$pier$ Napisano 14 Styczeń 2006 Autor Napisano 14 Styczeń 2006 Witam ostatnio wykopałem ok 200 niemieckich naboji wraz z łuskami od Nieieckiego Mausera,Moje pytanko -Jak najłatwiej nadac połysk a łusce,jakich preparatów trzeba użyć ?? Chodzi mi o tzw Domowe" wytworyCzekam na odpowiedzi z góry dzękuje.
Cyrograf15 Napisano 14 Styczeń 2006 Napisano 14 Styczeń 2006 Te łuski to mosiądz czy stal? A jak to są całe naboje to lepiej się tego pozbyć.Wojtek
Cyrograf15 Napisano 15 Styczeń 2006 Napisano 15 Styczeń 2006 Stalowe, to polecam autolize. Równie dobra jest elektroliza ale w wypadku łuseek problematyczna jest ilość kabli potrzebnych do podpięcia.Wojtek
$pier$ Napisano 15 Styczeń 2006 Autor Napisano 15 Styczeń 2006 A mozesz wytłumaczyc na czym polega autoliza ??.I jak bede mial mosiezne bo napewno kiedys zawitają do kolekcji to co mam wtedy zrobić ??
Cyrograf15 Napisano 15 Styczeń 2006 Napisano 15 Styczeń 2006 Zapraszam do wyszukiwarki. W wypadku wątpliwości pytaj.Wojtek
$pier$ Napisano 16 Styczeń 2006 Autor Napisano 16 Styczeń 2006 Jeszcze jedna zecz,przed remontem znioslem moje wykopki do piwnicy oczywiscie były Odrdzewione" ja tu wczoraj schodze po fanty patrze a tu nazat zardzewialy i pokryły sie jeszcze jakimś czerwonym nalotem ;( Powiedzcie jek dobrze zakonserwowac ?? znaleziska ??I czy musi być tak odrdzewnione ze ma sie az blyszczec od srebrnego koloru ??
Boruta Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 W piwnicy jest wilgoć. Należałoby po wyczyszczeniu eksponaty zabezpieczyć, np. bezbarwnym lakierem typy Capon lub roztworem wosku w benzynie i nie trzymać eksponatów w piwnicy.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.