vaderian Napisano 19 Styczeń 2006 Autor Napisano 19 Styczeń 2006 Foto przedstawia słupy na linii demarkacyjnej niemiecko - radzieckiej w 1939 r. Czy ktos zna może konkretne miejsce wykonania tej fotki. Zdjęcie pochodzi z zasobów IPN'u.PozdrawiamVaderian (Łódź)
suchy ss Napisano 19 Styczeń 2006 Napisano 19 Styczeń 2006 chyba juz je kiedys widzialem, jak mnie pamiec nie myli jest to na granicy niemiecko-rosyjskiej po podziale polski, jeden slupek jest niemiecki a drugi rosyjski, ale nie jestem pewien:/pozdrawiamDawid:)
suchy ss Napisano 19 Styczeń 2006 Napisano 19 Styczeń 2006 a miejsca dok nie znam:/ poszukam ale nic nie obiecuje:P
Majorian Napisano 19 Styczeń 2006 Napisano 19 Styczeń 2006 Kiedyś czytałem o miejscu wykonania tej fotki, ale nie pamiętam juz gdzie. Skleroza nie boli, ale dokucza:) Wydaje mi sie, ze był to region suwalsko-augustowski. Pozdr.
suchy ss Napisano 19 Styczeń 2006 Napisano 19 Styczeń 2006 wlasnie ta skleroza....nie umie znalesc tego zdjecia na kompie:/ ale ten rejon o ktorym pisze Majorian to moze byc to:)
vaderian Napisano 20 Styczeń 2006 Autor Napisano 20 Styczeń 2006 Dzieki, mamy wiec ustalony mniej więcej teren. To moze teraz cos bardziej konkretnego? :-) Czyli w okolicy jakiego miasta, miasteczka, wsi, sioła...stały te słupki.I pytanie dodatkowe punktowane podwójnie (:-))))))... Czy o miejsce" przetrwało nawet w szczatkowej formie do dzisiaj?PozdrawiamVaderian (Łódź)
bulldozer Napisano 23 Styczeń 2006 Napisano 23 Styczeń 2006 Witam, cos mi się wydaje, że widziałem to zdjęcia jako podwójne foto do niemieckiego stereoskopu. Ostatnio widziałem zestaw takich fotek na allegro. Jak sprawdzę swoją kolekcję, to się odzezwę, a na razie powodzenia
grba Napisano 23 Styczeń 2006 Napisano 23 Styczeń 2006 Zdjęcie wykonano w czasie prac komisji delimitacyjnej wyznaczającej granicę niemiecko-sowiecka w 1939. Miejsce można ustalić po odczytaniu numerów na słupach granicznych, a tych nistety nie widać.
lokfan Napisano 23 Styczeń 2006 Napisano 23 Styczeń 2006 Witam!Tak jak napisał Bulldozer,jest to zdjecie nr 72 z albumu streoskopowego Hansa Jegera o oryginalnym podpisie:An der deutsch-russisch-litauischen Dreilanderecke, Biginn der Demarkationslinie- a więc jak sugerował już wcześniej Majorian pogranicze Polsko- Litewskie. Zdjęć z lini demarkacyjnej jest tam zresztą więcej, od lini Sanu ,aż po obecną północ Polski.Pozdrawiam!lokfan
vaderian Napisano 24 Styczeń 2006 Autor Napisano 24 Styczeń 2006 Może to cos pomoże choć to moga byc inne słupy (tak mi sie wydaje patrzac na podstawę). Ale widać tu numer, ew. kawałek numeru i znanego malarza pokojowego Adolfa robiacego graffiti. Biorąc jednak pod uwagę, iż zdjęcie mogło byc zrobione w poblizu poprzedniego miejsca, może cos wam to jeszcze pomoże.PozdrawiamVaderian (Łódź)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.