Skocz do zawartości

żabka do S 98/05 (liść)

greg83pp

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam !
Czym różniły się żabki do niemickich pierwszowojennych bagnetów S 98/05 produkcji niemieckiej i polskiej do (egzemplaży przejętych po I wś na potrzeby WP ). Jeżeli ktoś dysponuje fotkami polskich ,bądź niemieckich egzemplaży ( może jakieś linki )- bardzo proszę o wsadzenie na forum lub podesłanie mi:
greg83pp@wp.pl

dostalem niedawno żabkę właśnie do liścia , skóra mimio wykopu jest w nienajgoszej kondycji, ma bicia ..VII 1923,
podejżewam ,że jest polskiej prod. ale nie mam pewności
chciałbym zobaczyć jak to wygląda na innych egzemplażach, szczególnie zależałoby mi na fotce żabki z przodu ( w mojej zabce brakuje frontowej częsci ( tej z dziórką" do mocowania pochwy bagnetu ) .

Pozdrawiam i proszę o pomoc
Grzesiek
Napisano
to bicie o którym wspominasz wygląda na polskie bo takie samo mam na ładownicach do mauzera polskich oraz takie samo jest w książcke Szczegłowa Bagnet polski 1914-1990 (?)" przy opisie zabek do polskich bagnetów (wz.22,24,27 i 28) - wydaje mi się ze to oznaka jakiegoś producenta z ok. Poznania. Swoją droga czy możesz mi podesłać skany na maila ? (bolass@poczta.onet.pl) pozdrawiam !
Napisano
Witam !
Dzięki za pomoc, skany chętnie bym przesłał, ale nie mam cyfrówki ani skanera...
Pozdrawiam
Grzesiek
Napisano
Żabka ta na pewno jest polska. Sygnatura w całości to MVII 1923", gdzie 1923 oznacza rok produkcji.
Szczegłow we wspominanej przez Bolasa książce opisuje dwie żabki mające oprócz sygnatury tego właśnie typu stempel producenta Wlkp.Sp.Siodl.", choć znane są także egzemplarze sygnowane tylko MVII 192...".

Gratuluję eksponatu i pozdrawiam,
Marek
Napisano
Super !
Dzięki za identyfikację !
Pozdrawiam !
Grzesiek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie