Skocz do zawartości

warszawiacy uwaga!!!!

Barnaba

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam
szczególnie mieszkańców stolicy i okolic. w jednej z książek znalazłem taki wątek:
w roku 1944 został strącony nad Warszawą, ściślej nad Pragą, wielki amerykański czy angielski samolot, który przyleciał z włoch z amunicją i broni dla powstania. ...leciał nisko. artyleria niemiecka bębniła w niego co sił. przy którymś nawrocie samolot zapalił się, począł obniżać lot, skosił aleję drzew w Parku Skaryszewskim i spadł do stawu. po oswobodzeniu dokładnie zwiedziłem miejsce katastrofy... na powierzchni pływały kolorowe tłuste plamy." dalej autor opisuje że nurkował tam na ABC i że leżały tam szczątki samolotu które go o mało nie utopiły bo zaczepił gaciami o drut od anteny samolotowej".
znacie ten wątek? ja warszawy nie znam może ktoś słyszał o tym lub sprawdzi w terenie temat.
pzdr
Bar_Naba
Napisano
Witaj.Samolot był Angielski.W Parku Skaryszewskim jest pomnik poświęcony temu wydarzeniu.Królowa Angli Elżbieta podczas swojej wizyty w Warszawie dostała na pamiątkę kawałki blach,tego samolotu.pozdro Darek.
Napisano
dzięki
czyli sensacji nie będzie. a jak ma się dziś sam staw? czy rzeczywiście jest to staw skoro zmieścił 4-ro motorową maszynę?
pzdr
Bar_naba
Napisano
Witaj.W parku jest staw i to nawet duży,w latach 70 chodziliśmy tam na raki,ale czy zmieściła by się tam 4ro motorowa maszyna.Wątpię.Jest jeszcze obok parku Jeziorko Kamionkowskie,ale ono nie ma nic wspólnego z tym samolotem.
Napisano
A ja jestem pewien, że w tym stawie nic nie ma. Swego czasu, jak jeszcze nie chodziłem do szkoły, była z niego spuszczona woda i pamiętam, że staw jest płytki, zamulony i bynajmniej nie ma w nim nic oprócz ławek wrzuconych przez chuliganów.

Po wojnie na pewno samolot został wyjęty lub zasypany przy równaniu dna.

Zwróćcie też uwagę, że wcześniej był kanał/jeziorko łączący jeziorko Kamionkowskie z Wisłą - wszystko to zostało zasypane w czasie budowy pomnika socjalizmu - stadionu 10 lecia.
Napisano
Pamiętam że końcem lat 80-tych był o tym artyków w Skrzydlatej Polsce. Znaleziono wtedy kawałek podwozia,konkretnie koło z oponą,niedaleko tego bajorka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie