Skocz do zawartości

Kto ogladal...

Gryf

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
...film o bursztynowej komnacie wczoraj na TVP1 o 23.25 bodajrze?Widzialem tylko pocztek i zdziwilem sie bardzo gdy ujrzalem okladke ksiazki autorstwa R.Wojcika:)))
Mowili cos o Polsce i prawdopodobnych miejscach ukrycia BK?

Pzdr
Napisano
Tak szczerze mówiąc to słuchałem jednym uchem, i zerkałem od czasu do czasu: zdaje się że snuli hipotezy na temat m.in. Królewca i jakiegoś szybu w starej kopalni zdaje się gdzieś w niemczech, który potem został wysadzony. Ktoś wspominał coś o zniszczeniu komnaty w wyniku bombardowania alianckiego: dowodami miały być spalone resztki bursztynowych płyt, inny znowu zaprzeczał temu - podczas transportu komnaty ukradł jedną z mozaik i próbował sprzedać, na czym to schwytała go policja niemiecka. Snuto też hipotezy, iż rosjanie wiedzą gdzie jest BK, bo Jelcyn wygadał się o tym gdy był z wizytą
w niemczech - tyle zapamiętałem. Jeśli coś przekręciłem, proszę niech ktoś mnie poprawi...
Pozdrawiam
Sebek
Napisano
Generalnie nic nowego, wszystko znane od lat a dodany został wątek z rekonstrukcji BK i trochę polityki. Dla ludzi wchodzących w ten temat bardzo fajny film.

Qaz
Napisano
Oglądałem może z pół godziny-wszystko już gdzieś kiedyś było.Mogą sobie gadać co chcą,a ja i tak twierdzę,że Niemcy wiedzą gdzie jest ta Komnata,tylko w tej chwili nie mają możliwości wyjęcia jej z ukrycia.
Napisano
Odnosnie uwagi krisgy:
info pochodzi z Głosu Wielkopolskiego" nr 125 z 30 maja 2003 autorstwa L.Adamczewskiego
Ale Poppem i skarbami z kolekcji Kocha zainteresowano się również z innego powodu. Przebywając w więzieniu w Barczewie były gauleiter Prus Wschodnich miał powiedziec:" Gdzie moje zbiory tam i Bursztynowa Komnata. Nigdy jednak nie udowodniono, że Erich Koch faktycznie wypowiedział taką sentencję.
Gdy doktor Leipold pokazywał profesorowi Wojciechowskiemu notatkę z pytaniami STASI, Kochowi pozostały jeszcze trzy lata życia. W 1984 roku, na dwa lata przed smiercią, były gauleiter udzielił wywiadu telewizyjnego. Zaczął tak:
-Jestem gotów mówić, jeśli pan osobiście mi zagwarantuje, że to, co powiem, nie dostanie się do wiadomości publicznej i że niemiecka taelewizja, albo jakaś inna, nie będzie miała możliwości nadać tego, co powiem.
A jednak jeszcze w tym samym 1984 roku tygodnik "Die Zeit (z listopada) napisał, że Koch oświadczył, iż Bursztynowa komnata została w styczniu 1945 roku "ewakuowana z Królewca i razem z trumnami zawierajacymi zwłoki prezydenta Rzeszy Hindenburga i jego małżonki, a także z prywatną kolekcją dzieł sztuki należącą do gauleitera Kocha, przewieziona do centralnych Niemiec. Szczegółów ewakuacji Koch nie znał i znać nie musiał.(...)"
fragment pochodzi ze str 9

A tak na marginesie od siebie to i może coś w tym musi być gdyż E.Koch został skazany na karę śmierci w Warszawie w 1956 a zmarł w 1986 w więziennym szpitalu.Z drugiej strony podobnie wyglądała sprawa z R.Hesem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie