczony a to był pojedyńczy młodzieńczy" eksces:> Co wy byście zrobili na środku pola z puszką prochu?? zjedli?? nie sądze:> Piszecie tu takie madrości a pewno w życiu robiliście nie jedną większą głupote. A co do przyznawania sie na forum to co pały mnie bedą ścigać przez to że na forum coś wpisałem:/ Wy sie przyznajecie jakie arsenały macie w domu ... mieliście i macie ... a ja opisuje co zrobiłem ponad rok temu i co mam sie bić w piers i żałować tego?? Nie jeden z was ma w dumu dostatecznie materiałów zeby zpopielić swój i pare sąsiednich domów a ja mówie o puszce 0,5 od piwa z prochem:>:>:>
Pozdrawiam
Napisano
Wons i inni bez histerii tylko ! I nie bądzcie świetsi od papieża ! Jak kogoś krecą zabawy amo lub niewypałami to i tak sie bedzie tym bawić.
Zeby było jasne ja osobiscie sie tym nie zajmuję (zabawy niewypałami itp ) ale osobiscie znam paru imbecyli co rozkrecają takie fanty...
Nie wierze,ze wymyslanie takich bajek o tnt w łusce moze dac jakies pozytywne skutki!

pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie