Skocz do zawartości

Polska w UE - druga strona...

Gambit

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Problem ziemi jest wyimaginowany, co starałem się przez kilka postów udowodnić.

Polska o prawie własności decyduje sama i UE nie ma tu nic do gadania.

Co do kłopotów gospodarczych Europy - większość krajów UE nie potrafi zapomnieć o socjalizmie w gospodarce. Irlandia i Hiszpania dały sobie z nim spokój i dobrze na tym wyszły.

Pozdrawiam
M.
Napisano
Ble ble ble tak socjalizm to e" a najlepszy wg. kolegi to pewnie jest kapitalistyczny wyzysk.

pozdrawiam
Napisano
Najlepiej to się wziąć samemu do roboty a nie czekać aż ktoś nam coś da (a na dawaniu nieswojego polega socjalizm)
Napisano
Do kolegi d007 niezalog".
Sugeruje Pan, że komunizm był lepszy od kapitalizmu!!!
W wyniku tzw. socjalizmu śmierć poniosło około 60 milionów ludzi (w tym około 20 milinów w wynkiu głodu), to więcej niż w czsie II wojny światowej.
W socjalizmie wszyscy mieli równy przydział biedy:) System ten spowodował utratę przez Polskę niepodległości na okres 45 lat. Niestety w tym czasie utarło się powiedzenie, że czy się stoi, czy się leży pięćset złotych się należy".
Ten chory układ przeniósł się na arenę wolnego rynku. Ludzie oczekuję, że ktoś (rząd) zarobi na ich utrzymanie. Określenie kapitalistyczny wyzysk" to w rzeczywistość zwykła cięzka praca, którą trzeba włożyć aby zapewnić sobie byt. Jednak, dzięki niej nie musimy dzisiaj stać godzinami w kolejkach po papier toaletowy, pomarańcze, czy banany, a także żyjemy w wolnym i niezawisłym pańśtwie.
Oczywiście ci, którym się nie chce pracować lub uczyć
wolą narzekać i mówić, że w socjalizmie było lepiej...

Napisano
O.K. potraktowałem sprawy zbyt pobieżnie, co nie zmienia faktu,że Niemcy będą odbierać swoją własność - na mocy postanowień Trybunału Europejskiego, bo ten będzie instancją odwołwczą dla polskich sądów. Tak nie jest teraz, ale będzie po wejsciu RP do UE.
Faktycznie Wieczysta dzierżawa" nie jest formą własności, ale to nie zmienia faktu, że jak Kowalski mieszka w domu położonym na działce oddanej mu w taki sposób użytkowania, a Niemiec ma wpis w Księdze Wieczystej, to Kowalski jest jego lokatorem!
A wiecie, że:
W Danii obowiązuje dozgonny" zakaz kupna ziemi przez Niemców! Dania ma monopol na handel wyrobami spirytusowymi na swoim terenie, Anglia płaci połowę składek do UE.
A Polska ... po kolanach, byle do Unii.
I proszę nie sypać argumentami o kompetencjach poszczególnych organów władzu UE, bo właśnie trwa jej reforma i jak będzie - zobaczymy na wiosnę.
Myślę, że Niemcy i Francuzi zadbają o to, by Polska nie miała zbyt wiele do powiedzenia.
Drang nach Osten" moi mili, w nowoczesnym wydaniu!!!
Napisano
Brawo Forteca!
Liczmy na siebie!
Zgadzam się, że w UE jest socjalizm, tyle, że EURO-socjalizm.
A czy słyszeliście o polskiej koncepcji Międzymirza"?
Zdaje się, że na uczelniachchętniej mówią o planie Rapackiego niż o Międzymorzu!
Napisano
Indiana: popuść bo dostaniesz zawału.

Nigdzie nie pisałem o żadnym komuniźmie a Ty już pojęcia mylisz. Każdy politolog Ci powie, że socjalizm w swojej czystej" formie jest prawie że idealnym systemem ale niestety nie do zrealizowania czyli jest utopią.

Ja uważam, że państwo powinno zapewniać społeczeństwu opiekę socjalną a pisząc o wyzysku kapitalistycznym nie neguje kapitalizmu,który popieram ale jestem przeciwko tzw.agresywnemu kapitalizmowi" mającemu miejsce w Polsce.
I nie gadaj mi tu o ciężkiej pracy,bo wiem co ona znaczy lepiej od Ciebie.

pozdrawiam
d007
Napisano
Jarek R. napisał:

O.K. potraktowałem sprawy zbyt pobieżnie, co nie zmienia faktu,że Niemcy będą odbierać swoją własność - na mocy postanowień Trybunału Europejskiego, bo ten będzie instancją odwołwczą dla polskich sądów. Tak nie jest teraz, ale będzie po wejsciu RP do UE.
Faktycznie Wieczysta dzierżawa" nie jest formą własności, ale to nie zmienia faktu, że jak Kowalski mieszka w domu położonym na działce oddanej mu w taki sposób użytkowania, a Niemiec ma wpis w Księdze Wieczystej, to Kowalski jest jego lokatorem!

Na mocy postanowień jakiego Trybunału ?? Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości czy Europejskiego Trybunału Praw Człowieka ?? Czy może Trybunału Europejskiego który nie istnieje !!! ETS jak już pisałem na tym forum kilka razy nie ingeruje w regulację PRAWA WŁASNOŚCI PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ. W każdej szanującej się bibliotece uniwersyteckiej jest zbiór wyroków ETS - proszę aby ktokolwiek znalazł tam jakąkolwiek sprawę dotyczącą własności. Życze miłego i owocnego szukania, choć jego rezultat mogę uprzedzić - takich spraw nie ma i nie będzie. Prawo własności jest w każdym kraju regulowane odrębnie. I będzie tak również po wejściu Polski do UE.

O - tu widzę kolejny ciekawy prawniczy kwiatuszek - Trybunał sądem wyższej instancji od sądu polskiego - ciekawe w jakim traktacie jest to zapisane. Czytałem wszystkie Traktaty Europejskie od Europejskiej Wspólnoty Węgla i Stali począwszy, przez Traktat Rzymski, Traktat Maastricht, Traktat Amsterdamski i Traktat Nicejski i jak mi Bóg miły słowa tam o tym nie znalazłem.

Teraz przepisze niemalże słowo w słowo regulację Traktatu Nicejskiego

Do kompetencji Sądu należą następujące sprawy
- funkcje Sądu Międzynarodowego. Trybunał jest uprawniony do rozstrzygania sporów międzypaństwowych powstałych w wyniku stosowania Prawa Wspólnot
- funkcje Sądu Konstytucyjengo - badanie zgodności Prawa Wspólnot z traktatami założycielskimi. Spory kompetencyjne pomiędzy organami wspólnot.
- funkcje Sądu Administracyjnego - sprawy pomiędzy funkcjonariuszami Wspólnot a ich organami
- funkcje Sądu Cywilnego - sprawy o naprawienie szkód wynikłych z działalności organów Wspólnot

I to wszystko - słowem nikt nie pisze o funkcji Sądu Apelacyjnego od orzeczeń SĄDÓW KRAJOWYCH !!!!!!

Wieczysta dzierżawa" - o mój boże - Kodeks Cywilny wraz z Ustawą o Księdze Wieczystej i hipotece można nabyć w każdej księgarni i nie trzeba wymyślać jego na nowo, na dodatek błędnie. Żeby skończyć raz na zawsze z tekstami o wpisie lokatorskim" w przypadku dzierżawy wieczystej - w KW wpisuje się - tytuł własności budynku bądź innych nieruchomości nie będących gruntami - grunt natomiast należy do Skarbu Państwa. Więc Niemiec chcąc się procesować o własność gruntu musi procesować się z państwem polskim, za którym stoi zasada, że wszelkie grunty nie będące niczyją własnością są własnością Skarbu Państwa. Poza tym niestety taki Niemiec nie ma żadnej legitymacji procesowej ale to już inna bajka...

Uprzedzając kolejne pytanie - Ustawa o Własności Lokali także normuje tytuł prawny tzw. lokatora" jako własność. Koniecznym do powstania własności lokalu jest zawarcie umowy w formie aktu notarialnego i wpis do księgi wieczystej.

W zasadzie przepisałem swój poprzedni tekst - jeśli będzie trzeba powtórze go po raz 1000

PS. Dla wszystkich zainteresowanych Prawem UE - polecam książkę - Prawo Unii Europejskiej wydawnictwa Prawo i Praktyka Gospodarcza pod redakcją prof. Jana Barcza.

Pozdrawiam

M.
Napisano
Ja uważam, że państwo powinno zapewniać społeczeństwu opiekę socjalną a pisząc o wyzysku kapitalistycznym nie neguje kapitalizmu,który popieram ale jestem przeciwko tzw.agresywnemu kapitalizmowi" mającemu miejsce w Polsce.
I nie gadaj mi tu o ciężkiej pracy,bo wiem co ona znaczy lepiej od Ciebie.

