Skocz do zawartości
  • 0

Ładownica na granaty rgd33 ! Czy wojenna ?

pik78

Pytanie

Napisano

Ładownica na sowieckie trzonki rgd 33 ,wewnatrz 2 przegrodki na granaty i kieszonka na zapalniki do nich ,zapinana na kołeczek.Szlofki na pas wykonane z tegosamego materiału o tym samym odcieniu.Zadnych pieczatek ,itp oznaczen.
Czy moze to byc wojenna ładownica czy tez ewentualnie powojenny ,wczesny,wyrob dla LWP lub Armii Czarwonej ???Moze ktos wiedo ktorego roku produkowano granaty rgd 33 i jak dlugo pozostawały w magazynach po zaprzestaniu ich produkcji ?

pzdr

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

natomiast ładownice na F-1 (sygnowane) są zamykane na guziki lub kołeczek. Nie trafiłem natomiast na sygnowane po 41 roku. Wskazuje to raczej na produkcję wojenną lub tuż powojenną dla LWP- wiadomo oszczędzano na czym się dało.

Napisano
Witam!
Maxikasek, a ta z aukcji jest od? do? z jakiego okresu?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82572209 (ta po lewej stronie)
Wydaje mi się, że to LWP z lat 50 na granaty, ale jakie?
Czy ładownice ze zdjęć są Twoje?
Pozdrawiam, Łukasz
Napisano

Ładownica na sowieckie trzonki rgd 33 ,wewnatrz 2 przegrodki na granaty i kieszonka na zapalniki do nich ,zapinana na kołeczek.Szlofki na pas wykonane z tegosamego materiału o tym samym odcieniu.Zadnych pieczatek ,itp oznaczen.
Czy moze to byc wojenna ładownica czy tez ewentualnie powojenny ,wczesny,wyrob dla LWP lub Armii Czarwonej ???Moze ktos wiedo ktorego roku produkowano granaty rgd 33 i jak dlugo pozostawały w magazynach po zaprzestaniu ich produkcji ?

pzdr

Napisano

powojenny. sam własciciel nie pozostawia złudzeń. wselkie udziwnienia- tak jak ta metalowa sprzączka wskazują na okres powojenny. Myślę że nawet lata 60-te, ale to dojdziesz po pieczątce. jesli przeszyta to na dwa granaty F1/rg-42, ale bardziej na magazynek do PPSz. druga oczywiście do mosina.

Napisano

maxikasek co do sprzaczki to sie mylisz,mam ładownice na rgd33 ( 100% wojenna ) wlasnie z taką sprzaczką.Wiec same sprzaczki to nie wszystko przy okreslaniu wieku przedmiotu.Cała masa wojennego sowieckiego wyposazenia nie miala zadnych pieczatek itp

Na zdjeciu torba na ladunki saperskie rkka ( sprzaczki )

Napisano
do 1941 roku miały. przynajmniej do tego roku spotykam. Potem pewnie nie bo produkowali dziadostwo i szybko. natomiast na rosyjskich aukcjach sprzedają kupę wyposażenia powojennego lub z magazynów filmowych jako oryginały :-). Jest też trochę rzeczy wczesny LWP,które zużyciem przypominają drugowojenne (szczególnie jak chłop sobie przywiózł z wojska w latach 50-tych i od tego czasu leżało w komórce). Nie neguję twojego fantu pik, broń Boże. Rosjanie co fabryka to różniło się od siebie :-). ALe trzeba podchodzić z rezerwą do tego co pojawia się na aukcjach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie