Skocz do zawartości

Gdzie wykonano to zdjęcie?

vaderian

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Foto przedstawia słupy na linii demarkacyjnej niemiecko - radzieckiej w 1939 r. Czy ktos zna może konkretne miejsce wykonania tej fotki. Zdjęcie pochodzi z zasobów IPN'u.

Pozdrawiam
Vaderian (Łódź)

Napisano
chyba juz je kiedys widzialem, jak mnie pamiec nie myli jest to na granicy niemiecko-rosyjskiej po podziale polski, jeden slupek jest niemiecki a drugi rosyjski, ale nie jestem pewien:/
pozdrawiam
Dawid:)
Napisano
Kiedyś czytałem o miejscu wykonania tej fotki, ale nie pamiętam juz gdzie. Skleroza nie boli, ale dokucza:) Wydaje mi sie, ze był to region suwalsko-augustowski. Pozdr.
Napisano
Dzieki, mamy wiec ustalony mniej więcej teren. To moze teraz cos bardziej konkretnego? :-) Czyli w okolicy jakiego miasta, miasteczka, wsi, sioła...stały te słupki.
I pytanie dodatkowe punktowane podwójnie (:-))))))... Czy o miejsce" przetrwało nawet w szczatkowej formie do dzisiaj?

Pozdrawiam
Vaderian (Łódź)
Napisano
Witam, cos mi się wydaje, że widziałem to zdjęcia jako podwójne foto do niemieckiego stereoskopu. Ostatnio widziałem zestaw takich fotek na allegro. Jak sprawdzę swoją kolekcję, to się odzezwę, a na razie powodzenia
Napisano
Zdjęcie wykonano w czasie prac komisji delimitacyjnej wyznaczającej granicę niemiecko-sowiecka w 1939. Miejsce można ustalić po odczytaniu numerów na słupach granicznych, a tych nistety nie widać.
Napisano
Witam!
Tak jak napisał Bulldozer,jest to zdjecie nr 72 z albumu streoskopowego Hansa Jegera o oryginalnym podpisie:
An der deutsch-russisch-litauischen Dreilanderecke, Biginn der Demarkationslinie- a więc jak sugerował już wcześniej Majorian pogranicze Polsko- Litewskie. Zdjęć z lini demarkacyjnej jest tam zresztą więcej, od lini Sanu ,aż po obecną północ Polski.
Pozdrawiam!
lokfan
Napisano

Może to cos pomoże choć to moga byc inne słupy (tak mi sie wydaje patrzac na podstawę). Ale widać tu numer, ew. kawałek numeru i znanego malarza pokojowego Adolfa robiacego graffiti. Biorąc jednak pod uwagę, iż zdjęcie mogło byc zrobione w poblizu poprzedniego miejsca, może cos wam to jeszcze pomoże.
Pozdrawiam
Vaderian (Łódź)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie