Luca Napisano 16 Styczeń 2006 Autor Napisano 16 Styczeń 2006 Witam !!Wraz z Lobo26 poszukujemy lotniska używanego przez Niemców w 1939r. Chodzi o nazwę miejscowości Ziethen. Na pewno nie chodzi o Ziethen będące teraz na terenie Niemiec.Szukając Ziethen kazano mi również spojrzeć na 'Zieten'. Tą drogą trafiłem, że przed wojną miejścowość ta nazywała się Smolice, po '39 własnie Zieten, a po '43 Zietenfelde. Czy wiecie coś może o lotnisku w Smolicach, Zieten czy Zietenfelde ? (ale najbardziej prawdopodobne Ziethen)Moze ktoś z Was mógłby pomóc ?Pozdrawiam serdecznie !!
Lobo26 Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 Wg prowizorycznej mapki było to mniejwiecej na linii Lotyń - Malbork.ja od siebie dodam ze nazwa polska pojawiła się dopiero po 45 roku poniewaz do tego czasu lotnisko było po stronie niemieckiej.lotnisko powinno mieć spore wyposazenie poniewaz przyjmowało tam He-111 oraz dokonyweano napraw tych maszyn.Pozdrawiam
Radeg4x4 Napisano 24 Styczeń 2006 Napisano 24 Styczeń 2006 CześćJeśli chodzi o lotnisko na lini o której wspomniałes to jakieś 4 km od Lotynia tylko w Przeciwnym kierunku też jest Lotnisko koło wsi Wilcze Laski może to ono było tak kiedyś nazywane? Pozdrawiam
Lobo26 Napisano 24 Styczeń 2006 Napisano 24 Styczeń 2006 Witamzagadka rozwiązana w 50%Ziethen = Szczytno, 3 km na SW od Przechlewa (okręg Człuchów)tylko teraz jest kolejne pytanie - czy cos tam sie zachowało? Czy moze chodzi bardziej o lotnisko w Sąpolnie (Konarzynach), 10 km na NE od Szczytna? Może ktoś z tamtych terenów cos wiecej powie???PozdrawiamyLobo26 i Luca
darkofjr Napisano 25 Styczeń 2006 Napisano 25 Styczeń 2006 Witam,A czy ktos ma jakies dane o lotnisku w Miroslawcu- (Maerkisch Friedland),lub zapasowym nieopodal?Pozdrawiam,
Lobo26 Napisano 25 Styczeń 2006 Napisano 25 Styczeń 2006 Oto lotnisko Mirosławiec by Google Earth53*23`4`` N i 16*04`4`` E
eisenbruck Napisano 2 Kwiecień 2009 Napisano 2 Kwiecień 2009 Grosse Ziethen See - jezioro Szczytno WielkieZiethen - Szczytno - miejscowość nad tym jezioremZawadda - Zawada miejscowość położona kilka kilometrów od Szczytna nad jeziorem Szczytno WielkieChodzi na pewno o tajne lotnisko na półwyspie tego jeziora, bliżej jednak miejscowości Zawada. Doskonały teren na szkołę wywiadu, która się tam znajdowała. Niedaleko przebiegała granica z Polską. W szkole tej szkolono wojsko tuż przed atakiem we wrześniu '39. Teren bardzo ciekawy. Resztę znajdziecie w internecie wpisując Zawada, Szczytno, Przechlewo. Jeśli macie jakieś materiały o tej szkole i lotnisku, to chętnie się z nimi zapoznam i podzielę z tym co wiem o tych terenach.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.