Skocz do zawartości

31 pułk Strzelców Kaniowskich

vaderian

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich.
Interesują mnie 2 dni z egzystencji tegoż pułku. Tzn. 1 i 2 września 1939 r. Wiem, ze pułk obsadził stanowiska w okolicach Błaszek i stoczył dwudniową bitwę z Niemcami... i to tyle wiedzy. Chodzi mi o więcej konkretnych informacji.
Było by miło, gdyby ktoś mógł pomóc.

Pozdrawiam
Vaderian (Łódź)
Napisano
1 i 2 września 31pSK nie brał udziału w walce. Stał w tym czasie w lasach na północ od Brąszewic, w rejonie Włocina, w odwodzie 10 dp (z III dywizjonem 10 pal i 10 dac). Dopiero 3 otrzymał rozkaz przemarszu do Błaszek (10 km), gdzie miał osłaniać odwrót OW nr 1 nad Wartę na rubieży Błaszki-Żelisław-Gruszczyce oraz - utrzymując łączność z kaliską 25 dp bronić przedmościa sieradzkiego.
Napisano
Zacytuje: Latem 1939 roku 31 pułk zgodnie z planem obrony kraju przystąpił do budowy umocnień na prawym brzegu Warty, jako głównej rubieży obrony 10 Dywizji Strzelców Kaniowskich. W chwili wybuchu II wojny światowej pułkiem dowodził ppłk Wincenty Wnuk. 2 września 1939 roku pułk zajął pozycje obronne na rubieży: Błaszki – Gruszczyce – Niedoń i przez dwa dni odpierał ataki Niemców, idących z kierunku Kalisza do Sieradza. W nocy z 3 na 4 września pułk został wycofany na główną linie obrony na rzece Warcie i zajął pozycję od drogi Sieradz – Zduńska Wola do Włynia."

No i teraz nie kumam ;-) Walczyli...czy nie wlczyli?
Pozdrawiam
Vaderian (Łódź)
Napisano
1 i 2 września 31 pSK nie nie miał bezpośredniego kontaktu z wrogiem. Dopiero 3 września 1 kompania 31 pSK od godzin południowych walczyła z pododdziałami niemieckiej 24 dp. Natomiast dla żołnierzy pozostałych batalionów 31 pSK broniący rejonu Gruszczyca-Smardzew (między Błaszkami a Sieradzem) był to okres krótkiego spokoju, przerywanego czasami ogniem niemieckiej artylerii. Bataliony 31 pSK do walki weszły dopiero rankiem 4 września pod Mnichowem.
Napisano
Dzieki za odpowiedź. Czy wiesz może w którym miejscu toczyła bój 1 kompania 31 pSK?

Pytanie drugie do moderatora.
Dlaczego ten post lata jak żyd po pustym sklepie? Jeszcze rozumiem umiejscowienie go w forum IIRP ale Miejsca warte odwiedzenia? To juz chyba przesada.

Mam nadzieje, że teraz odnajdę go w Towarzyskie albo w Integracje :-))))))

Pozdrawiam
Vaderian (Łódź)
Napisano
1 kompania I batalionu 31 pSK walczyła pod Błaszkami, wspierana przez 7 baterię 10 pal (dca baterii kapitan Aleksander Trzepałowski). Pod naporem pododdziałów niemieckiej 24 dp opuściła zajmowane pozycje i przekroczyła Wartę na wysokości Bartochowa. Następnie połączyła się ze swoim pułkiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie