gibki9 Napisano 30 Marzec 2006 Autor Napisano 30 Marzec 2006 mnie dzis padl wykrywacz,po odnalezieniu 3 kapsli i i jakiejs szajbki ze miedzi szlag trfail glosniczek zaczal najpier charczec ,a potem wogole padl,ja ustawiam tak ze czulosc jak sie da na maxa zeby tylk osie nie wzbudzal grunt na minimum zeby sie ni wzbudzal dyskryminacja na maxa i tryb dynamiczny(tak szukam dronice)
m72 Napisano 30 Marzec 2006 Napisano 30 Marzec 2006 Robroy70Próg- to jest nic innego jak czułość, podkręcisz na Max to wykrywacz głębiej widzi", ale u mnie jak dam na MAX to zaczyna świrować, więc nie daje wiecej jak 70-80%.Zerowanie- w pr. statycznej wciskam co jakiś czas . Ja używam zerowania (ten guziczek w rękojeści ;D ) jak coś znajdę wtedy zeruje i upewniam się jeszcze raz czy jest sygnał w tym miejscu.tak mówi instrukcja, mogła być lepsza gibki9 kupiłeś w promocji MII??,bo ja też i nie wiem czy mam się bać usterek, a w weekend lece do lasu :Dpzdr
m72 Napisano 30 Marzec 2006 Napisano 30 Marzec 2006 alleee, bym zapomniał też jestem mało doświadczony poszukiwaczem :D
gibki9 Napisano 30 Marzec 2006 Autor Napisano 30 Marzec 2006 glosniczek zmieniony sprzet chodzi jak nalezy,a nawet lepiej daje sygnaly,glosnik od samego poczatku byl walniety,ale kosztowal 3 zl ,wiec nie oplacalo sie odsylac do naprawy,a no i mam pytanie bo juz tez zglupialem jak jest z tym pokretlem gruntu??jezeli gleba nie jest zmineralizowana to ma byc w polozeniu srodkowym??,a jesli jest to krecimy w prawo ,to po co sa te cyfry na minusie w lewo??
m72 Napisano 31 Marzec 2006 Napisano 31 Marzec 2006 zacznijmy od tego czy wszyscy posiadacze M II dostali instrukcje ;), na temat '0' Gruntu jest w niej wszystko :] ma być tak ustawiony żeby, cyt. ie reagowł na zlizanie/oddalanie sondy względem gruntu " tak stoi w instr.
gibki9 Napisano 31 Marzec 2006 Autor Napisano 31 Marzec 2006 witammam instrukcje,ale mam pytanie czy standardowe ustawienie ma byc zawsze na zero czyli srodek skali??,i kiedys nalezy przesunac pokretlo w lewo ,a kiedy w prawo??
robroy70 Napisano 31 Marzec 2006 Napisano 31 Marzec 2006 DO M72Dziękuję za wyjaśnienie troszkę mi to naświetliło sprawę W sobotę jadę w teren jak będzie się spisywał wykrywacz napiszę
fraktal Napisano 31 Marzec 2006 Napisano 31 Marzec 2006 Witam Panowie.Kilka spacerów mam za sobą.Ustawiam próg i grunt na środku, żelazo-kolor na zero (max w lewo) i praca statyczna.Jestem zadowolony. Stary pierścionek na polu (mosięzny niestety), łuska chyba 9mm miedziana (nie mosiadz czy stal)o symbolu *240F120 -czy są katalogi łusek,ktoś potrafi coś powiedzieć? Na plaży nad jeziorem kilkanaście monet (suma jakieś 5zł)i reklamówka kapselków i zawleczek od puszek:) Ale zabawa przednia, nic nie ujdzie,w tym trybie pracy już go wyczulem. Kapselek od piwa w mokrym piasku do ok półtorej głębokości blachy polskiej wojskowej saperki-więcej i tak nie chciałoby mi się kopać. Co do głosu-prawda,słuchawek nie sposób założyć,a to charczenie o którym szanowny Kolega pisał-u mnie nie ma,ale w instrukcji na chyba 2 str jest informacja,że może to wskazywać na słabe baterie. W porównaniu do wcześniejszego saperskiego w3p Master jest naprawde fajny. To ja zaklejałem cewke-myśle,że nie ma to najmniejszego znaczenia w pracy. I najważniejsze-na plaży kopie saperką lewą ręką,a wykrywacza wcale nie odkładam-po co? Nawet po kilku godzinach nie czuję,że ciągle go trzymam. Duży plus za wage!
fraktal Napisano 31 Marzec 2006 Napisano 31 Marzec 2006 Z tym kapselkiem- z takiej największej głębokości wykopywałem. Nie wiem, czy taki jest max zasięg, czy też głębiej ich juz nie było (nad jeziorem jest tam już taki ciemny,siny piasek i woda). A w podanym ustawieniu wykrywacza czasem trzeba co chwilę wciskać przycisk w rękojeści nad ziemią (gdyż zaczyna buczeć), najlepiej w pustym",przeszukanym już miejscu, a czasem nie trzeba tego robić przez dluższy czas.
m72 Napisano 31 Marzec 2006 Napisano 31 Marzec 2006 niemazco ale z tym '0'gruntu to ja osobiście chodziłem ustwieniem na '0', i jakoś nie wnikałem ,ale teraz to już sprawa honoru. Ale niema jak praktyka więc proponuje WSZYSCY DO LASU NA TESTY :D, PZDR
gibki9 Napisano 1 Kwiecień 2006 Autor Napisano 1 Kwiecień 2006 witampowiedzcie mi czy u was tez tak jest,bo mnie to na maxa wku...,ze na trybie dyanmicznym jak bym nie ustawial nawet czulosc na minimum to jak zamiatam wykrywka,to sobie popiskuje i daje falszywe sygnaly (no szukac sie nie da),pisczy sobie jak chce,ale za to na ststyku nawet na max czulosci chodzi zaje.. stabilnie czekam na wasze sporztrzezenia
gibki9 Napisano 2 Kwiecień 2006 Autor Napisano 2 Kwiecień 2006 co taka cisza w watku,dzis wykrywacz na plazy sie sprawowal i nawet nie piszczal na dynamiku 32 monetki wyjalem, dwa klucze i wisiorek:)tak ze wypad udany;]
m72 Napisano 2 Kwiecień 2006 Napisano 2 Kwiecień 2006 No, po lesie też nieźle, marny namiar ale odłamki,i pare tych co lepjej nie dotykać ;\\, wykrywka spisała się całkiem nieźle -gibki9- a co z tym popiskiwaniem, wiadomo już co i jak??, napisz coś bo właśnie po przeczytaniu twojego kłopotu poleciałem na test dynamika i popiskuje przy odjechaniu cewki od ziemi ;/pzdr
gibki9 Napisano 2 Kwiecień 2006 Autor Napisano 2 Kwiecień 2006 no wlasnie niewiem co i czemu,ale po polu na dynamiku nie da sie szukac, bo popiskuje strasznie,a na plazy sie nawet sprawuje,ale i tak tryb statyczny uwzam za bardziej stabilny dyskryminacja na palzy sie spisala wzorowo wszytskie kapsle po browarku mi odrzucalo.
m72 Napisano 2 Kwiecień 2006 Napisano 2 Kwiecień 2006 ja dzisjaj chodziłem tylko na statyku bez dyskryminacjii,I JESTEM BARDZO ZADOWOLONY a wracając do 0 gruntu to na '0' ustawiony, i niedotykałem się, bo nie miałem takiej potrzeby, jeszcze pzdr
Pablo02 Napisano 3 Kwiecień 2006 Napisano 3 Kwiecień 2006 Witam. Do militariów wykrywacz bardzo dobry! Duży zasięg, stabilna praca w trybie statycznym, szereg zalet typu niska waga, prosta i mocna budowa, w miarę celne namierzanie. Niestety dyskryminacja działa średnio, powiedziałbym że słabo. Tryb DUO-TON, traktuje jako zbyteczny gadżet ( i tak działa słabo ):). W trybie dynamicznym wykrywka działa prawidłowo. W ostatnią sobotę wykrywałem takie fanty, że ho ho! Polecam tą wykrywkę jako sprzęt tani, o dobrym zasięgu. Jeśli ktoś ma duże wymagania co do dyskryminacji, to radzę szukać czegoś innego. Pozdrawiam
m72 Napisano 3 Kwiecień 2006 Napisano 3 Kwiecień 2006 u mnie dioda nie zapalała się, co wskazywało na rozładowane aku i co? i nic, na 6h wystarczyło -Pablo02, a długo masz doczynienia z masterm II ?? :)
Pablo02 Napisano 3 Kwiecień 2006 Napisano 3 Kwiecień 2006 Mastera II mam od września 2005. Pierwsza porcja baterii starczyła na ok 20 godzin pracy, lecz sygnalizacja odbywała się przez charczący głośnik, a nie przez diodę :)))Z porównań ze sprzętem znajomych, to w tej grupie cenowej lepszy jest na pewno Rutus solaris, ale też i jest dużo droższy. czy pseudo m72 jest związane z posiadaniem ruskiego boxera?
m72 Napisano 3 Kwiecień 2006 Napisano 3 Kwiecień 2006 masz wiekszy staż Pablo02 odemnie bo ja spaceruje z masterem od tego roku, a w instru napisanie jest -zapalenie diody LED oznacza sprawność baterii zasilającej", więc pomyslałe sobie że 'nie świecenie LED oznacza wyczerpanie baterii' A co do pseudo to stanowczo TAK !
gibki9 Napisano 3 Kwiecień 2006 Autor Napisano 3 Kwiecień 2006 dyslryminacja mi dziala bardzo dobrze,(jedynie to popiskiwanie na dynamiku wkurza),odrzuca mi zelazo calkowicie ,a tryb duo ton dziala ,ale na wlaczonej na maxa dyskryminacji.
m72 Napisano 3 Kwiecień 2006 Napisano 3 Kwiecień 2006 troche odbiegamy od tematu i zaraz się mogą zebrać ciemne chmury.Ale i ja pomykałem kasieńką z koszem POZDRAWIAM !!! :::[]]]]
Pablo02 Napisano 3 Kwiecień 2006 Napisano 3 Kwiecień 2006 Do gibki9. Mnie też działa, DUO TON, ale daje prawdziwy sygnał tylko do niewielkich głębokości, powyżej 10 cm to kłamie jak zawodowa a kłamczucha :)))Ja głównie potrzebuje statyki, i tu Master II jest bardzo dobry.Pozdrawiam
gibki9 Napisano 4 Kwiecień 2006 Autor Napisano 4 Kwiecień 2006 a z tym sie zgodze ze przeklamuje na wiekszych glebokosciach,i w sumie psu na bude ten duo-ton,ogolnie mowiac za ta cene co kupilem ,500 zl jest oki,jak bym mial zaplacic wiecej,to bym wybral cos innego.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.