Skocz do zawartości

Byłe koszary WP na Wschodzie

M-i

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wilno Cielętnik siedziba Inspektoratu Armii. Na zdjeciu widoczny jest płot ogradzający plac budowy zamku królewskiego. Litewski okupant podjął bowiem kuriozalną decyzje o odbudowie zamku, którego faktyczny obraz jest prawie nie znany. Wileński konserwator zabytków z lat 30 tych prof. Lorenz chyba się przewraca w grobie.

• Odpowiedzi 58
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Na poprzednich zdjęciach pokazałem w zasadzie wszystkie zachowane budynki w Wilnie związane z WP. Na tym zdjeciu jest budynek kolegium Czartoryskiego przy ul. Zakrętowej. W tym budynku w czasach carskich była szkoła junkierska. W Polsce Niepodległej budynek należał do Uniwersytetu Stefana Batorego

Napisano

Lwów w tym budynku przy ulicy Zielonej w 1939 r. mieściło się Dowództwo Obrony Lwowa. Przed 1939 r. w tym gmachu miały siedzibę Towarzystwa Ubezpieczeniowe, a w latach 1941-44 miesciła się tu filia Instytutu Przeciwtyfusowego prof. R. Weigla

Napisano
Litewscy okupanci ;)? Fakt, że są dziwaczni ze swoimi kompleksami i odrzuceniem wspólnej tradycji, jak też dyskryminacją naszej większosci na Wileńszczyznie, ale Litwa to Litwa choć nasza ;) I tak własnie są pomieszane nasze losy na Kresach jak to moje poprzednie zdanie - ładne fotki Wilniuk widzę, że masz mocne ciągotki Kresowe podobnie jak ja???:)
pozdr.
J.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie