Skocz do zawartości

Samoloty...

Domino(*)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!

Prosze o pomoc, potrzebuje zdjeć takich oto samolotów,(sprawa jest bardzo pilna więc proszę, błagam o pomoc)najlepiej jeżeli zdjęcia będą miały uchwycone OPONE;P.Jeszcze raz bardzo dziekuje i prosze pomóżcie mi.Chodzi mi o maszyny używane w II wojnie światowej.
Oto samoloty:
Mosqit
Lancaster
Wellington
B-17
B-52

Pzdr
Napisano
B-52 w IIwś?
Wrzuć do wyszukiwarki interesujące hasło i szukaj. Z literatury to monografie lotnicze.Mam plany z rysunkami i wymiarami opon od:Mosguito, Lancastera i B-17 ale nie mam skanera. Pozdrawiam.
Napisano
może chodzi ci o B 24 zamiast B 52 , a duże są te opony , może jakaś nazwa producenta - to zawęziło by krąg poszukiwań
Napisano

Witam!

Dokładnie chodzi mi o tę oponę.Njprawdopodobniej jest od samolotu brytyjskiego lub amerykańskiego.Od listy można już wykreślić Mosquito oraz B-17.Może ktoś z was się orientuje od jakiego samolotu może być? Prosze o pomoc.

Pzdr

Napisano
Warto również zauważyć że w dolnym prawym rogu jest brak jednej linii" jest przetarta.Sądze że opona podczas upadku samolotuo otarła się oponą o ziemię i rozwaliła się na strzępy.
Napisano
Doceniam Twój wysiłek w ustaleniu czym jest ten kawałek gumy i nie chciałbym rozczarowywać, ale... Na pierwszy rzut oka to wygląda bardziej na oponę motoru, wózka etc. Dlaczego? Profil opony jest b. wysoki, tzn. powierzchnia, którą opona styka się z podłożem jest wąska w stosunku do ścian bocznych. Opony lotnicze wyglądają zwykle jak balony tzn. są bardzo wysokie i jednocześnie b. szerokie. Pytanie pomocnicze: jaka jest rzeczywista szerokość bieżnika widocznego na zdjęciu?

Pzdr,

jotes
Napisano
wzór bieżnika nie pasuje do kół podwozia głównego B 17 , ale może jest to z kółka ogonowego - tego nie mogę wykluczyć gdyz nie mam takiego wzoru , może być od B 24 , ale tu muszę przekopać sie przez materiały żeby to sprawdzić , gdyby udało Ci się określić w przybliżeniu średnicę opony było by to bardzo pomocne
w B 17 główne miały %%c 168 cm
ogonowe %%c 79 cm
a może są jakieś oznaczenia na pozostałych częściach samolotu
czy można ustalić datę katastrofy ?
można to zestawić z danymi wypraw nad polskę (są takowe) co przy odroinie szczęścia jeśli jest to faktycznie samolot amerykański pozwoliły by ustalic jednostkę i skład załogi
Napisano
Witam!

Niestety katastofy samolotu nie moge podać bo jej nieznam.Opona była wykopana razem z kawałkiem skrzydła,pokrętłami,kablami,świecą i łuskami 20mm.Moge powiedzieć tyle że samolot ten brał udział w nalotach na Hydrierwerke Politz, które odbywały się w latach 1941-45r.Częsci wykopałem w młodym lasku koło wsi.Co do szerokości bieżnika,to jeśli chodzi o szerokość z lini" po lewej do lini" po prawej to wynosi 10,5cm.Szerokość gumy to 4mm.Pod spodem znajduje się płótno.Jeszcze jedno a czy w kołach od motoru nie ma drutów? Bo w mojej nie ma.Z części, które znalazłem nic narazie nie można wywnioskować.

Pzdr
Napisano
Oznaczeń również nie ma żadnych.Aha dziwny jest również czerwony kolor w górnym lewym boku( nie widoczne na zdjęciu).Może ktoś wie czym to jest spowodowane?
Napisano
w tym momencie zgłupiałem....
skąd tam amunicja 20 mm ???
jak to był amerykański to powinno być 0,303 cala (7,62mm) i 0,5 cala (12,7mm)
Napisano
słyszałem kiedys o przyoadku jak to BF 109 wypierniczył w B 24 po czym wszystko runeło na ziemie , ale to w innej części polski
Napisano
A no własnie. Mi się wydaje, że ten wzór bieznika widziałem gdzieś przy okazji jakiegos niemieckiego pojazdu lub podwozia. Na razie nie mogę sobie przypomnnieć jakiego...

Pzdr,

jotes
Napisano

W sumie to ja też nie wiem co tam robiły te łuski.Wykopałem takich 9, wszystkie takie same.Ktoś mi mówił że to od Flaka, ale co one tam robiły, bo ja nic z tego nie kumam.
Oczywiście wykopane w tym samym miejscu co części od samolotu.

Napisano
wiec wszystko jasne, to nei byl zaden amerykanski samolot, lecz niemiecki, a niemozliwoscia bylo zestrzelenie amerykanskiego samolotu, ktory potem runal na dzialko, ktore go zestrzelilo, a mzoe kamikadze? nie mieli juz wyjscia to przynajmniej zniszczyli tych co ich zestrzelili

ale malo prawdopodobne, biorac pod uwage wysokosc na jakiej lataja bombowce itp itd. stawiam na niemiecki samolot.
szukaj jakichs blaszek znamionowych, na samolotach bylo ich pelno, trafisz jakas, to sie wyjasni
Napisano

Witam!

Dzięki Wam za odzew.Ja może jeszcze powiem kilka rzeczy,że na miejscu wykopałem również te 3 łuski.I jest jeszcze coś, pare metrów znajdowały się budynki poniemieckie.Wykopałem już na nich kilka butelek,porcelany,świecznik,przestrzelone wiadro oraz kilka sztućców srebrnych.Na blachę od samolotu wpadłem przypadkiem.Na pewno domu się paliły, bo wykopuje czasami jakieś popalone dechy albo po prostu popiół biały.Sorka że wcześniej tego nie powiedziałem ale myślałem że to niepotrzebne będzie.Teraz wieś składa się z 2 domów;P, mieszka w nich z 9-10 osób.Lasek gdzie to wszystko leży jest młody, i na pewno go nie było w czasie wojny.Teraz już powiedziałem Wam wszystko co wiem.Może coś Wam się przyda z informacji, które podałem.

Pzdr

Napisano
Trochę zdjęć,sporo części (koła też) z rozbitego B-17
http://home.sprintmail.com/~kawatson/opff/opffall.htm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie