carbonado Posted January 11, 2006 Author Share Posted January 11, 2006 Witam.Mam pytanie dotyczące pewnego napisu który czasami spotykamy na mapach. Co oznacze albo jak należy interpretować napis Tempel" lub Tempel Bge". Dodam, że tego typu miejsca namierzyłem na mapach, na których w tym miejscu znajdują się górki, wzgórza. Z góry dziękuje za wszystkie konkretne informacje jak i przypuszczenia.pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
KRUSZYNA Posted January 11, 2006 Share Posted January 11, 2006 Jest to przypuszczenie;-),ale myślę że chodzi o świątynie-wzgórze świątynne.pozdrawiamkruszyna Link to comment Share on other sites More sharing options...
carbonado Posted January 11, 2006 Author Share Posted January 11, 2006 Tempel to faktycznie w wolnym tłumaczeniu świątynia ale podejrzewam, że na niektórych mapach jakoś za czesto sie ona pojawia więc to pewnie oznacza coś innego. Czy ktoś kiedyś szukał w miejscach oznaczonych takim zwrotem oraz z jakim rezultatem? Może jakieś inne propozycje? Wszystkie mile widziame. Link to comment Share on other sites More sharing options...
langfuhr Posted January 11, 2006 Share Posted January 11, 2006 kurchan-NIE KOPAC POD ZADNYM POZOREM Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotr k Posted January 13, 2006 Share Posted January 13, 2006 pod Chodzieżą jest góra Gontyniec na której prawdopodobnie była jakaś świątynia prasłowiańska. Na niemieckiej mapie z 1938 jest napisane właśnie Tempel B. (berg)pozdrawiam Piotr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.