carbonado Napisano 11 Styczeń 2006 Autor Napisano 11 Styczeń 2006 Witam.Mam pytanie dotyczące pewnego napisu który czasami spotykamy na mapach. Co oznacze albo jak należy interpretować napis Tempel" lub Tempel Bge". Dodam, że tego typu miejsca namierzyłem na mapach, na których w tym miejscu znajdują się górki, wzgórza. Z góry dziękuje za wszystkie konkretne informacje jak i przypuszczenia.pozdrawiam
KRUSZYNA Napisano 11 Styczeń 2006 Napisano 11 Styczeń 2006 Jest to przypuszczenie;-),ale myślę że chodzi o świątynie-wzgórze świątynne.pozdrawiamkruszyna
carbonado Napisano 11 Styczeń 2006 Autor Napisano 11 Styczeń 2006 Tempel to faktycznie w wolnym tłumaczeniu świątynia ale podejrzewam, że na niektórych mapach jakoś za czesto sie ona pojawia więc to pewnie oznacza coś innego. Czy ktoś kiedyś szukał w miejscach oznaczonych takim zwrotem oraz z jakim rezultatem? Może jakieś inne propozycje? Wszystkie mile widziame.
piotr k Napisano 13 Styczeń 2006 Napisano 13 Styczeń 2006 pod Chodzieżą jest góra Gontyniec na której prawdopodobnie była jakaś świątynia prasłowiańska. Na niemieckiej mapie z 1938 jest napisane właśnie Tempel B. (berg)pozdrawiam Piotr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.