PATRON Posted May 31, 2003 Author Share Posted May 31, 2003 witamMam drobny problem : nie mogę jakoś moim wątłym umysłem wypracować metody przechowywania plombek ołowianych które sobie znajduję i zbieram :-(((((((Może któryś z szanownego grona ma metodę jak zbierać takie przedmioty i jak im zapewnić godziwą starość w zbiorach. Niestety lokalowe kwestie wykluczają zrobienie gablotki i eksponowanie tychże znalezisk w formie muzealnej.....Marzy mi się metoda trwała, estetyczna, niedroga i zajmująca mało miejsca... Proszę o porady.Pozdrawiam PATRON Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaro5 Posted June 2, 2003 Share Posted June 2, 2003 Witam.Widziałem kiedyś specjalne albumy do monet ze stronami z przezroczystego tworzywa sztucznego z dość obszernymi kieszonkami na monety, w które powinny zmieścić sie plomby.W albumie tego z pewnościa nie da sie trzymać, ale może można dostać same strony.pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dundee Posted June 2, 2003 Share Posted June 2, 2003 Kiedys widzialem na wystawie kwiatow zielnik :)Smiesznie brzmi, ale powinno dzialac. Wygladalo toto jak gruby skoroszyt z wpietymi kartkami.Caly bajer w tych kartkach" bo wygladaly one jakbyspolozly arkusz sztywnego, przezroczystego celuloidu nastepnie wzdluz 3-ech krawedzi przylkeilbys plastikowe dystansy (ok 4-6mm) i to wszystko nakryl druga warstwa celuloidu. Robila sie taka skrzyneczka o grubosci 4-6mm otwarta na gorze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
berthie Posted June 2, 2003 Share Posted June 2, 2003 Segregator format a5 i masa koszulek? Link to comment Share on other sites More sharing options...
PATRON Posted June 3, 2003 Author Share Posted June 3, 2003 Witam,dzięki za odzew chyba się skuszę na ten zielnik :-))))), Koszulki do monet mają jedną wadę : strasznie się w nich ołów utlenia, z tego co się zorientowałem to reaguje jakoś z tym plastikiem z którego są zrobione, a tak nawiasem mówiąc to ponieważ zbieram od lat monetki to radzę : broń Boże nie trzymajcie monet miedzianych i z brązu w tych klaserkach umizmatycznych" bo to zabija monetki z czasem....PZDR PATRON Link to comment Share on other sites More sharing options...
onufry Posted June 3, 2003 Share Posted June 3, 2003 Skoro niemasz gdzie ich przehowywać to je zakop. :)))Ktoś inny bedzie miał frajde.Miejsce zakopania na prv poprosze:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.