sachaj Napisano 4 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 4 Styczeń 2006 czy moglibyście podpowiedziec mi pare tytułów ksiązek o działaniach wojennych na Zamojszczyznie albo gdzie i jak znalezc interesujace mnie ksiazki z góry dziekuje i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arekp71 Napisano 5 Styczeń 2006 Share Napisano 5 Styczeń 2006 witammoże być miła lekturaSULEWSKI WOJCIECH, Lasy w ogniu. Zamojszczyzna 1939 - 1944, Warszawa 1965 (s. 279)a niżej link skąd to wziąłemwww.roztocze.stalwol.pl/roztocze/Fhtm2/p_prst.htmi pewnie coś tam znajdzieszpozdrawiamArek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arekp71 Napisano 5 Styczeń 2006 Share Napisano 5 Styczeń 2006 stronka nie działaale wpisz lasy w ogniu zamojszczyzna" w wyszukiwarkę i to będzie drugi odnośnikArek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sachaj Napisano 7 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 7 Styczeń 2006 dzieki pozdrawiam sachaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sachaj Napisano 10 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 10 Styczeń 2006 moze zna ktos jeszcze jakies ksiazki na ten temat sachaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiaczor Napisano 10 Styczeń 2006 Share Napisano 10 Styczeń 2006 zamojszczyzna sonderlaboratorium SS" autora nie pamietam, co do szukania to polecam lasy na trasie od Szczebrzeszyna w kierunku Zwierzyńca. naginali się tam zdrowo, wiem to z opowiadań dziadka partyzanta AK, lali się tam parę razy też z ruską partyzantką. oczywiście lasy puszczy solskiej pełne sa takich miejsc, ale to co wskazałem to pewnik łatwy w miarę do znalezienia.pozdr a jeśli chodzi owrzesień 39 to proponuje pobliskie lasy wokół samego Zwierzyńca, szczęśliwym trafem można wykopac skrytkę naszych którzy sie rozbrajali. tony poszły do ziemi. a tak na marginesie jesteś z Zamojszczyzny?ja mam babuszkę w Kawenczynie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sachaj Napisano 11 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 11 Styczeń 2006 konkretnie to z krasnobrodu ale skacze po okolicy w kawenczynie nie chodzilem z piszczalka ale bylem w tamtych okolicach fajne bieszczadydzieki sachaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michałł Napisano 12 Styczeń 2006 Share Napisano 12 Styczeń 2006 No jak jestes z Krasnobrodu to na brak miejsc do kopania (jacnia, potoki itp) nie powinienes narzekac , nie jest to już tak jak kilka lat temu ale zawsze cuś.Pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michałł Napisano 12 Styczeń 2006 Share Napisano 12 Styczeń 2006 A tak btw poszukaj książki My z Zamjszczyzny" - moim zdaniem najlepsza o partyzantce na tym terenie - gdzies mi sie poniewiera na polkach i pewien nie jestem ale to chyba w niej byla mapka z lokalizacją (niezbyt dokladna) obozowiska i bunkrów partyzanckich w lesie pod Kawęczynem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michałł Napisano 12 Styczeń 2006 Share Napisano 12 Styczeń 2006 No i obowiązkowo należy przeczytać wspomnienia doktora Zygmunta Klukowskiego ze Szczebrzesyna - częśc była niedawno drukowana w Karcie" też ciekawe choć przedwojenne.Ps. sorki za mnożenie postów ale jestem zakochany w Roztoczu i mógłbym tak godzinami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grhszwadron Napisano 12 Styczeń 2006 Share Napisano 12 Styczeń 2006 poczytaj Paprocie zakwitły krwią partyzantów" - Markiewicza. Działania w Lasach Janowskich i Puszczy Solskiejjutro dodam inne tytuły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sachaj Napisano 14 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 14 Styczeń 2006 chlopaki dzieki na brak miejsc do chodzenia nie nazekam ale na zimowe wieczory tylko ciekawa ksiazeczka bardzo mi pomogliscie jakbyscie jeszcze cos mieli to prosze sachaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.