W Polsce agresywny kapitalizm ?? Zaiste ciekawe - w kraju rzeczywiście agresywnie kapitalistycznym jakim są np. Stany Zjednoczone bezrobocie w czasach recesji osiągnęło 7%

Polska jest krajem obładowanym socjalnie. Ja już szczerze mówiąc mam dość płacenia podatków mając pewność, że trafią one w ręce darmozjadów - wyłudzaczy rent, zasiłków, itp itd. Niech one zostaną tyle, że w PL trzeba zupełnie zmienić politykę finansową. Koncepcja państwa opiekuńczego jest chora. Przykład - proszę bardzo - Szwecja - 60% podatki skutecznie odstraszają wszelkich inwestorów, którzy przenoszą się do Finlandii i Estonii...

Pozdrawiam
Napisano
OK. D007 - chyba wiem o co Ci chodzi.

A wracając jeszcze na chwilę do UE - prace nad projektem Karty Konstytucyjnej Unii Europejskiej mają na celu 3 rzeczy

- uproszczenie działania instytucji Europejskich w perspektywie przyłączenia 10 nowych członków, w dalszej przyszłości Rumunii i Bułgarii, potem ewenutalnie Turcji
- uproszczenie i ujednolicenie tekstu Traktatów - przede wszystkim zebranie ich w jeden dokument
- nadanie Unii Europejskiej podmiotowości w prawie międzynarodowym - za czym kryje się między innymi mozliwość zawierania umów międzynarodowych przez Unię oraz wysyłanie i przyjmowanie delegacji dyplomatycznych.

Ja nie pisałem tekstu o kompetencjach poszczególnych organów - tylko gdzie znajdują się ich siedziby aby nie były mylone, co zdarza się nagminnie, nawet u renomowanych dziennikarzy.

To już mój ostatni post na ten temat.

Pozdrawiam
M.
Napisano
Chciałbym żyć w takim żarłocznym kapitaliźmie, jaki jest w Stanach, a nie w taki pop.... systemie, jaki jest u nas. Bo tu wystarczy założyć firmę, dać robolom minimalną, niech zapier..., wyssać z nich wszystko, samemu brać tyle, co dyrektor dobrego banku.
Pozdrawiam
Napisano
Brawo panowie studenci prawa, ale pożyjemy - zobaczymy!
I tak uważam, że Niemcy doskonale wiedzą, co robią i trzeba było się przed nimi zabezpieczyć w traktacie akcesyjnym - Dania wiedziała co robi!!!
A wszystkim Euromaniamom życzę wszystkiego najlepszego i zarobków na poziomie europejskim!
A w sprawie własności Niemców na terenie RP, to nie byłbym taki pewny, czy Polska nie będzie płacić odszkodowań, bo przed wpisem skarb państwa" w KW może figurować Adolf Neumann - a jego spadkobiercy żyją i mają się dobrze a na dodatek stać ich na dobrych prawników. I co wtedy?
Dalczego Niemiec nie może odzyskać komienicy leżącej na terenie Unii Europejskiej, a może kupić ziemię? Jaki punk traktatu akcesyjnego zabrania Niemcom domagać sie zwrotu utraconych majątków na terenie RP - bo moźe jest taki zapis - a ja go nie znam i się niepotrzebnie denerwuję?
Prawnicy - może przeczytaliście taki punkt?
Napisano
Właśnie - pożyjemy zobaczymy.

Ja tam bardziej od samej UE boje się naszych rządzących. Niestety :-(
Napisano
Nasi" rządzący to wybitne ananasy, ale UE władzy nam nie zmieni. Myślę, że Unia Europejska jest dla nich ucieczką przed odpowiedzialnością (taka druga gruba kreska). Stąd prawdopodobnie podejrzana zgodność Platformy Obyw, PiS-u, SLD, UW w dążeniu za wszelką cenę do UE.
Dostać posadę w aparacie Unii Europejskiej - to dopiero, a nie tam jakis minister, czy wiceminister w polskim rządzie - takie hasło chyba im przyświecało, a nie polska racja stanu.
Napisano
Ale jest też druga strona medalu - wyśle się Leppera do Parlamentu Europejskiego - tam sobie pokrzyczy, a do powiedzenia w rzeczywistości nic nie będzie miał.

:-)

Pozdrawiam
M.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie