vaderian Napisano 28 Grudzień 2005 Autor Napisano 28 Grudzień 2005 Witam wszystkich.Interesują mnie 2 dni z egzystencji tegoż pułku. Tzn. 1 i 2 września 1939 r. Wiem, ze pułk obsadził stanowiska w okolicach Błaszek i stoczył dwudniową bitwę z Niemcami... i to tyle wiedzy. Chodzi mi o więcej konkretnych informacji.Było by miło, gdyby ktoś mógł pomóc.PozdrawiamVaderian (Łódź)
sadyk Napisano 29 Grudzień 2005 Napisano 29 Grudzień 2005 1 i 2 września 31pSK nie brał udziału w walce. Stał w tym czasie w lasach na północ od Brąszewic, w rejonie Włocina, w odwodzie 10 dp (z III dywizjonem 10 pal i 10 dac). Dopiero 3 otrzymał rozkaz przemarszu do Błaszek (10 km), gdzie miał osłaniać odwrót OW nr 1 nad Wartę na rubieży Błaszki-Żelisław-Gruszczyce oraz - utrzymując łączność z kaliską 25 dp bronić przedmościa sieradzkiego.
vaderian Napisano 29 Grudzień 2005 Autor Napisano 29 Grudzień 2005 Zacytuje: Latem 1939 roku 31 pułk zgodnie z planem obrony kraju przystąpił do budowy umocnień na prawym brzegu Warty, jako głównej rubieży obrony 10 Dywizji Strzelców Kaniowskich. W chwili wybuchu II wojny światowej pułkiem dowodził ppłk Wincenty Wnuk. 2 września 1939 roku pułk zajął pozycje obronne na rubieży: Błaszki – Gruszczyce – Niedoń i przez dwa dni odpierał ataki Niemców, idących z kierunku Kalisza do Sieradza. W nocy z 3 na 4 września pułk został wycofany na główną linie obrony na rzece Warcie i zajął pozycję od drogi Sieradz – Zduńska Wola do Włynia."No i teraz nie kumam ;-) Walczyli...czy nie wlczyli?PozdrawiamVaderian (Łódź)
sadyk Napisano 29 Grudzień 2005 Napisano 29 Grudzień 2005 1 i 2 września 31 pSK nie nie miał bezpośredniego kontaktu z wrogiem. Dopiero 3 września 1 kompania 31 pSK od godzin południowych walczyła z pododdziałami niemieckiej 24 dp. Natomiast dla żołnierzy pozostałych batalionów 31 pSK broniący rejonu Gruszczyca-Smardzew (między Błaszkami a Sieradzem) był to okres krótkiego spokoju, przerywanego czasami ogniem niemieckiej artylerii. Bataliony 31 pSK do walki weszły dopiero rankiem 4 września pod Mnichowem.
vaderian Napisano 29 Grudzień 2005 Autor Napisano 29 Grudzień 2005 Dzieki za odpowiedź. Czy wiesz może w którym miejscu toczyła bój 1 kompania 31 pSK? Pytanie drugie do moderatora.Dlaczego ten post lata jak żyd po pustym sklepie? Jeszcze rozumiem umiejscowienie go w forum IIRP ale Miejsca warte odwiedzenia? To juz chyba przesada.Mam nadzieje, że teraz odnajdę go w Towarzyskie albo w Integracje :-))))))PozdrawiamVaderian (Łódź)
sadyk Napisano 29 Grudzień 2005 Napisano 29 Grudzień 2005 1 kompania I batalionu 31 pSK walczyła pod Błaszkami, wspierana przez 7 baterię 10 pal (dca baterii kapitan Aleksander Trzepałowski). Pod naporem pododdziałów niemieckiej 24 dp opuściła zajmowane pozycje i przekroczyła Wartę na wysokości Bartochowa. Następnie połączyła się ze swoim pułkiem.
vaderian Napisano 30 Grudzień 2005 Autor Napisano 30 Grudzień 2005 Sadyk dziękuje bardzo za informacje.PozdrawiamVaderian (Łódź)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.